“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Jumaat, September 24, 2010

Beli dunia dengan akhirat bawa padah


Assalamualaikum warahmatullah,

Alhamdulillah, bertemu lagi di petang Jumaat untuk label .

Bukanlah sesuatu yang luar biasa apabila seseorang itu mengaku dirinya sebagai Melayu dan beragama Islam yang taat mendirikan solat lima waktu seperti yang dituntut agama. Itu akuannya. Namun, dalam masa yang sama, dia juga adalah seorang yang suka menyakiti hati orang lain, pengamal rasuah, suka mengumpat dan kuat menipu orang dengan janji-janji yang menimbulkan harapan tinggi kepada yang mendengar.

Begitu juga ada yang zahirnya kelihatan amat taat pada perintah agama tetapi pada masa yang sama menjadi pemandu kereta yang kurang berdisiplin, tidak sabar dan tidak berakhlak murni ketika berada di jalan raya.

Ciri-ciri yang digambarkan ini adalah antara contoh yang mudah kita lihat dalam masyarakat Islam hari ini. Media perdana dalam hal agama pula, baik media cetak mahupun media elektronik bak talam dua muka. Mereka gigih mengemukakan halaman atau program-program agama tetapi dalam masa yang sama lebih banyak menghasilkan rancangan di mana ada adegannya bertentangan dengan nilai budaya bangsa dan tuntutan Islam sebenar, lantaran turut menaja dan menyemarakkan rasa seronok dan khayalan yang melalaikan terutama pada anak-anak muda.

Kekhayalan dalam bidang hiburan ini hari demi hari menjadikan ramai anggota masyarakat terutama muda-mudi terpengaruh dan hilang pedoman lalu tenggelam dalam kedhiupan kurang sihat yang mengetepikan nilai-nilai murni budaya bangsa selain terjebak ke alam munafik atau fasik. Justeru, walau macam mana hebatnya program agama dengan tokoh-tokoh agama tersohor dipaparkan, ciri hiburan jugalah yang lebih berpengaruh membawa seseorang itu gilakan dunia, lantas lama-kelamaan apa yang haram menjadi halal dan yang halal menjadi haram.

Ajaran al-Quran dan hadis ditolak malah lebih malang dibuang langsung. Allah SWT dan Rasul-Nya tidak lagi di hati apatah lagi ditaati manakala orang tua atau ibu bapa yang beriman dianggap sebagai penghalang kepada keseronokan hidup alaf baru jika mereka menentang. Orang tua dicemuh dan dianggap sebagai kain buruk yang tidak berguna dalam kehidupan.

Ramai anggota masyarakat kini tidak lagi berminat untuk berkiblat kepada yang dituntut oleh Islam tetapi pada kehidupan liar yang menyeronokkan lagi mengkhayalkan, hasil gagasan musuh-musuh Islam sejagat.

Aidil Fitri umpamanya, disambut dengan penuh riang dalam parti-parti yang menyeronokkan penuh dengan muzik baru, nyanyian dan bercampur-gaul secara bebas antara lelaki dan perempuan, satu amalan sosial oleh Barat malah ada yang menghidangkan minuman keras yang haram. Ramai anak muda kini hidup bergelumang dosa hanya kerana mahu hidup bebas seperti amalan masyarakat yang kurang percaya pada agama seperti di barat. Bagi mereka, apa yang dibuat oleh Barat semuanya betul. Sememangnya ada yang baik, tetapi yang memnjadi ikutan ramai ialah yang buruk-buruk belaka.

Berpegangan tangan, umpamanya, antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram di kalangan muda-mudi malah yang masih di bangku sekolah lagi adalah satu hal biasa hari ini. Sebenarnya pada Islam, perbuatan begini adalah haram tetapi ia tidak dipedulikan langsung. Pada hakikatnya ia adalah satu perbuatan yang lebih keji dan buruk daripada memegang anjing atau babi. Memegang anjing atau babi yang najis itu hanya perlu dibersihkan menerusi kaedah samak atau sertu sahaja, dengan itu ia selesai dan si pemegangnya kembali menjadi bersih seperti sediakala. Sebaliknya apabila berpegangan tangan antara lelaki dan perempuan, apatah lagi jika berpeluk-peluk ketika bercumbuan memadu asmara dengan yang bukan mahramnya, maka jadilah ia perbuatan haram dan berdosa. Dosanya tercatat kerana perbuatan itu melanggar perintah Allah SWT.

Gejala sosial kini nampaknya semakin menjadi-jadi di kalangan anak-anak muda disebabkan cara hidup moden yang tidak memberatkan kepada soal-soal agama. Tidak kurang pula yang terjerumus ke kancah maksiat seperti dadah, zina dan membuang anak, jenayah yang menyalahi undang-undang agama dan dunia.

Di manakah hendaknya diletakkan harapan bangsa seandainya gejala ini tidak disekat dari sekarang? Apakah tidak moleknya jika ada pihak-pihak tertentu, terutamanya empunya media cetak dan elektronik kita mengurangkan program hiburan yang kebanjirannya menjana kehidupan yang berpaksikan hendonisme iaitu kehidupan yang menganggap bahawa nikmat nafsu itulah nikmat yang paling agung daripada segala-galanya.

Jelas ini sama sekali bertentangan dengan idaman setiap yang beriman kepada Allah bahawa nikmat yang paling agung ialah ketika dapat menemui Allah SWT sendiri dan mendapat tempat syurga di akhirat kelak.

Sememangnyalah kita wajar balik kepada al-Quran kerana dalam hal sebegini, Allah SWT telah pun memberi ingatan dengan berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 86 yang bermaksud, “Mereka itulah orang-orang yang membeli kehidupan dunia dengan (kehidupan) akhirat. Maka tidak akan diringankan azabnya dan mereka tidak akan ditolong.”

Rasulullah SAW pernah menceritakan akan perkara sebegini dan tiada satu pun perkataan Baginda melainkan benar belaka, dalam hadis Baginda SAW yang bermaksud, “Kamu akan mengikuti jejak langkah umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta. Sehinggalah jika mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, apakah Yahudi dan Nasrani? Nabi SAW bersabda: Siapa lagi kalau bukan mereka.” (Hadis riwayat Muslim)

Renung-renungkan!
Sumber : Aniqah Sept ‘09

Butiran selanjutnya ...

Jumaat, September 17, 2010

SALAM AiDiLFiTRi 1431H / 2010


Assalamualaikum warahmatullah,

Laaamaaa Laman-Seri tak update belog. Rasa-rasanya masih belum terlambat saya membuat ucapan...

SELAMAT HARi RAYA AiDiL FiTRi
MAAF ZAHiR & BATiN

....kepada semua rakan kenalan saudara mara dan paling istimewa, pengunjung yang masih sudi menjenguk belog, walaupun sudah lama bersawang. Kesempatan ini juga, saya titipkan artikel yang dipetik dari Kosmo 17/09/2010.


Aidilfitri mengikut syariat

TRADISI berziarah dan bermaaf-maafan harus diteruskan pada Hari Raya Aidilfitri untuk mengeratkan silaturrahim sesama saudara Islam.

SYAWAL datang lagi. Aidilfitri disambut sebagai tanda kemenangan buat umat Islam setelah sebulan melaksanakan tuntutan rukun Islam yang ketiga. Biarpun disambut sebagai hari kemenangan, ini bukan bererti hari raya boleh dirayakan sewenang-wenangnya mengikut kehendak hati sendiri.

Terdapat tiga perkara yang perlu dipraktikkan di samping tiga perkara lain yang perlu ditinggalkan ketika merayakan Aidilfitri agar sambutan kemenangan ini mencapai prinsip dan hikmah yang disyariatkan oleh Allah SWT.

3B perlu dipraktikkan - Bersederhana, berziarah dan bermaaf-maafan

Bersederhana:

Syariat menggalakkan agar mereka yang berkemampuan menyediakan pakaian baru sebagai lambang keceriaan tetapi bukan sampai membazir.

Bukan saja pakaian, malah persiapan lain termasuk penyediaan kuih-muih atau hidangan berkaitan dan perhiasan rumah juga seharusnya begitu. Hari raya bukan hari untuk menukar segala perabot dan hiasan rumah yang ada kepada yang baru. Tidak perlu rasa rendah diri jika langsir anda masih sama dengan Aidilfitri tahun lalu.

Yang penting, anda bergembira pada hari raya tanpa merisaukan perbelanjaan yang memeningkan kepala. Ingatlah! Masih ada hak orang lain yang perlu anda tunaikan daripada kewangan yang anda belanjakan itu.

Berziarah:

Berziarah perlu bagi mengeratkan hubungan persaudaraan bukan saja antara sanak-saudara tetapi juga saudara sesama Islam.

Bermaaf-maafan:

Mohonlah maaf bukan saja kepada mereka yang anda pernah tersilap kata atau tersalah laku, tetapi juga kepada semua orang. Ini kerana mungkin dalam pergaulan harian, ada perkara yang mengguris hati tanpa sedar.

Amalkan untuk memohon maaf dengan jelas dan terang, bukan sekadar sebutan maaf zahir batin. Contohnya maaf kalau ada yang tersilap kata, mohon halal segala makan minum.

Berikanlah juga kemaafan biarpun anda sukar melupakan kesilapan orang lain. Siapalah anda untuk tidak memaafkan sedangkan Allah itu Maha Pengampun!

3M perlu ditinggalkan - Menunjuk-nunjuk, menghina dan menyendiri

Menunjuk-nunjuk:

Sikap riak atau menunjuk-nunjuk dilarang oleh syariat Islam. Riak tidak perlukan kata-kata bongkak tetapi memadai dengan sikap, penampilan diri termasuk perhiasan ketika hari raya. Sebagai contoh, mempamerkan perhiasan barang kemas atau perhiasan rumah yang tidak pernah dipakai sebelum hari raya.

Menghina:

Haram menghina penampilan diri atau persiapan raya orang lain. Berziarah perlu untuk mengeratkan persaudaraan, bukan untuk meneliti dan memuji atau mencaci maki perhiasan orang lain ketika hari raya.

Bersyukurlah jika perhiasan rumah dan kuih-muih anda lebih baik daripada orang lain. Jangan sangka anda memiliki kelebihan itu kerana disayangi Allah, sebaliknya ia juga sebagai ujian daripada-Nya. Insaflah! Tak mustahil tiba satu masa anda mungkin diuji pula kesusahan serupa.

Menyendiri:

Mengasingkan diri, enggan bergaul dengan orang lain, malah enggan berziarah sempena hari raya bukan sikap yang dianjurkan agama. Umat Islam diarahkan untuk saling mengeratkan hubungan sesama saudara Islam.

Sikap menyendiri tidak mungkin menjayakan tuntutan agama ini. Sewajarnya hari raya menjadi hari berkumpul seisi keluarga untuk melakukan aktiviti bersama-sama termasuk seluruh jiran tetangga.
Capaian entry berkaitan :

Butiran selanjutnya ...

Isnin, September 06, 2010

Ramadan dan limpahan kasih sayang Ilahi

~ gambar hiasan ~

Assalamualaikum warahmatullah,

Setiap kali Ramadan akan melabuhkan tirainya, kita sering berdoa meminta Allah lanjutkan usia serta memberikan kesihatan yang baik, mudah-mudahan dapat bertemu Ramadan akan datang. Kita jarang memohon sedemikian rupa pada waktu-waktu yang lain, namun bulan Ramadan mempunyai daya tarikan tersendiri untuk kita berbuat demikian. Tanyalah siapa saja, setiap individu merindui kedatangan Ramadan yang penuh keberkatan.

Itulah kemuliaan Ramadan, kehadirannya amat dinantikan setiap muslim mukmin yang faham erti kemuliaan Ramadan bagi memperoleh kebahagiaan hidup, duniawi dan ukhrawi. Bersama semangat kecerdasan emosi dan spritial serta pancaran hidayah Ilahi, Ramadan disambut dengan hati yang penuh kesyukuran dan perasaan gembira.

Ramadan memperlihatkan tanda kasih sayang Allah yang Maha Tinggi kepada umat manusia. Allah menciptakan Ramadan dengan segala kebaikannya khusus untuk manusia, para hamba yang amat dikasihi. Limpahan kasih sayang itu turut dirasai oleh seluruh makhluk-Nya di alam ini.

Kasih sayang Ilahi ini sering dilupai oleh kebanyakan manusia. Kesibukan duniawi menyebabkan mereka lupa kepada Allah dan segala perintah-Nya. Ingatan dan ketaatan kepada Allah hanya berlaku keitka diri dilanda derita dan sengsara. Maka pada saat kesusahan itu, nama-nama Allah yang mulia dan zikrullah menjadi basahan mulut demi meraih simpati di saat yang mmerlukan itu.

Namun begitu, kasih sayang Allah sentiasa datang mencurah-curah pada setiap waktu dan ketika. Semua makhluk dapat merasainya walaupun ada di kalangan mereka yang melanggar suruhan bahkah ada yang sanggup menentang-Nya.

Sempena kedatangan Ramadan yang hadir saban tahun, ada dua limpahan kasih sayang Allah kepada manusia yang perlu direbut sebaiknya. Alangkah rugi jika manusia terus leka dengan urusan duniawi demi meraih keuntungan yang sementara bahkan sering melalaikan manusia.

Sepanjang kehidupan manusia, setiap insan ada melakukan kesalahan dan kesilapan. Sempena kedatangan Ramadan, Allah menawarkan peluang pengampunan dosa kepada para hamba-Nya yang ikhlas dan bersungguh-sungguh mahukan segala kesalahan yang terdahulu diampunkan. Ini limpahan kasih sayang Allah yang pertama.

Peluang terbaik memohon ampun

Semua kita ada melakukan kesalahan, terkecuali para Nabi dan Rasul utusan Allah yang maksum. Kita pernah meninggalkan suruhan Allah, itu satu kesalahan. Tegahan Allah kita langgar, itu juga kesalahan. Kita menganiaya anak-anak dan pasangan hidup, itu juga satu kesalahan. Kita menzalimi sesama manusia demi kepentingan diri sendiri, maka itu pun kesalahan yang besar. Kita kejar habuan dunia dengan jalan yang salah, itu juga kesalahan besar.

Pendek kata, selagi kita bernama manusia, kita sering melakukan kesilapan. Sama ada sengaja ataupun tidak, semua kesalahan perlu diampunkan agar kita dapat kembali kepada Allah dengan jiwa yang tenang lagi diredhai-Nya.

Maka, tempoh sebulan Ramadan merupakan peluang terbaik untuk kita kembali membersihkan diri daripada segala dosa yang lalu dengan kembali bertaubat kepada Allah. Peluang ini wajib digunakan sepenuhnya kerana Allah memberi ruang pengampunan yang seluasnya untuk setiap insan yang ingin kembali kepada-Nya.

Rasulullah SAW pernah menyebut kesempatan terbaik ini, “Bulan Ramadan, awalnya adalah rahmat, pertengahannya adalah keampunan dan akhirnya adalah keselamatan daripada azab api neraka.”

Sabda Rasulullah SAW lagi, “Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan penuh pengharapan maka akan diampunkan segala dosanya yang terdahulu.”
Justeru itu rebutlah peluang pertama ini dengan memperbanyakkan istighfar, memohon keampunan daripada Allah atas segala kesalahan dahulu. Segala kesalahan mohon Allah ampunkan, yang kecil, yang besar, yang dilakukan secara sengaja atau secara tidak sengaja, maka mohonlah keampunan dengan sepenuh keinsafan serta menanam keazaman untuk tidak mengulanginya lagi.

Seterusnya, peluang kedua yang Allah anugerahkan sebagai tanda kasih sayang-Nya ialah ganjaran pahala yang berlipat-ganda banyaknya bagi setiap amal soleh yang dikerjakan. Buat amal yang kecil tetapi balasan baiknya sangat besar. Ganjaran ini hanya ada pada bulan Ramadan.

Bila mengenangkan kehidupan di akhirat, setiap kita belum mengetahui apakah kesudahan kehidupan kita di sana nanti. Di sini kita bahagia dan berjaya, di sana belum tentu kita dapat nikmat yang sama. Sering terbayang, berapa banyak amalan kebaikan yang telah dilakukan sebagai bekalan di sana nanti. Sudah cukupkah bekalan disediakan untu melayakkan kita menghuni syurga Allah yang penuh kenikmatan. Bagaimana keadaan timbangan amal kita nanti, beratkah amal kebaikan atau sebaliknya...?

Muhasabah diri harus dilakukan kerana kita akan melalui suatu kehidupan yang pasti di sana nanti. Setiap insan tanpa terkecuali pasti akan merasai kehdiupan akhirat dengan segala prosedur yang telah dijanjikan.

Atas maksud itu, selaku insan biasa, kita harus berusaha memperbanyakkan amalan soleh sebagai bekalan di sana nanti. Ambil peluang yang Allah tawarkan pada bulan Ramadan ini dengan ganjaran kebaikan yang digandakan kelebihannya.

Pintu syurga terbuka luas

Sempena Ramadan, Allah kurniakan malam Lailatulqadar di mana kelebihannya lebih baik daripada seribu bulan. Rasulullah memotivasikan para sahabat dengan menyebut bahawa pahala ibadah digandakan sehingga seribu kali ganda, pahala amalan sunat digandakan menjadi pahala wajib. Pintu syurga dibuka luas dan pintu neraka ditutup rapat. Semua iblis dan syaitan yang menjadi musuh manusia dibelenggu supaya tidak dapat mengganggu manusia.

Sehubungan itu, nilai kehidupan yang kita pegang harus betul. Matlamat sebenar yang kita ingin capai adalah kehidupan akhirat yang hakiki dan kekal abadi. Awasi diri agar tidak tertipu oleh kehidupan duniawi yang sementara dan penuh tipu-aya yang mengasyikkan.

Bila Ramadan tiba, Allah memberi peluang kepada setiap muslim untuk mengecap segala kemuliaan dan keberkatan yang disediakan khusus pada bulan Ramadan. Berbekalkan keimanan dalam diri, kita berusaha secara bersungguh-sungguh serta niat yang ikhlas untuk memperbanyakkan amalan di sepanjang Ramadan ini. Begitulah kasih sayang Allah dengan nikmat keberkatan Ramadan untuk dijadikan rebutan demi mencari kehidupan yang diberkati, duniawi dan ukhrawi.

Hayati Ramadan secara berkualiti

Kedatangan Ramadan perlu disambut dengan perasaan riang gembira. Kegembiraan hati ini merupakan lambang keyakinan dan keikhlasan kita kepada bulan yang dimuliakan Allah dan Rasul-Nya.

Apabila kembali kepada sirah, Ramadan merupakan waktu yang amat ditunggu-tunggu oleh Rasulullah dan para sahabat. Kedatangan Ramadan menjadikan mereka ceria dan semakin sibuk dengan amal ibadah. Bagi memuliakan dan menghormati Ramadan, amalan Rasulullah SAW dan para sahabat harus dicontohi supaya sapat membina jati diri cemerlang lagi diredhai Allah. Kita perlu memuliakan Ramadan dengan amalan-amalan yang disukai lagi diredhai-Nya.

Antara amalan-amalan yang perlu menjadi keutamaan di sepanjang Ramadan ialah :
 1. Berpuasa dengan ikhlas, hanya inginkan keredhaan Allah.
 2. Jauhi sama sekali dari percubaan merosakkan puasa dengan berbuka tanpa keuzuran kerana amalan itu termasuk antara dosa besar yang dilaknati Allah.
 3. Usaha seberapa boleh untuk hidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah seperti solat tarawih dan tahajud, terutama pada malam Lailatul Qadar.
 4. Pastikan sumber makanan dan minuman di sepanjang bulan ini jauh dari sumber haram atau yang meragukan supaya puasa dan doa kita dimakbulkan.
 5. Berusaha untuk berbuka puasa secara beramai-ramai kerana pahalanya lebih besar dari berbuka sendirian.
 6. Sentiasa lakukan solat lima waktu secara berjemaah.
 7. Perbanyakkan bersedekah kerana sedekah pada bulan ini lebih afdal berbanding bulan-bulan yang lain.
 8. Awasilah diri kita dari menghabiskan waktu tanpa faedah kerana Ramadan merupakan bulan ibadah.
 9. Jika berupaya, kerjakan umrah pada bulan Ramadan bersamaan dengan sekali ibadah haji.
 10. Laksanakan ibadah puasa dengan bersahur pada akhir malamnya kerana bersahur itu sunnah Rasulullah.
 11. Segera berbuka setelah masuk waktunya.
 12. Sempurnakan mandi wajib sebelum naik fajar supaya dapat meneruskan ibadah puasa dalam keadaan bersih dan suci dari hadas besar.
 13. Banyakkan zikir terutamanya membaca al-Quran yang merupakan sebaik-baik cara berzikir, supaya kita beroleh syafaat al-Quran pada hari akhirat.
 14. Pelihara lidah dari berdusta, mengumpat, maki hamun dan sebagainya, kerana amalan-amalan ini pada bulan Ramadan lebih besar dosanya.
 15. Segala gerak-geri dan tindakan kita hendaklah tenang, tidak mudah beremosi dan tidak terkeluar dari batas-batas kesederhanaan.
 16. Pastikan kita dalam bulan Ramadan ini tidak melakukan sesuatu yang dilarang Allah dan mentaati segala suruhan-Nya.
 17. Banyakkan zikir dan istighfar dan memohon rahmat daripada-Nya terutama ketika berbuka dan bersahur.
 18. Banyakkan doa untuk diri sendiri, ibu bapa, anak-anak dan seluruh umat Islam supaya sama-sama dikurniakan kesejahteraan.
 19. Bertaubat kepada Allah dengan taubat yang bersungguh-sungguh, dengan meninggalkan maksiat, menyesali segala dosa-dosa yang lalu dan tidak akan mengulanginya lagi pada masa akan datang.
 20. Setelah selesai puasa Ramadan, teruskan berpuasa enam hari pada bulan Syawal kerana ganjarannya seumpama berpuasa sepanjang tahun.
Renung-renungkan dan selamat beramal!
Sumber : MW#1394

Butiran selanjutnya ...

Jumaat, September 03, 2010

Bapa sembelih anak 3 tahun di Kota Bharu


MUHAIMI dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kota Bharu semalam atas tuduhan membunuh anaknya Mohamad Adam di Kampung Sungai Budor 24 Ogos, lalu.


BHarian 24/08/2010 ~ KOTA BHARU: Seorang bapa yang dipercayai sakit mental menyembelih anak sendiri berusia tiga tahun sebelum cuba membunuh diri di Kampung Sungai Keladi, dekat sini, pagi tadi.

Dalam kejadian 11.50 pagi itu, Mohd Adam Muzaffar Muhaimi mati di tempat kejadian manakala bapanya cedera di leher dipercayai akibat cuba menyembelih diri sendiri.Lelaki berusia 33 tahun itu dipercayai pernah mendapat rawatan mental di Hospital Raja Perempuan Zainab II, di sini.

Beliau yang bertugas sebagai pengawal keselamatan di sebuah pasar raya di sini dipercayai sudah lama tidak mendapatkan rawatan penyakit mentalnya itu.

BHarian 03/09/2010 ~ Bapa sembelih anak hanya mengangguk

Mahkamah arah jalani pemeriksaan psikiatrik.

KOTA BHARU: Seorang bekas pengawal keselamatan yang dituduh menyembelih anaknya sendiri pada Selasa lalu, diperintah menjalani pemeriksaan psikiatrik selepas dihadapkan atas tuduhan melakukan pembunuhan di Mahkamah Majistret di sini, semalam. Bapa kepada tiga anak, Muhaimi Sautar, 33, dituduh menyebabkan kematian anak keduanya, Mohammad Adam Muzhaffar di rumah mereka di 133, Jalan Atas Paloh, Kampung Sungai Budor, pinggir bandar ini kira-kira jam 11.45 pagi hingga 12 tengah hari pada 24 Ogos lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan terbabit mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan jika disabitkan kesalahan, membawa hukuman mati mandatori.

Tiada sebarang pengakuan direkodkan tertuduh sejurus pertuduhan dikemukakan. Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Nor Hazimah Ghazali di hadapan Majistret, Mohd Yusoff Yunus.

Muhaimi yang memakai baju lokap berwarna jingga dengan kesan parut kelar pada lehernya, kelihatan tenang sepanjang prosiding berlangsung, sekadar mengangguk tanda memahami pertuduhan dibacakan jurubahasa.

Selepas pertuduhan dibacakan, Nor Hazimah memohon kepada mahkamah supaya tertuduh dihantar menjalani pemeriksaan kesihatan mental selama sebulan di hospital psikiatrik.

“Kita memohon tertuduh dihantar ke hospital psikiatrik selama sebulan sebelum sebutan semula kes ini,” pohonnya sebelum diluluskan Mohd Yusoff yang kemudiannya menetapkan 30 September ini untuk sebutan semula kes itu.


Butiran selanjutnya ...

Puasa dan matlamat takwa


Assalamualaikum warahmatullah,

Setiap kali berkunjung ke premis perniagaan, mata akan tercari-cari di mana letaknya poster ‘Ayat Seribu Dinar’. Bila diamati, pasti kita akn temui poster ini dengan pelbagai corak dan bentuk di sudut ruang tertentu. Pesan guru-guru kita, ayat ini harus dibaca, difahami dan dihayati, barulah janji Allah di dalam ayat tersebut akan terlaksana.

Ayat 2 dan 3 dari surah at-Talaq ini bermaksud, “Barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barang siapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”

Dalam ayat ini, tekandung janji Allah kepada para hamba-Nya. Janji itu bukan calang-calang janji. Janji yang amat dinanti-nanti oleh setiap insan iaitu Allah akan memberi jalan keluar bagi setiap kesukaran yang dihadapi serta Dia akan memberi rezeki dari sumber yang tidak ia jangka-jangkakan.

Namun begitu, ada syarat khas yang ditetapkan dan perlu dipenuhi oleh para hamba-Nya sebelum mereka dikurniakan pemberian Allah yang besar itu. Setiap hamba harus memiliki sifat takwa kepada Allah serta sentiasa menghayati sifat bertawakal kepada-Nya. Tanpa ketakwaan serta bertawakal kepada-Nya, maka akan jauh nikmat tersebut daripada kehidupan seseorang insan.

Bila melihat ayat ini diletakkan di mana-mana sudut, maka tidak sukar untuk kita membuat andaian tentang tujuan pemilik premis berbuat demikian. Sejauh mana matlamat tersebut terlaksana, maka terserah kepada Allah yang lebih mengetahui tahap ketakwaan dan sifat tawakal yang ada pada diri mereka. Takwa dan tawakal bersifat dalaman yang hanya diketahui oleh Allah SWT.

Sempena kedatangan Ramadan dan perintah berpuasa di dalamnya, kalimah ‘takwa’ kembali bergema di telinga setaiap umat Islam. Suruhan berpuasa Ramadan disandarkan dengan matlamat melahirkan insan-insan bertakwa benar-benar mengusik kecerdasan emosi dan spiritual kita untuk kembali menghayati tuntutan takwa yang hakiki.

Suruhan berpuasa disandarkan kepada suatu matlamat yang mulia dan hakiki. Allah memerintahkan, “Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.” (Surah al-Baqarah ayat 183)

Hiasan hati

Matlamat puasa menuntut pengamalnya menghiasi hati mereka dengan kualiti takwa yang sebenar. Rasulullah SAW ketika ditanya, “Di manakah letaknya takwa?”, lantas Baginda bersabda, “Takwa itu di sini (Baginda terus menunjukkan kepada dadanya).”

Takwa merupakan kekuatan dalaman yang cukup hebat dan luar biasa. Seorang sahabat bernama Abdullah ibnu Mas’ud menjelaskan bahawa, “Takwa bermaksud melaksana ketaatan kepada Allah, jangan lakukan maksiat kepada-Nya, sentiasa mengingati-Nya, jangan lupa kepada-Nya, dan sentiasa bersyukur dan jangan kufur.”

“Kemuncak takwa ialah berhati-hati pada perkara yang harus, kerana ada kalanya apabila individu tenggelam dalam keseronokan yang diharuskan, dia boleh lupa daratan. Pada saat itu, individu terbabit berkemungkinan boleh terjebak dalam maksiat.”

Saidina Umar al-Khattab pernah bertanya kepada sahabat Ubai bin Kaab tentang maksud takwa. Ubai bin Kaab bertanya, “Pernahkah kamu berjalan di sebatang jalan yang dipenuhi duri?” Umar menjawab, “Ya, pernah.” Ubai bertanya lagi, “Apa yang kamu lakukan ketika itu?” Jawab Umar, “Aku berjalan berhati-hati dan bersungguh-sungguh.” Ubai menjelaskan, “Itulah takwa.”

Maksudnya, takwa bererti kita berhati-hati dalam kehidupan agar tidak melakukan perkara yang haram serta bersungguh-sungguh dalam setiap kebajikan yang dilakukan.

Allah menerangkan ciri-ciri orang yang bertakwa, antaranya, “Mereka beriman dengan perkara-perkara ghaib, mendirikan sembahyang serta menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami anugerahkan kepada mereka. Dan mereka yang beriman kepada kitab (al-Quran) yang telah diturunkan kepada kamu dan kitab-kitab yang telah diturunkan sebelum kamu, serta mereka yakin akan adanya (kehidupan di) akhirat. Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka, dan merekalah orang-orang yang beruntung.” (Surah al-Baqarah ayat 3~5)

Bekalan takwa menjadi modal bagi seseorang muslim dalam menempuh cabaran hidup. Kekuatan takwa menjadikan individu itu memiliki daya pengawasan diri yang tinggi, mengawal diri daripada kemungkaran dan pengaruh negatif lagi merosakkan serta membawanya mencapai kehidupan yang diredai.

Justeru maka layaklah mereka memperoleh kedudukan terbaik di sisi Allah, “Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu.” (Surah al-Hujuraat, ayat 13)

Salah satu keunikan nilai takwa di bulan Ramadan ini ialan hubungan personal antara seorang hamba dengan Allah. Hubungan ini tidak diketahui oleh sesiapa pun kecuali dirinya dan Allah sahaja. Dalam hubungan personal ini, ketulusan hati dan sifat amanah hamba ini menjadi pertaruhan dalam menentukan kualiti ibadah itu diterima atau ditolak. Maka di saat inilah akan menimbulkan satu kesedaran ketakwaan yang tulus dalam diri seseorang hamba terhadap Penciptanya.

Ada yang sanggup menipu

Agar lebih memahami perkara ini, berikut diberikan contoh. Ketika keseorangan di siang hari di bulan Ramadan, seseorang boleh terus berpuasa atau membatalkan puasanya. Tidak siapa akan tahu kalau dia membatalkan puasanya kerana tidak ada sesiapa yang melihatnya.

Ada segelintir manusia yang sanggup menipu di bulan ramadan. Bila berseorangan ada yang sanggup tidak berpuasa. Makan secara sorok-sorok. Siapa yang tahu dia tidak berpuasa. Mana ada orang melihatnya makan dan minum di tempat sunyi.

Namun bagi insan-insan bertakwa, mereka sedar dan yakin bahawa Allah melihat dan memerhatikan gerak-gerinya. Maka demi kepatuhan kepada perintah Allah serta demi keikhlasan menyemburnakan ibadah puasa, segala kesusahan rela ditanggung demi mencari keredhaan-Nya. Walau tiada siapa yang menilai tetapi dia yakin Allah menilai dirinya.

Hakikat ketakwaan seperti ini mendapat perhatian khusus daripada Allah. Rasulullah bersabda, “Demi yang diri aku di dalam kekuasaan-Nya, sesungguhnya bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum di sisi Allah daripada minyak atar. Allah berfirman, “Sesungguhnya dia telah meninggalkan syahwatnya, makanannya dan minumannya dengan tujuan untuk Aku. Maka sebab itu, puasa itu untuk Aku dan Aku sendiri akan membalasnya.””

Sesungguhnya di sinilah peranan iman dan takwa dalam mengawal diri daripada hasutan nafsu. Setiap gerak-geri, zahir dan batin, semua mendapat perhatian Allah. Rasulullah SAW ketika ditanya tentang al-ihsan, Baginda menjelaskan, “Ihsan ialah kamu beribadah kepada Allah seolah-olah kamu melihatnya. Jika itu tidak dapat kamu rasai, yakinlah bahawa Allah sentiasa melihat kamu.”

Dalam situasi berpuasa, dugaan besar bagi individu ialah bagaiman menjaga kesucian hati. Hati yang kotor mudah diperdaya oleh tuntutan nafsu. Hanya kebersihan hati akan dapat merasai kehadiran Allah dalam seluruh gerak-geri, walau di mana berada, secara keseorangan mahu pun bersama orang lain.

Maka inilah cabaran kita di dalam bulan Ramadan ini. Bagaimana untuk mempertingkatkan ketakwaan harus diusahakan secara bersungguh-sungguh dan istiqamah. Kita perlu sabar dan tabah mengharunginya.

Sebenarnya takwa mempunyai baha dan apabila ramuan yang sesuai digunakan maka takwa akan hidup dengan subur dalam diri. Antara baja yang diperlukan bagi menyuburkan takwa ialah muhasabah dan taubat.

Dalam surah ali-Imran ayat 135, Allah memuji golongan yang sanggup kembali ke pangkal jalan selepas melakukan kesalahan. Allah iktiraf mereka sebagai golongan bertakwa. Firman Allah, “Mereka (yang bertakwa) adalah golongan yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menzalimi diri sendiri, mereka ingat kepada Allah, lalu memohon ampun di atas dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa-dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.”

Muhasabah yang dilakukan dengan ikhlas melahirkan rasa insaf di hati. Keinsafan melahirkan taubat. Taubat yang hakiki dikenali sebagai taubat nasuha.

Umumnya kita sudah ketahui bahawa sebaik-baik bekalan hidup adalah bekalan takwa. Bulan Ramadan bulan keberkatan. Allah menjanjikan martabat takwa bagi insan yang ikhlas dan bersungguh-sungguh mencari keredaan-Nya.

Ayuh, mari kita sama-sama rebut peluang ini!
Rujuk : MW#1395

Butiran selanjutnya ...
Related Posts with Thumbnails