“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Selasa, Mei 31, 2011

Catatan buat si ‘tanpa nama’ atau ‘anoymous’

gambar hiasan dari sumber CikEpal06

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Untuk makluman, ruangan komen di Laman-Seri telah ‘diserang’ oleh ‘tanpa nama’ atau ‘anoymous’ yang menyebabkan Laman-Seri terpaksa menyelaraskan ruangan komen, iaitu ‘tanpa nama’ atau ‘anoymous’ tidak lagi dibenarkan membuat sebarang komen di Laman-Seri kerana terdapatnya komen yang diterima langsung tidak membina dan berunsur cemuhan.

Sebagai contoh, untuk entry Bergaul baik dengan isteri adalah WAJIB dan Tidak dilayan isteri bukan alasan untuk curang, terdapat ‘anoymous’ yang telah meninggalkan komen yang tidak berjenis dan pelik seperti ‘bias...’ dan , ‘komen penulis lebih memihak kepada kaum hawa sahaja..’ dan sebagainya.

Laman-Seri minta ‘anoymous’ rujuk semula entry Bergaul baik dengan isteri adalah WAJIB yang dikomennya ‘bias...’. Entry ini ditulis berdasarkan nas serta dalil dari al-Quran, bukan atas dasar emosi semata-mata.

Ðisebabkan ‘anoymous’ tiada segan silu menuduh Laman-Seri bias kepada kaum hawa untuk entry Tidak dilayan isteri bukan alasan untuk curang, Laman-Seri minta ‘anoymous’ refer balik entry berkenaan dan cuba teliti sumber entry dipetik. Jangan buat-buat terperanjat, ya. Artikel ini ditulis oleh seorang peguam LELAKI, ya... Laman-Seri percaya, artikel ditulis berdasarkan pengetahuan dan pengalamannya sebagai seorang peguam syarie yang cukup ahli dalam bidangnya.

Laman-Seri tidak mahu mengulas lanjut tentang artikel peguam kaum Adam yang bias kepada wanita, biar ‘anoymous’ sahaja yang menelan air liurnya. Namun, menuduh Laman-Seribias...’atau berat sebelah untuk entry Bergaul baik dengan isteri adalah WAJIB.... bermakna secara tidak langsung, ‘anoymous’ telah mengatakan isi al-Quran juga ‘bias..., jugakah? Adakah ‘anoymous’ maksudkan bahawa Allah ‘bias...’ atau Allah tidak adil/berat sebelah? Hemmm... ‘anoymous’ fikir-fikirkanlah sendiri ya....

Laman-Seri amat kasihan dengan pengunjung sebegini. Nasihat Laman-Seri, semoga ‘anoymous’ beristighfarlah banyak-banyak dan semoga sempat bertaubat di atas ketelanjurannya. Semoga dosa ‘anoymous’ diampunkan oleh-Nya.

Jika ‘anoymous’ tidak menyukai entry di Laman-Seri kerana isinya tidak bertepatan dengan kehendak ‘anoymous’, tidak perlulah membuat komen yang tidak membina sebegini. Sila rujuk ruangan ~PENAFiAN~ di sebelah kanan laman ini. Untuk memudahkah, Laman-Seri C&P di bawah :
.....Janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.

Sekiranya anda berasa tidak senang hati dengan penulisan berteraskan ajaran Al-Quran, yang mungkin didapati bertentangan dengan ajaran sesetengah ulama anda, maka tinggalkan sahaja laman ini.

Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.

Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)....

Apa-apapun, (setelah menjenguk CikEpal06), Laman-Seri tetap berterima kasih kepada ‘anoymous’ kerana sudi menjenguk belog yang tidak seberapa ini. Jika tiada apa-apa yang dapat Laman-Seri beri manfaat kepada ‘anoymous’, apa yang patut anda lakukan ialah, tidak perlulah anda hinggap singgah ke Laman-Seri lagi. Mudah, bukan?

Jagalah hati daripada saling menyakiti dan disakiti. Hati yang tidak menyakiti dan disakiti akan lebih baik dan terpelihara daripada gangguan si ‘yang direjam’.

Sekian. Wassalam.


Butiran selanjutnya ...

Cara merangsang intim ketika stres


Assalamualaikum warahmatullah,

Agak-agaknya, siapakah orang yang selalu menjadi mangsa kemarahan anda? Biasanya orang yang paling anda cintai, suami atau isteri. Mengapa? Kerana mereka lebih kerap berinteraksi dengan anda dan tentu saja anda tidak boleh lari dari risiko kena serangan buli orang yang sedang stres.

Ada kalanya suami pulang membawa hati yang sakit, masalah yang datang bertindih-tindih sudah tentu membuatnya tertekan. Isteri yang faham gerak-geri suami cepat menangkap petanda tidak sihat sebegini, kalau gunung akan memntahkan larva panasnya, sudah tentu lebih baik mengungsi sementara.

Sesekali isteri pula yang terserang penyakit hati, wajahnya muram senyumannya tidak kelihatan. Tidak bersemangat melayan suami, bila ditegur tidak menjawab, sepi tanpa reaksi. Anak-anak pun terkena tempias walaupun mereka tidak tahu apa dan di mana yang silap.

Tabiat semulajadi ini adalah normal bagi suami isteri yang sudah bertahun-tahun hidup bersama. Semakin lama usia perkahwinan semakin kalis hati mereka diterjang amukan pasangan masing-masing. Jadi jangan sesekali menilai kebahagiaan perkahwinan orang lain dari kacamata anda, kerana anda tidak memahami sedikitpun bentuk cinta yang diterapkan dalam rumahtangga mereka.

Peliknya, dalam keadaan panas berkonflik yang melanda, mereka boleh bertukar angin serta merta, begitu cepatnya melupakan kemarahan dan tekanan terhadap pasangan. Sebenarnya keadaan hati yang cepat sejuk dan cepat lupa amat baik untuk diamalkan suami dan isteri yang mahhukan kebahagiaan rumahtangga.

Ilmu apa agaknya yang mesti diterapkan dalam menjaga hubungan agar tetap intim walau anda berdua sering mengalami stres?

1 – Kasih sayangnya melampaui kemarahannya

Setiap kali anda mendengar leteran isteri atau egoisme suami, cubalah bertenang dan mula fikirkan betapa selama ini si dia begitu manis melayan anda. Bukankah kasih sayangnya lebih banyak tercurah untuk anda dibandingkan kemarahannya? Bagaimana mungkin anda lupa kebaikan-kebaikan pasangan kerana satu sikapnya yang menyakitkan hati anda? Jika anda sudahpun mendapat 10 kemanisan, mengapa tidak boleh bersabar menerima 1 kepahitan?

2 – Cari punca, jangan salahkan dirinya

Suami isteri yang tetap hangat ketika stres biasanya suka mengamalkan introspeksi diri, sebelum menuduh pasangannya dengan tuduhan yang bukan-bukan. Mereka boleh bersikap adil dalam menilai pasangan dan sentiasa mencari kelemahan diri untuk diadili sebelum mengadili pasangannya.

Mengapa isteri anda tidak mahu masak makanan ketika anda lapar? Jangan hukum dia dengan tuduhan pemalas, tidak pandai melayan suami, degil apatah lagi derhaka. Cuba soal balik diri anda bagaimana cara anda berkomunikasi ketika menyuruh isteri memasak. Apakah anda sindir-sindir, atau anda ugut-ugut atau anda arah-arah dengan marah atau anda pujuk rayu dengan kemanisan bahasa yang disukai isteri?

Mengapa suami suka marah-marah tidak bersebab, mencari-cari kesilapan anda, ungkit-mengungkit kelemahan anda? Jangan tuduh dia suami yang jahat, pentingkan diri sendiri atau ada kekasih lain. Cubalah anda lihat bagaimana makan minumnya, kerja dan rehatnya, apakah dia mengantuk atau lapar? Mungkin juga dia keletihan dan resah ditimpa musibah yang tidak mahu dikongsinya dengan anda.

3 – Terima pasangan dengan cara yang sederhana, jangan terlalu gembira dan sedih

Para pasangan yang tetap hangat dan intim walaupun diuji oleh masalah tertubi-tubi mempunyai rahsia kekuatan peribadi yang terukir dalam kalimah Ilahi.

Ði dalam surah al-Hadiid ayat 22-23, Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lohmahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.”

Mereka tidak pernah dipermainkan oleh perasaan-perasaan negatif yang menghantui gerak hati, seperti terlalu sedih dan gembira yan gmelampau. Mereka adalah orang-orang yang mempunyai pandangan, perasaan dan fikiran yang positif terhadap pasangannya. Jangan bersedih, kerana suatu konflik atau pertengkaran yang terjadi sekali-sekala. Semua itu bahkan boleh mendatangkan pahala jika anda bangkit dan melawan kesedihan itu dengan sabar.

Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu? Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu, yang memberatkan punggungmu? Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama) mu. Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.” (Surah Alam Nasyrah 94:1~8)

Selepas kesedihan, pasti ada kegembiraan, situasi ini pun mesti dihadapi dengan bijak. Allah SWT tidak suka orang yang terlalu gembira sehingga melahirkan kesombongan. Jangan sesekali tunjukkan kegembiraan yang melampau kerana kehebatan pasangan anda. Terimalah pasangan anda dengan hati yang memuji Allah, kerana boleh jadi kehebatan pasangan anda itu akan berbalik menjadi musibah dalam hidup anda.

Marilah kita amalkan ilmu tetapi intim walau dilanda stres dengan tiga petua ini. Sememangnya ilmu dimiliki setelah melalui ujian-ujian yang bernilai, jadi hargailah setiap saat tercetusnya konflik antara anda dan suami, untuk mencetuskan satu saat lagi kecintaan yang baru dan hangat selalu.

Semoga bermanafaat!
Artikel diubah-suai dari : Ðr Juanda Jaya di MW#1424

Butiran selanjutnya ...

Isnin, Mei 30, 2011

Isteri taat, suami makin tak hormat....


Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera,

Ðikhabarkan pasangan ÐiRaja Britain yang berkahwin akhir bulan April lepas telah sepakat untuk menukar sumpah isteri kepada sumpah suaminya daripada ketaatan kepada kesetaraan. Kononnya, William dan Kate tidak mahu meletakkan ketaatan isteri kepada suami sebagai sumpah perkahwinan di hadapan paderi kerana ia memberi justifikasi terhadap keganasan rumahtangga.

Bagaimana pula dalam rumahtangga kita sebagai pasangan muslim? Seakan-akan ketaatan itu menyalahi hak asasi isteri dan memberi jalan kepada suami untuk mengongkong. Jika Barat menolak pandangan bahawa isteri wajib taat kepada suami, Islam pula sebaliknya. Benarkah Islam menzalimi wanita atau kerana sistem dan budaya masyarakat kita yang tidak faham mengaplikasikan hukum-hukum Islam?

Belajarlah membina rumahtangga berpaksikan Islam. Pelajarilah tanggungjawab dan hak suami-isteri dan anak-anak dalam rumahtangga. JANGANLAH hanya menggantungkan rujukan ilmu rumahtangga kita kepada amalan MELAYU turun-temurun yang kebanyakkannya tidak sesuai relevan untuk diamalkan lagi dalam zaman yang serba moden kini. Sebagai contoh, jika bersabar biarlah sabar yang digalakkan dalam Islam dan BUKAN sabar Melayu yang sering dilihat seperti memperbodohkan diri dengan membenarkan orang menginjak-injak hak dan maruah kita.

Perlu disebutkan di sini, al-Quran amat jelas menerangkan bahawa suami tidak boleh melakukan keganasan mental kepada isteri menerusi firman Allah SWT yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mempusakai wanita dengan jalan paksa dan janganlah kamu menyusahkan mereka kerana hendak mengambil kembali sebahagian dari apa yang telah kamu berikan kepadanya, terkecuali bila mereka melakukan pekerjaan keji yang nyata.” (QS 4:19)

Beberapa dalil akan dinyatakan di sini juga sepatutnya membuka mata kita pada suami bahawa Islam yang sebenarnya amat memberi kebebasan, penghormatan, keadilan dan kemuliaan kepada isteri.

1 – Persamaan hak dalam memberi pandangan

Pernahkah anda merasa suami sahaja yang memegang kendali rumahtangga dan berhak memutuskan segala-galanya untuk anda? Mahu membeli barang, suami yang akan memilih, mahu pergi ke mana, suami yang tentukan, hendak keluar duit pun mesti dengan keizinannya.

Ada juga suami yang memegang gaji isteri sehinggakan isteri tiada kebebasan untuk menggunakan wangnya sendiri. Apatah lagi kebebasan dalam bercakap, mengemukakan pandangan dan keinginan sendiri, memang diharamkan langsung! Beginikah yang dituntut oleh agama kita?

Suami sebegini menganggap bahawa kuasa berada di tangannya secara mutlak, isteri tiada hak untuk membantah suami. Tetapi pada hakikatnya, Islam sama sekali menolak pandangan menidakkan hak wanita sebagaimana disebut dalam suatu hadis tentang kebebasan sama rata antara suami dan isteri dalam menentukan pilihan.

Umar bin Khattab r.a. berkata: Kami orang-orang Quraisy pada kebiasaannya menguasai isteri. Tetapi tatkala tiba di Madinah (setelah hijrah) kami mendapati orang-orang Ansar dikuasai isteri-isteri mereka. Sejak saat itu, isteri-isteri kami mula mengikuti tabiat wanita-wanita Ansar itu. Oleh itu aku sangat marah kepada isteriku. Tetapi dia membantahku, sehingga aktu tidak boleh menerimanya. Dia membela diri dengan mengatakan : “Mengapa kamu tidak boleh terima jika aku membantahi? Ðemi Allah, bukankah isteri-isteri Nabi pernah membantah baginda, bahkan salah seorang dari mereka pernah berdiam diri dari baginda (tidak bercakap) selama sehari semalam sehingga aku takut kerananya.” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim)

Kepada para suami yang tidak faham maksud hadis ini kerana fahaman kolot peninggalan orang-orang jahil yang suka menjual hadis untuk menakut-nakutkan isteri seperti : “Jangan membantah kata-kata suami, nanti tak cium bau syurga...” atau “Izinkan saja suami berpoligami, nanti dapatlah payung emas di syurga...” dan bermacam-macam lagi hadis-hadis palsu seumpamanya.

Cubalah fahami lagi pandangan al-Hafiz ibnu Hajar yang memberi komen terhadap hadis sahih ini, “Terlalu keras terhadap isteri bukanlah sikap yang terpuji. Kerana Nabi SAW meniru sikap orang-orang Anshar kepada isteri-isteri mereka dan meninggalkan sikap kaum Quraisy.” (Fathul Bari)

2 – Persamaan hak dalam menguruskan rumahtangga

Jika Rasulullah SAW saja suka menolong urusan rumahtangga isterinya, mengapa anda yang tidaklah sesibuk Nabi SAW tidak malu mengerahkan segala-galanya kepada isteri? Sayidatina Aisyah r.a. pernah ditanya oleh al-Aswad, “Aku bertanya kepada Aisyah apa yang dilakukan oleh Nabi di rumahnya?” Aisyah berkata : “baginda suka menolong urusan keluarganya. Bila waktu solat tiba, baginda pergi untuk mengerjakan solat.” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari)

Mengapa suami suka melihat kerja-kerja rumahtangga itu sebagai perkara remeh dan tidak bermakna? Mereka cenderung tidak menghargai kerja isteri di rumah. Padahal kerja rumah itu memerlukan kekuatan fizikal dan mental untuk menguruskannya.

Kalau isteri tidak kebal mental, siapa yang redha bangun tengah malam dalam keadaan mengantuk untuk menyusui anak, kemudian bangun awal pagi untuk menyiapkan sarapan dan menghantar ke sekolah sementara suami masih asyik diulit mimpi? Memasak, membasuh pakaian dan mengatur kemas rumah walaupun badan tidak berapa sihat. Menahan sabar dengan karenah anak-anak dan menjaga mereka sepanjang masa.

Pekerjaan apakah di dunia ini yang paling tidak berbaloi jika digaji termahal sekalipun, kalau hati anda terus menerus disusahkan oleh pekerjaan itu? Masa dan ruang anda tetap berada dalam kongkongannya dan anda tidak ada cuti sehari pun untuk karier sepanjang hayat ini. Inilah kerja sebagai suri rumah sepenuh masa yang sering diremehkan oleh para suami kerana isteri-isteri yang tidak bergaji dan tentu saja tidak ada harta isteri yang boleh dimanafaatkan oleh suami.

Keadaan sebegini membuatkan suami sering mengungkit, “Kalau awak bekerja bolehlah tolong saya uruskan masalah kewangan keluarga, sudahlah tak bekerja, di rumah saya juga mesti tolong awak?” Memanglah suami mesti menolong isteri melakukan kerja-kerja rumah. Mengapa? Sebab Nabi SAW telah banyak memberi teladan menjadi lelaki yang amanah!

Dua dalil ini cukup untuk membuka pintu hati lelaki supaya berhenti menganggap kuasa memasukkan isteri ke syurga atau neraka berada di dalam tangan mereka. Ðalam Islam, taat kepada suami adalah kewajipan, tetapi ketaatan ini bukanlah untuk dimanipulasi kerana taat isteri menuntut balasan dari suami. Balasannya ialah penghargaan, ketundukan, kasih-sayang, setia dan sudi berkongsi.

Renung-renungkan!
Sumber : Ubah-suai dari Ðr Juanda Jaya MW#1434.

Capaian entry berkaitan :

Butiran selanjutnya ...

Umat Islam mesti jaga aurat sesama jantina

Lelaki perlu menjaga batasan pergaulan dan aurat bagi mengelak fitnah.

Assalamulaikum warahmatullah dan salam sejahtera,

MATA kurniaan Allah untuk digunakan mengikut kesesuaian syarak. Mata membolehkan kita menikmati tetapi pandangan mata juga boleh merosakkan hati seperti dinyatakan sebahagian Salaf, pandangan mata adalah panah beracun yang menggoncangkan hati.

Allah menurunkan peringatan-Nya bermaksud: “Katakanlah kepada laki-laki beriman, hendaklah mereka menahan pandangan dan memelihara kemaluannya, yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.” (Surah an-Nur, ayat 30)

Ketika menafsirkan ayat ini, Imam Ibnu Kathir tidak mengkhususkan ‘menundukkan pandangan’ hanya kepada wanita. Beliau mengambil pandangan sebahagian besar Ulama Salaf yang melarang memandang ‘amrad’ (lelaki cantik). Bahkan sebahagian mengharamkannya kerana menimbulkan fitnah.

Daripada Abu Said al-Khudri, Nabi SAW bersabda bermaksud: “Janganlah seorang lelaki melihat aurat sesama lelaki. Jangan pula seorang perempuan melihat aurat sesama perempuan. Seorang lelaki tidak boleh bersentuhan kulit sesama lelaki dalam satu selimut. Demikian pula seorang perempuan tidak boleh bersentuhan dengan perempuan lainnya dalam satu selimut.” (Sahih Muslim)

Hukum asal dalam Islam, dibenarkan lelaki memandang sesama lelaki. Juga tiada larangan bersentuhan. Malah disunatkan bersalam-salaman untuk mengikat hubungan silaturahim sesama Muslim.

Lelaki memandang lelaki ‘cantik’ dengan syahwat haram

Imam Abu Hanifah dan Muhammad Hassan Asy-Syaibani berpendapat makruh lelaki mengucup mulut, tangan atau mana-mana anggota mahupun memeluk lelaki lain. Dalilnya, riwayat ketika Rasulullah SAW pernah ditanya: “Adakah boleh mengucup antara satu sama lain? Baginda menjawab: Tidak. Ditanya lagi: Adakah boleh memeluk antara satu sama lain? Baginda menjawab: Tidak. Ditanya lagi: “Adakah boleh bersalaman antara satu sama lain? Lalu Rasulullah SAW menjawab: Ya.”

Namun Abu Yusuf dari Mazhab Hanafi mengatakan tidak mengapa bersandarkan riwayat Jaafar bin Abi Thalib ketika pulang dari Habsyah, Rasulullah SAW memeluk dan mengucup dahi beliau. Begitu juga riwayat sahabat Rasulullah SAW apabila pulang dari musafir, mereka mengucup dan memeluk antara satu sama lain.

Persoalan berkenaan hukum lelaki memandang sesama lelaki, terutama lelaki yang dikategorikan sebagai lelaki ‘cantik’ (amrad), sebahagian ulama mengatakan amrad itu lelaki yang tidak mempunyai janggut dan misai (kerana lazimnya Muslim terdahulu itu memelihara janggut mereka).

Fuqaha’ bersepakat mengatakan haram melihatnya dalam keadaan syahwat. Manakala melihat lelaki ‘cantik’ tanpa perasaan syahwat dan tanpa unsur menimbulkan fitnah, fuqaha’ berselisih pendapat.

Jumhur fuqaha (majoriti) mengatakan hukumnya harus melihat kepada lelaki ‘cantik’ jika pandangan itu tidak mendatangkan syahwat. Namun sebahagian golongan al-Hanabilah berkata makruh jika melihat secara berulang kali.

Pendapat yang rajih dalam kalangan Syafi’iyyah berkata, haram melihat secara mutlak sama ada mendatangkan syahwat ataupun tidak. Pendapat ini disokong oleh Syeikh Ibn Taimiyyah dari Hanabilah.

Ini menunjukkan kehadiran lelaki ‘cantik’ di hadapan kita boleh membabitkan persoalan hukum yang sudah lama dibincangkan oleh ulama. Jelasnya, apa saja yang mendatangkan syahwat jika melihatnya maka jatuh hukum haram walaupun sesama jantina.

Bagaimana pula dengan isu jika tidur bersama jantina yang sama jenisnya. Sebagai contoh, lelaki tidur bersama lelaki sekatil. Ulama melarang lelaki sesama lelaki tidur secara bogel dalam satu pakaian atau selimut mahupun sekatil bersama. Walaupun kedudukan antara mereka itu berjauhan.

Jika berpakaian dan tidur bersama dalam keadaan yang tidak menimbulkan fitnah maka diharuskan. Dalil jumhur fuqaha ialah berdasarkan kepada hadis Abu Said al-Khudri itu.

Sebenarnya Islam bukan disyariatkan untuk menyusahkan. Namun sebagai satu peraturan hidup yang memelihara maruah sesama insan. Ketelitian ulama membincangkan isu ini adalah satu jalan menutup jalan ke arah kemungkaran. Firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan dipertanggungjawabkan.” (Surah al-Isra’, ayat 36)

Kerana daripada mata turun ke hati, walau tanpa disedari. Dan mata itu satu deria kurniaan Allah yang amat indah jika tepat cara penggunaannya. Namun ia juga akan mengkhianati diri kita jika digunakan dengan penuh kekotoran dalam hati. Firman Allah yang bermaksud: “Dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat dan apa yang disembunyikan oleh hati.” (Surah al-Ghafir, ayat 19)

Pintu syahwat itu amat kuat dugaannya untuk setiap manusia. Namun, manusia yang bertakwa akan bijak mengawal hati sehingga mata akur dengan imannya. Jadikan hati yang khusyuk dan tawaduk perisai kelopak mata. Bukan mata yang tajam menjadi senjata untuk menikam kelemahan hati.
Sumber : Penulis, Muhammad Asyraf ialah juara program Imam Muda terbitan Astro Oasis, petikan BHarian 24/05/2011.

Butiran selanjutnya ...

Ahad, Mei 29, 2011

ISU : Suami isteri kurang penghayatan agama, kadar perceraian membimbangkan....

1 perceraian setiap 15 minit

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ðilaporkan, dalam BeritaMinggu 15/05/2011 perpisahan berlaku setiap 6 minit di Arab Saudi menjadikan negara itu mencatatkan peratusan paling tinggi kes pasangan bercerai berbanding negara lain di rantau Teluk iaitu 79% sehari.

Pakar kaunseling keluarga, Abdullah al-Sadhan, dalam kursus latihan kaunseling menggunakan telefon di Jeddah berkata, ini menunjukkan institusi keluarga benar-benar memerlukan bimbingan. Kaunseling menggunakan telefon penting untuk pasangan muda yang berkahwin yang mencatatkan jumlah paling tinggi dalam kes perceraian.

Akhbar Saudi Gazette pula memetik al-Sadhan sebagai berkata, 30% pasangan yang menerima kaunseling menggunakan telefon kembali kepada keputusan mereka untuk bercerai sementara perkhidmatan di Jeddah menghasilkan kadar kejayaan lebih tinggi dengan 34%.

Itu kisah di luar negara. Kita lihat penyakit yang sama juga melanda di negara kita. Kajian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati perkahwinan dalam tempoh 10 tahun pertama amat terdedah kepada keruntuhan rumahtangga sekiranya tiada kesabaran.

Menurut Timbalan Ketua Pengarah (Ðasar) Jakim, Othman Mustapha, kajian Jakim pada 2008 itu mendapati, pada tempoh berkenaan perkahwinan menghadapi cabaran hebat seperti rumahtangga mudah goyah sehingga berlakunya perceraian. Ðalam pada itu, katanya, dalam kajian pada 2007 pula mendapati 32.2% perkahwinan untuk tempoh 5 tahun pertama mengalami perceraian. Selain itu, 27.7% perceraian berlaku untuk tempoh 6 hingga 10 tahun pertama perkahwinan. Kajian juga menunjukkan 44.9% perceraian berpunca daripada pasangan gagal menjalankan tanggungjawab masing-masing selain masalah akhlak, kewangan, seksual dan campur tangan orang ketiga (rujuk Utusan 09/12/2010).

Ðilaporkan dalam petikan BHarian 03/03/2011 pula, statistik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) pada 2009 menunjukkan berlaku satu perceraian pada setiap 15 minit di kalangan umat Islam, menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Ðatuk Ðr Mashitah Ibrahim.

Jumlah itu dikatakan meningkat setiap tahun kerana kurangnya penghayatan agama di kalangan suami isteri, termasuk mengabaikan solat. Tidaklah menghairankan, jika solat lima waktu sehari semalam tidak dapat dilaksanakan, sudah tentu dapat kita bayangkan mereka juga sukar untuk melaksanakan peranan dan tanggungjawab sebagai suami dan isteri.

Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Namun perumpamaan ini bagai sudah tidak relevan pada masa sekarang memandangkan jumlah kes perceraian di kalangan umat Islam berlaku pada setiap 15 minit. Lebih menyedihkan, ada antara mereka yang sebelum itu bercinta bagai nak rak, ke hulu ke hilir bersama, namun apabila sudah berkahwin, segala kasih sayang hilang dibawa angin. Salah sedikit mula melenting sehinggakan sanggup memilih perceraian sebagai langkah terbaik utnuk meleraikan segala kesusutan. Bila berlaku salah faham, masing-masing ego dan tidak mahu mengalah. Akhirnya mereka mengambil jalan mudah dengan menamatkan ikatan perkahwinan mereka. Segala kenangan manis semasa perkahwinan dulu sudah menjadi kenangan pahit.

Menurut Ðato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood, Pendakwah dan Pengacara juga mengakui faktor kekurangan pengetahuan agama menjadi punca kes perceraian semakin meningkat. Kekurangan dari aspek agama ini mengakibatkan kepada pengabaian tanggungjawab sebagai suami dan sebagai isteri. Terdapat suami yang tidak menghiraukan nafkah untuk anak isteri dan menganggap isteri boleh mengatasi segala masalah. Terdapat juga isteri yang mengabaikan tanggungjawab sebagai isteri dengan mengabaikan asuhan anak-anak dan melayan suami. Ada juga yang memberikan tumpuan yang berlebihan terhadap kerjaya sehingga menyebabkan hubungan suami isteri menjadi renggang.

“Terdapat pasangan yang memiliki sifat negatif. Sikap negatif yang dimiliki oleh salah seorang akan menyebabkan keadaan tidak mesra antara dirinya dengan ahli keluarga yang lain. Antara sikap negatif ini ialah sikap ambil mudah, tidak ambil kisah, suka bertangguh, suka menuduh dan tidak bertolak ansur,” ujar Ðato’ Ustazah Siti Nor Bahyah yang turut mengakui komunikasi yang tidak berkesan antara pasangan juga menyebabkan hubungan menjadi renggang dan tidak mesra. Ini termasuklah sikap tidak menghormati, bahasa yang kasar, nada suara yang tinggi dan sebagainya.

Orang ketiga turut menjadi punca

Ðalam masa yang sama, Ðato’ Ustazah Siti Nor Bahyah tidak menolak orang ketiga juga antara punca kepada berlakunya penceraian pada sesetengah pasangan. Orang ketiga yang dimaksudkan di sini mungkin kekasih lama atau kekasih baru atau pun mentua yang boleh mengganggu kebahagiaan rumahtangga.

“Masalah dalam rumahtangga dirumitkan lagi dengan masalah kewangan. Ðengan sumber pendapatan yang terbatas akan menyebabkan pasangan ini terjebak dalam hutang yang banyak. Lebih-lebih lagi tinggal di bandar besar.”

“Terdapat pasangan yang memasuki alam perkahwinan dengan matlamat yang tertentu seperti keselamatan, kewangan dan sebagainya. Kegagalan mencapai hasrat ini akan menyebabkan perasaan kecewa dan tidak puas hati antara suami isteri.”

“Justeru, penting bagi mana-mana pasangan untuk menunjukkan rasa sayang antara pasangan melalui kata-kata atau perbuatan. Jauhi ucapan yang menyinggung perasaan pasangan terutama sekali semasa dalam keadaan marah. Apabila dalam keadaan marah, berusahalah mengawal diri, beristighfar dan berselawat serta berwuduk. Jangan sesekali merendah-rendahkan pasangan di depan orang lain atau memuji perempuan atau lelaki lain di hadapan pasangan mahupun di belakang suami atau isteri. Tidak semua yang dimilki pasangan sempurna dan Terimalah pasangan seadanya dengan segala kekurangan dan kelebihannya.”

“Ðalam masa yang sama, hargailah dan berilah pujian kepada pengorbanan yang dilakukan oleh pasangan. Bantulah isteri dalam melakukan kerja-kerja memasak, mengemas dan sebagainya. Ajak pasangan melakukan ibadah, didiklah isteri dan anak-anak ke jalan yang diredhai oleh Allah SWT. Yang paling utama, sentiasa berdoa agar hati dan perasaan pasangan sentiasa patuh kepada Allah Taala, ulas Ðato’ Ustazah Siti Nor Bahyah lagi.

Berusaha bahagiakan rumahtangga

Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, kerana Allah telah melebihkan orang lelaki (daripada beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan, dan juga kerana orang lelaki telah membelanja (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka.” (Surah an-Nisaa’ ayat 34).

Menghayati ayat al-Quran di atas menyerlahkan tanggungjawab suami dan isteri dalam kehidupan berumahtangga. Pastinya, setiap pasangan yang berkahwin mengimpikan kehidupan yang sejahtera, tenang dan bahagia.

Bagaimanapun, untuk mencapai tahap kebahagiaan itu memerlukan kepada ilmu rumahtangga. Ia pula amat berkait dengan kefahaman keagamaan yang ada pada pasangan suami isteri. Sebabnya, antara langkah awal menentukan kebahagiaan berumahtangga adalah mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW dalam bab memilih pasangan.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Wanita dinikahi kerana empat faktor: hartanya, kedudukannya, kecantikannya dan agamanya. Maka hendaklah kamu pilih wanita yang bagus agamanya (keislamannya), agar dirimu selamat.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Penting untuk kita meletakkan matlamat utama perkahwinan adalah mencari reda Allah, insya-Allah rumahtangga akan selamat dan bahagia ke akhir hayat. Satu lagi perkara penting yang tidak boleh diketepikan dalam mengekalkan kerukunan rumahtangga adalah cara berkomunikasi suami isteri. Suami perlu bijak mengurus rumahtangga agar berupaya memimpin isteri dan anak-anak mendapat ketenangan dan kegembiraan, sesuai dengan ayat Allah yang suami itu pemimpin, mereka perlulah membuktikan 'kepemimpinan' dalam rumah tangga. Untuk itu, paling kurang seminggu sekali suami kena jadi imam di rumah. Jangan pula dah kahwin 20 tahun tetapi tak pernah sekali pun mengimamkan solat dengan keluarga. Tidak kisahlah kalau setiap kali solat baca surah al-Kauthar dan al-Ikhlas asalkan sekurang-kurangnya mampu mengimamkan isteri dan anak-anak. Apabila suami mencapai tahap begini, barulah isteri dan anak-anak lebih hormat. Anak-anak pun turut bangga kerana bapa mereka boleh jadi imam.

Rasulullah SAW telah memberi panduan bagaimana mengikat kasih sayang dan mencapai bahagia dalam rumahtangga. Antaranya, suami isteri hendaklah solat berjemaah sekurang-kurangnya satu waktu dalam sehari semalam. Suami juga hendaklah makan makanan yang dimasak oleh isteri selain suami isteri selalu tidur bersama.

Antara tanda rumahtangga bahagia adalah mempunyai isteri atau suami yang soleh. Isteri yang soleh adalah apabila dipandang, suaminya rasa terhibur dan hilang penat, kalau disuruh dia taat dan apabila ditinggalkan musafir oleh suami, dia menjaga kehormatannya. Tanda-tanda lain adalah mempunyai anak-anak yang baik dan mempunyai rakan-rakan yang terdiri daripada golongan yang baik-baik akhlaknya.

Antara wibawa suami dan ketaatan isteri

“Institusi keluarga sudah tidak berfungsi sebagai tempat mendidik manusia, sudah tidak berperanan sebagai tempat menyuburkan iman dan taqwa, tidak membangunkan jiwa,tidak membentuk dan mencorakkan insaniah. Belaian kasih sayang, ayunan buaian seorang ibu yang menyuburkan jiwa bertuhan atau rasa bertuhan yang buahnya ialah manusia agung yang hatinya sangat membesarkan Tuhan sehingga seluruh makhluk ini dipandang kecil.”

Akibat daripada keruntuhan institusi keluarga berbagai-bagai masalah sosial telah terjadi dan tidak dapat dibendung lagi. Kes-kes juvana meningkat dengan ketara.
Ði Barat kini seolah-olah sudah tiada lagi institusi keluarga. Ini dilihat bukan saja ramainya bersekedudukan tanpa kahwin, bahkan yang berkahwin secara sah pun sudah terlalu amat runtuh.

Perkahwinan pada hari ini tidak lebih dari sekadar memenuhi tuntutan biologi. Suami sudah tidak ada rasa bertanggungjawab terhadap isteri. Isteri pula tidak perlu taat kepada suami akibat pengabaian hak yang wajib diterima daripada suami. Ibu bapa sangat tidak memberi kasih sayang kepada anak-anak dan anak-anak pula sentiasa mencari peluang untuk hidup bebas dari ikatan kekeluargaan.

Andainya tidak diperkukuhkan oleh undang-undang nescaya pertalian kekeluargaan amat terbarai. Akibat daripada keruntuhan institusi keluarga itu amat mereka rasai. Berbagai-bagai masalah sosial telah terjadi dan tidak dapat dibendung lagi. Kes-kes juvana meningkat dengan ketara. Jenayah kekeluargaan juga amat menakutkan. Undang-undang yang mereka cipta tidak memberi kesan untuk mententeramkan kehidupan berkeluarga. Berbagai peristiwa dan pengalaman pahit yang berlaku saban hari sangat mengganggu perasaan dan fikiran Mereka menyedari apa yang telah berlaku yang punca utamanya adalah keruntuhan institusi keluarga. Namun mereka tidak berupaya membaik-pulih keremukan yang berlaku itu.

Para inteleknya dan pemikir masyarakat mengaut keuntungan hasil penjualan buku atau menjual modul yang sarat dengan idea kekeluargaan, namun semuanya berakhir dengan kehampaan. Ikatan tali kekeluargaan tetap tidak berlaku. Kerosakan dan kejahatan masyarakat Barat ini kalau dicatatkan nescaya senarainya amat panjang, kerana ianya seolah-olah sudah menjadi budaya hidup. Sudah sebati atau sudah menjadi sebahagian dari keperluan hidup. Contohnya arak sudah dianggap sebahagian kehidupan mereka. Samalah juga dengan perceraian, bersekedudukan, anak luar nikah, tersisih dan terbuangnya ibu bapa dan warga tua.

Tamadun mereka menjulang tinggi, tetapi akhlak, kemanusiaan, kebahagiaan ranap menyembah bumi. Semua yang dipaparkan itu berpunca daripada hidup tanpa Tuhan. Apabila hidup tanpa Tuhan yang secara automatik sudah tidak lagi merasai kehambaan, maka nafsulah yang berkuasa. Sedangkan nafsu itu sangat mengajak dan mendorong kepada kejahatan, hidup tanpa peraturan seperti haiwan yang nafsi-nafsi. Masing-masing hanya mahu menonjolkan ego dan rakus untuk kepuasan diri saja. Halal haram sudah tidak diambil kira.Malangnya, kerosakan masyarakat Barat itu turut melanda umat Islam. Keruntuhan institusi keluarga turut tidak terkecuali di kalangan umat Islam. Walaupun tidak sampai begitu parah seperti masyarakat Barat, namun ianya tetap di tahap serius. Tidak hairan kesannya turut menjalar di tengah masyarakat. Apa yang berlaku di kalangan masyarakat Barat, itu juga kejahatan dan kemungkaran yang terjadi di kalangan umat Islam.

Contohnya, di negara kita sedang hangat dengan isu Black Metal, Pink Metal, Heavy Metal, dalam keadaan kita belum pulih dari masalah dadah, bohsia, lepak, ponteng sekolah, vandalisma, gangsterisma dan lain-lain lagi. Mengapa terjadi hal yang sama seperti masyarakat Barat? Jawabnya ialah dari punca yang sama. Kalau masyarakat Barat secara total menolak Tuhan, masyarakat Islam pula biarpun tidak menolak Tuhan, namun Tuhan sudah tidak dibesarkan dalam kehidupan. Tuhan sudah tidak dibawa bersama dalam segala urusan termasuk dalam rumahtangga dan keluarga.

Hasilnya sama saja, iaitu nafsulah yang besar dan berkuasa dalam urusan harian termasuk dalam hal ehwal keluarga. Hidup berkeluarga adalah fitrah manusia. Ertinya sesuatu yang memang semulajadi diingini oleh manusia. Siapa yang menentangnya pasti akan berlaku kepincangan dan hilang kebahagiaan.

Dalam Islam, fitrah berkeluarga itu dikuatkan lagi dengan perintah Tuhan yang bermaksud: “Jagalah diri kamu dan keluarga kamu dari api Neraka.” Isyarat dari Tuhan mengenai menjaga keluarga itu amat berat apabila Tuhan memerintahkan agar menjaga keluarga dari api Neraka, yang tentunya bukan satu urusan mudah dan remeh. Ia adalah satu kewajipan yang tidak boleh mencari helah untuk berlepas diri. Andainya ada ahli keluarga yang dilemparkan ke Neraka, maka pihak yang paling bersalah ialah pimpinan dalam keluarga itu sendiri iaitu suami atau bapa.

Perintah menjaga diri dan menjaga keluarga dari api Neraka itu dirangkaikan sekali. Ini menggambarkan betapa menjaga diri dan menjaga keluarga itu sama penting. Sebab itu tidak hairan bila mana dikhabarkan dalam sebuah Hadis Qudsi mengenai seorang hamba Allah yang membawa amalan yang banyak di Akhirat nanti tetapi dilemparkan ke Neraka lantaran tidak mencukupi untuk menebus dosa-dosa anak isterinya yang banyak.

Banyaknya dosa-dosa anak isteri itu berpunca dari kelalaian dirinya selaku suami dan bapa. Apabila anak isterinya menuntut keadilan dari Tuhan maka Tuhan hukum dirinya yang lalai, cuai serta mengabaikan mereka. Apabila tidak setimpal pahala dirinya untuk menebus dosa-dosa anak isterinya maka Tuhan perintahkan dilempar ke Neraka bersama-sama anak isterinya. Itu adalah coretan peristiwa di Akhirat yang amat mengerikan.

Cuba kita tinjau pula di dunia ini. Mengapa kemungkaran dan kemaksiatan di kalangan masyarakat Islam sangat berleluasa? Tidak usahlah kita meletakkan masalah itu kepada golongan remaja saja. Golongan lain pun turut terlibat bahkan lebih dahsyat, zalim dan jahat. Penyelewengan yang dilakukan oleh golongan lain sebenarnya jauh lebih besar dosanya dan jauh lebih berat nilai kerosakannya.

Itu semua tidak lain adalah kerana institusi keluarga sudah tidak berfungsi sebagai tempat mendidik manusia, sudah tidak berperanan sebagai tempat menyuburkan iman dan taqwa, tidak membangunkan jiwa, tidak membentuk dan mencorakkan insaniah.

Tidak keterlaluan kalau dibandingkan rumahtangga kini sudah seperti tanah perkuburan. Hanya menjadi tempat menghimpunkan mayat-mayat hidup yang roh sudah tidak berfungsi. Bangkai bernyawa yang hanya makan, minum, tidur, rehat dan berkelamin. Buka saja mata di waktu pagi bukan Tuhan yang diingat atau didahulukan, tetapi ialah segala macam yang bersifat benda. Apa saja yang hendak dilakukan semuanya menjurus kepada unsur-unsur makan, minum, tidur, rehat dan berkelamin.

Tuhan dan Akhirat sudah tidak diambil kira. Halal haram juga tidak pernah diperhitungkan. Apabila roh atau hati atau jiwa kehilangan fungsi maka penghuni rumahtangga atau anggota keluarga itu tidak ubah umpama mayat bergerak. Tamadun material dibangunkan bermati-matian bahkan semakin hari semakin canggih. Tetapi tamadun rohani semakin pudar, gersang, kering-kontang.

Akibatnya tamadun yang tinggi itu sedikit pun tidak mendatangkan nikmat kebahagiaan sejati yang hanya dapat dirasakan di hati. Biar ribuan saranan, idea, buah fikiran, cadangan, agenda dan program dibuat untuk mengatasi kemungkaran maksiat dan penyelewengan, bukan saja tidak dapat mengatasinya, bahkan dalam perlaksanaannya pula penuh dengan berbagai penyelewengan baru. Atau boleh juga menyelesaikan satu masalah tetapi timbul pula sepuluh side effect baru.

Akhirnya masalah yang sedia ada belum selesai, berlapis bersusun dan bertindih pula masalah baru. Kadang-kadang terdapat juga pihak yang menampakkan kesungguhan untuk membaik pulih institusi kekeluargaan. Mereka tampil dengan berbagai modul kekeluargaan. Kehadiran mereka disambut meriah oleh masyarakat yang secara kebetulan sedang sangat mendambakan penyelesaian. Namun hasilnya tidak pula menurunkan kadar kemungkaran masyarakat. Wang para peserta berpindah ke poket para motivator ini kerana mereka juga hanya sekadar memberikan idea, pendapat, saranan melalui berbagai hasil kajian, tetapi tidak benar-benar membawa manusia kembali kepada Tuhan agar penuh rasa takut, gerun, ngeri dan benar-benar membesarkan Tuhan.

Selagi institusi keluarga tidak diperkukuhkan dengan kembali kepada Tuhan dan syariat-Nya. Selagi Tuhan tidak dibesarkan dan diutamakan. Selagi syariat Tuhan terabai dan terbarai dalam rumahtangga, selama itulah masalah masyarakat tidak akan selesai. Oleh itu siapa pun yang ingin melihat masyarakat Islam dan bercita-cita memperjuangkannya, maka jangan memandang kecil dan remeh soal pembentukan institusi keluarga menurut Islam.

Empayar Islam yang telah berlaku berkurun lamanya bukan produk dari mana-mana universiti di zaman itu. Tetapi adalah produk pembinaan insaniah yang amat berkesan yang semuanya berlaku di alam rumahtangga dan keluarga. Apabila kita kagumi tokoh-tokoh Islam yang amat berjasa dan masyhur, maka itu adalah produk dari didikan dan asuhan di alam rumahtangga. Rahim ibu itu adalah tempat adunan benih-benih suci murni hasil perkongsian hidup yang hanya bercita-cita dan berjuang untuk mendapatkan Tuhan. Kelahiran seorang bayi disambut oleh tangan yang sentiasa menadah kepada Tuhan mengharapkan keampunan, keredhaan dan rahmat Tuhan. Belaian kasih sayang, ayunan buaian seorang ibu yang menyuburkan jiwa bertuhan atau rasa bertuhan yang buahnya ialah manusia agung yang hatinya sangat membesarkan Tuhan sehingga seluruh makhluk ini dipandang kecil. Seluruh makhluk ini yang sifatnya menakutkan semuanya tenggelam lenyap di bawah ketakutan kepada Tuhan. Seluruh makhluk ini yang sifatnya sedap dan lazat semuanya tenggelam lenyap di bawah kecintaannya kepada Tuhan. Peribadi agung yang menempa sejarah ini semuanya dibentuk melalui acuan utamanya di alam rumahtangga dan keluarga.
Kompilasi : MW dan KawanSejati

Capaian entry patut baca :
* Ciri-ciri suami pilihan
* Cara menilai lelaki bakal suami
* Ramai suami tak berilmu?
* Prinsip keadilan penentu kebahagiaan
* Ego - musuh dalam rumahtangga

Butiran selanjutnya ...

Khasiat bawang

bawang, bawang, bawang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdulillah, hari ini Laman-Seri kongsikan satu lagi tumbuhan ciptaan Allah SWT yang sangat berguna dalam kehidupan kita sehari-hari.

Selama beribu tahun, bawang digunakan sebagai salah satu bahan ramuan dalam pelbagai masakan. Bukan setakat di dalam masakan, bawang juga digunakan sebagai tanaman hiasan dan juga sebagai ubat.

Ðikenali juga dengan nama allium cepa, terdapat pelbagai jenis bawang, iaitu merah, putih, kuning dan hijau. Semua jenis bawang ini mempunyai keunikan rasanya yang tersendiri. Tergolong dalam keluarga lily, terdapat lebih daripada 600 spesies allium yang tersebar di sekeliling Eropah, Amerika Utara, Afrika Selatan dan Asia.

Bawang memang berharga. Malah, orang Mesir zaman kuno telah menggunakan bawang sebagai pengganti mata wang untuk membayar pekerja yang membina piramid. Mereka juga turut meletakkan bawang dalam perkuburan diRaja seperti Raja Tutankhamen.

allium cepa

Bawang merah dikelaskan dalam famili alliaceae. Bawang merah adalah lebih kecil dan lebih manis dari bawang besar. Bawang merah merupakan sejenis tanaman semusim, memiliki umbi yang berlapis (bulb), berakar serabut dengan daun berbentuk silinder berongga. Umbi bawang merah terbentuk daripada pangkal daun yang bersatu dan membentuk batang yang berubah bentuk dan fungsinya, membesar dan akhirnya membentuk umbi berlapis. Umbi bawang merah terbentuk dari lapisan-lapisan daun yang membesar dan bersatu. Umbi bawang merah bukanlan ubi sebenarnya seperti ubi kentang ataupun ubi keledek.

bunga bawang


pokok bawang


bawang di pokok

Apakah kandungan dalam sebiji bawang? Ðikatakan bahawa bawang mengandungi protein, gula, selulosa, mineral, minyak tetap, minyak asas dan kira-kira 80% air. Jumlah minyak asasnya adalah sedikit, tetapi minyak asas ini mengandungi bahan berbau dan menghasilkan air mata. Keadaan ini disebabkan oleh sulfida yang dihasilkan daripada reaksi enzim alliinase terhadap asid amino. Bawang juga merupakan sumber vitamin C, kromium, serat pemakanan, mangan, molybdenum, vitamin B6, folat, potassium, fosforus dan tembaga.

Raw Onions
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 166 kJ (40 kcal)
Carbohydrates 9.34 g
- Sugars 4.24 g
- Dietary fiber 1.7 g
Fat 0.1 g
- saturated 0.042 g
- monounsaturated 0.013 g
- polyunsaturated 0.017 g
Protein 1.1 g
Water 89.11 g
Vitamin A equiv. 0 μg (0%)
Thiamine (Vit. B1) 0.046 mg (4%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.027 mg (2%)
Niacin (Vit. B3) 0.116 mg (1%)
Vitamin B6 0.12 mg (9%)
Folate (Vit. B9) 19 μg (5%)
Vitamin B12 0 μg (0%)
Vitamin C 7.4 mg (12%)
Vitamin E 0.02 mg (0%)
Vitamin K 0.4 μg (0%)
Calcium 23 mg (2%)
Iron 0.21 mg (2%)
Magnesium 0.129 mg (0%)
Phosphorus 29 mg (4%)
Potassium 146 mg (3%)
Sodium 4 mg (0%)
Zinc 0.17 mg (2%)
Percentages are relative to US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient database


bawang merah


bawang kuning (bawang belanda)


Kegunaan dalam masakan

Bawang merah sebagai salah satu sayuran yang merupakan bahan penting untuk masakan baik untuk masakan rumahtangga dan juga sebagai bahan dalam industri permakanan. Pengeluaran bawang merah pada masa ini tidak mampu memenuhi permintaan yang ada terutama pada saat menjelang hari-hari perayaan seperti hari raya. Oleh itu usaha untuk meningkatkan lagi penanaman bawang merah perlu dipertingkatkan lagi. Bawang merah membiak dengan mengeluarkan tunas pada umbi, atau dikenali sebagai beranak. Anak-anak bawang merah boleh mencapai berbelas setiap pokok.

bawang manis ~ sweet onion

Bawang manis adalah jenis bawang merah yang tidak pedas 'pedo' (rasa yang menyengat). Keistimewaan bawang manis adalah disebabkan kandungan sulfur yang rendah dan kadar air yang tinggi bila dibandingkan dengan kelainan bawang lain.

daun bawang ~ green onion

Kurangkan risiko bakteria

Kandungan ubatan yang terdapat dalam bawang adalah antiseptik, diuretik, ekspektoran (penggalak rembesan kahak agar lebih mudah dibatukkan keluar), dan rubefasien (ubat gosok). Kandungan antiseptik yang terdapat dalam bawang juga membolehkan bawang digunakan untuk penyembuhan luka, bisul, sakit gigi, sakit telinga dan masalah respiratori.

Ðisebabkan khasiat ubatan bawang juga, peneroka awal Amerika menggunakan bawang liar bagi merawat demam selsema, batuk, asma dan untuk menghalau serangga. Ðalam perubatan Cina pula, bawang dikatakan telah digunakan untuk merawat angina, batuk, jangkitan bakteria dan masalah pernafasan.

Bawang dikatakan kaya dengan sumber oligosakarid fruktos. Oligomer ini merangsang pertumbuhan bakteriabifido yang sihat dan menahan pertumbuhan bakteria berbahaya dalam usus besar atau kolon. Oligomer ini juga dikatakan mampu mengurangkan risiko pembesaran tumor dalam kolon.

Kurangkan rasa sesak untuk bernafas

Kebaikan bawang juga adalah kerana sayur ini mengandungi sejumlah sulfida yang seakan sama dengan apa yang dijumpai dalam bawang putih. Ia dikatakan boleh merendahkan lipid darah dan tekanan darah. Bawang juga kaya sumber flavonoid yang menyediakan perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular. Bawang juga mempunyai agen antibeku semulajadi kerana bawang mengandungi bahan yang mempunyai aktiviti fibrinolitik dan mampu menahan platelet bergumpal. Kesan antibeku bawang ini berkait dengan kandungan sulfur di dalam bawang.

Beberapa agen antiradang dalam bawang juga berguna untuk mengurangkan keterukan simptom-simptom berkaitan dengan masalah keradangan seperti sakit dan pembengkakan osteo dan rheumatoid arthritis, keradangan alahan daripada tindak balas asma dan rasa sesak dan sukar bernafas berkaitan dengan demam selsema.

Baik untuk osteoporosis

Jika anda mahu mengekalkan kesihatan tulang, terdapat satu kajian yang telah diterbitkan dalam sebuah Jurnal Pertanian dan Kimia Makanan, mencadangkan bahawa bahan baru dalam bawang yang dikenali dengan nama gamma-L-glutamyl-trans-S-1-propenyl-L-cysteine sulfoxice atau GPCS, mampu menyekat aktiviti osteoclast (sel-sel yang mematahkan tulang). Ini bermakna bawang baik buat wanita yang berisiko tinggi mengalami osteoporosis sebaik sahaja melalui menopaus.

Memakan bawang merah setiap hari boleh membantu tumbuhan tisu tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis sehingga 20%. Ia mengandungi Prostaglandin A-1, agen yang kuat untuk mengurangkan tekanan darah (blood pressure). Kandungan sulfurnya juga boleh membantu kulit kelihatan muda.

Sembuhkan luka, lindungi jantung

Beberapa penyelidikan telah dijalankan tentang kasiat bawang merah kepada kesihatan. Ðari beberapa penyelidikan dan analisa yang telah dijalankan itu, ia mendapati bawang merah mengandungi 2 compound, iaitu sulphur compound seperti allyl propyl disulphida (APDS) dan flavonoids seperti quercetin. Flavonoid dipercayai mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung dan kencing manis kerana ia mempunyai unsur-unsur anti-kanser, anti-bakteria, anti-viral, anti-allergenic dan anti-inflammatory. Ðari penyelidikan terkini, bawang merah di dapati efektif terhadap sel kanser hati. Bawang merah didapati mengandungi 6 kali ganda kandungan phenolic berbanding bawang biasa. Bawang merah boleh menolong hati membuang toxin dari badan dan ia mempunyai saponins untuk menhindar dan membunuh sel kanser.

Bawang merah untuk didapati boleh menghindar kanser perut. Ia mengeluarkan anti-coagulant yang boleh mencairkan darah dan menunjukkan tahap tinggi aktiviti anti-platelet yang baik untuk pesakit symptomatic antherosclerotic, kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Ia juga membantu fungsi otak dan dengan itu mengurangkan risiko penyakit Alzheimer's. Bawang merah juga boleh mengurangkan tahap gula bagi mereka yang menpunyai kencing manis melalui menghadkan keberkesanan insulin dan meninggikan metabolisma glukosa.

Walaupun terdapat pelbagai khasiat ubatan bawang, namun begitu sebelum mengambil keputusan menggunakannya, perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
Rujukan : MisteriAlam MW, Ms.Wikipedia ~ bawang merah dan En.Wikipedia ~ onion

Capaian entry berkaitan :


Butiran selanjutnya ...

Lelaki boroi berisiko hidap diabetes


Perut yang kempis dan kemas bukan saja menambah keyakinan diri seorang lelaki malah yang lebih penting ia mencerminkan kesihatan pemilik tubuh tersebut. Maka tidak hairanlah ramai di kalangan lelaki berusaha untuk mengekalkan perut yang kempis dan kemas,namun kebanyakannya gagal. Terdapat kajian membuktikan bahawa lelaki yang memiliki tumpuan lemak dikawasan perut atau disebut juga memiliki bentuk tubuh seperti buah epal, lebih berisiko terkena penyakit diabetes, angin ahmar dan jantung.

Sebelum mentafsir kegemukan dan kaitannya dengan beberapa penyakit berbahaya,seharusnya kaum lelaki mengambil inisiatif dengan melakukan ujian BMI (indeksjisim tubuh) pada diri sendiri. Ini bagi menentukan tahap kegemukan badan seseorang.

Cara mengira BMI, berat (kilogram) dibahagikan dengan ketinggian (meter),apabila individu itu berada pada tahap lebih daripada 30 maka, dikategorikan sebagai berat badan berlebihan atau obesiti. Bagaimanapun, ia kadang kala tidakbegitu tepat terutama bagi orang yang berotot iaitu mereka yang kuat bersenam.Apa yang terjadi ialah BMI golongan ini mungkin tinggi iaitu antara 25 hingga30 tetapi mereka ini dikategorikan sihat. Masalahnya ialah pada lelaki yang kurus tetapi memiliki perut yang buncit atau dalam istilah perubatannya dipanggil ‘central obesity’. Bagi masyarakat Asia,saiz ukur lilit yang ideal bagi lelaki ialah kurang daripada 90 sentimeter (sm)manakala bagi wanita ialah 80 sm, jika lebih dari itu dipanggil ‘centralobesity’.

Ada kaitan dengan penyakit jantung

Walaupun ramai yang mempunyai stigma bahawa perut lelaki yang buncit berkaitrapat dengan penyakit jantung, buncit sebenarnya memberi lebih risiko untuk mendapat penyakit diabetes. Perut buncit dikatakan berkaitan dengan penyakit jantung tetapi ia sebenarnya bukanlah secara langsung. Jika dikatakan kegemukan tubuh keseluruhan, ia secara langsung berkaitan dengan penyakit jantung. Sindrom tersebut dinamakan sindrom metabolik. Antara penyakit lain yang berisiko secara tidak langsung ialah darahtinggi, pradiabetes dan kolesterol tinggi. Semua ini ada berkaitan dengan jantung. Contohnya jika seseorang itu menghidapi darah tinggi, individu terbabit boleh terkena serangan jantung dan diabetes.

Faktor utama buncit ialah disebabkan oleh pemakanan yang tidak seimbang dankurangnya bersenam. Kedua-dua ini menyebabkan lelaki berisiko tinggi menghidapkencing manis dan masalah kolesterol. Apa yang pasti masalah ini adalah antarafaktor risiko untuk mendapat masalah jantung.

Ubah gaya hidup

Secara umumnya, seorang lelaki itu harus kurangkan makanan yang bergoreng dankolesterol tinggi. Kurangkan pemakanan yang berunsur karbohidrat seperti nasiputih, roti putih, kentang, kuih-muih serta kurangkan pemakanan yang berkalori tinggi seperti berlemak atau berminyak. Disyorkan mengambil lebih sayur-sayuran dan buah-buahan seperti epal, betik dan buah limau namun tidak digalakkan ialah tembikai, mangga serta durian.

Para lelaki juga digalakkan memakan lebih protein daging putih seperti ikan dan ayam (bukan bergoreng) serta kurangkan mengambil daging merah. Jangan mengamalkan pengambilan minuman yang bergas kerana ia mengandungi gula yangterlalu tinggi. Gaya hidup pula mesti berubah dengan melakukan senaman 30 minit seharisekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Senaman yang disyorkan ialah berjalansecara cepat. Sekiranya seseorang lelaki itu telah disahkan menghidap penyakitdiabetes atau jantung, mereka masih boleh melakukan senaman dan mengamalkancorak pemakanan yang lebih sihat, cuma sebagai tambahan, mereka perlu mengambilubat-ubatan tertentu untuk mengawal penyakit mereka.

Apabila seorang lelaki semakin meningkat usia, hormon testosteron semakin berkurangan, oleh itu mereka lebih cenderung untuk gemuk terutama di bahagian pinggang. Secara kesimpulannya, orang buncit sebenarnya meninggikan risiko untuk mendapat penyakit diabetes jika ia tidak dikawal melalui pemakanan dan senaman.
Sumber : MW#1431

Butiran selanjutnya ...

Sabtu, Mei 28, 2011

Kenapa Melayu terus jadi hamba dadah?

Masyarakat patut bantu pihak berkuasa pastikan negara bersih penagih

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

KES penyalahgunaan dadah di kalangan orang Melayu semakin membimbangkan. Sehinggakan seorang hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, baru-baru ini, melahirkan kesedihannya apabila melihat banyak kes dadah di negara ini membabitkan orang muda berketurunan Melayu dan beragama Islam.

Hakim Datuk Abd Rahim Uda menegaskan orang Melayu dididik sejak kecil bahawa dadah itu haram kerana ia seperti perbuatan membunuh diri yang sememangnya tidak dibenarkan dalam agama Islam.

“Masalahnya kita orang Islam, tetapi tidak menghayati apa erti Islam sebenarnya,” katanya ketika menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan 10 sebatan ke atas tukang kebun, Fazizol Mohd Razali, 25, yang mengaku bersalah terhadap tuduhan pilihan memiliki ganja seberat 216 gram di tempat letak kenderaan, Flat Seri Sementa, Kapar, Klang. [Rujuk : Hakim sedih banyak kes dadah babit orang Islam - BHarian 19/05/2011]

Apa yang diluahkan Hakim Abd Rahim seharusnya mendapat perhatian serius seluruh masyarakat Melayu. Malah, kita patut berasa bimbang kerana berdasarkan perangkaan, remaja dan belia Melayu adalah golongan paling ramai terbabit dalam penyalahgunaan dadah.

Mengikut laporan Agensi Antidadah Kebangsaan (ADK), etnik Melayu adalah penagih paling ramai dikesan sepanjang Januari hingga Jun tahun lalu, iaitu 9,734 orang (80.59%), berbanding Cina sebanyak 1,096 orang (9.07%), India 926 orang (7.67%), pribumi Sabah 238 orang (1.97%), pribumi Sarawak 29 orang (0.24%) dan etnik lain 56 (0.46%). Keseluruhannya, penagih yang dikesan dalam tempoh itu menunjukkan peningkatan sebanyak 361.91% berbanding tempoh sama pada 2009. Menurut statistik Bukit Aman pula, 222 rakyat Malaysia berketurunan Melayu kini ditahan di penjara luar negara kerana kesalahan dadah sama ada dijadikan keldai dadah atau secara sedar.

Dari sini, timbul persoalan mengapa orang Melayu mudah terpengaruh dan terjebak dalam kes penyalahgunaan dadah? Dalam perbualan dengan Presiden Pengasih Malaysia, Datuk Yunus Fathi, beliau mengemukakan beberapa faktor, termasuk berkait dengan soal budaya, perilaku, latar belakang keluarga dan tempat tinggal, pendidikan serta pengaruh luar.

Taraf pendidikan orang Melayu pula secara umumnya masih rendah dan yang terbabit dalam dadah kebanyakannya daripada keluarga miskin. Selain itu, sistem kekeluargaan yang dulunya kuat, kini semakin rapuh menyebabkan anak terbiar dan tidak diberi perhatian,” katanya yang pernah menjadi penagih sebelum mengasaskan Pengasih – badan yang dianggotai bekas penagih dadah.

Sememangnya mengikut statistik ADK, majoriti penagih yang dikesan sepanjang Januari hingga Jun tahun 2010 menunjukkan 8,492 orang (78.40%) adalah mereka yang sekurang-kurangnya mempunyai tahap pendidikan tamat Tingkatan Tiga, iaitu mempunyai sijil LCE/SRP/PMR. Bilangan penagih tertinggi juga dikesan pada mereka yang mempunyai sijil pada peringkat LCE/SRP/PMR, iaitu seramai 4,069 orang (37.56%).

Persoalannya, kenapa kes penyalahgunaan dadah terus meningkat sedangkan banyak program dianjurkan kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi mengekang gejala ini? Malah, pelbagai undang-undang digubal dan hukuman lebih berat dikenakan terhadap kesalahan dadah, termasuk hukuman mati mandatori. Penguatkuasaan juga diperhebatkan dan mengikut statistik, rampasan beberapa jenis dadah, seperti heroin, ecstasy, candu dan kokain menunjukkan peningkatan sepanjang Januari hingga Jun tahun 2010.

Namun, di sebalik kejayaan ini, isu dadah terus menghantui kita. Sepanjang Januari hingga Jun tahun 2010, penagih baru yang dikesan berjumlah 8,984 orang, meningkat 507.44% berbanding 1,479 orang dalam tempoh sama tahun lalu, manakala penagih berulang seramai 3,095 orang, meningkat 172.45% berbanding 1,136 tahun sebelumnya.

“Kita semua berisiko dan yang tidak mempunyai kekuatan diri lebih berisiko tinggi untuk mudah terjebak dalam penyalahgunaan dadah. Sebab itu, kempen kena bermula dari rumah dengan menggalakkan ibu bapa bercakap dengan anak mengenai bahaya dadah. Kita juga kena banyakkan aktiviti bagi meningkatkan jati diri serta pembangunan intelektual dan rohaniah anak. Malah, mengikut satu kajian, anak yang selalu bersukan bersama ibu bapa didapati jarang terbabit dalam dadah. Peranan pertubuhan komuniti seperti PIBG, JKK kampung, jawatankuasa kariah surau atau masjid juga penting bagi membantu memerangi gejala dadah,” katanya.

Mesej ini sepatutnya membuka mata seluruh masyarakat agar bersama-sama membantu pihak berkuasa membanteras kes penyalahgunaan dadah. Kita percaya rakyat sedar kes penyalahgunaan dadah ini serius, tetapi ramai yang cuma mengeluh, tetapi tidak membantu. Kita tidak boleh lagi melihat dan membiarkan saja apa yang berlaku di sekeliling kita. Mungkin ramai tidak ambil peduli kerana menganggap itu bukan masalah mereka atau tidak membabitkan anak atau ahli keluarga mereka. Barangkali ramai juga tahu anak jiran kita mengambil dadah, tetapi kita buat tak tahu kerana tidak mahu dianggap mencampuri hal orang lain. Ini bukan soal hendak jaga tepi kain orang, tetapi membabitkan masa depan generasi kita.

Bagaimana anda dapat membantu jika ahli keluarga anda penagih?

Penagihan dadah boleh mengubah tingkahlaki manusia daripada siuman kepada yang tidak kita fahami. Sekiranya terbabit, mereka akan terabai dan pengabaian ini membebankan seluruh ahli keluarga dan masyarakat umumnya. Sebagai ahli keluarga, rakan, ibu, bapa, suami atau isteri, anda masih boleh membantu mereka dengan cara anda memahami penyakit mereka dengan lebih mendalam lagi. Berikut antara panduan bagaimana anda boleh memahami dan membantu meraka agar mereka dapat menangani masalah.

1 - Terima hakikat bahawa ahli keluarga / sahabat / saudara-mara anda sedang menghadapinya

Ramai di antara kita tidak dapat menerima hakikat bahawa ahli keluarga / sahabat / saudara-mara sedang menghadapi masalah tersebut. Perkara ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Secara tidak langsung, anda juga terlibat dalam sistem yang sedang berlaku. Sebenarnya anda merupakan orang yang boleh membantu mereka jika anda mahu.

2 - Elakkan memberi pinjaman kewangan

Jika anda memberi mereka wang, bermakna anda menggalakkan mereka menggunakan wang tersebut untuk membeli bahan terlarang ini. Galakkan mereka untuk melakukan perkara-perkara positif dengan mengajak mereka untuk terbabit dengan aktiviti yang anda anjurkan.

3 - Kenal pasti perangai dan sifat mereka

Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai perangan dan sifat-sifat penagih dadah. Sifat mereka boleh berubah daripada seorang pembersih kepada seorang yang pengotor, daripada seorang yang tersusun kepada tidak terurus dan seumpamanya. Pengetahuan ini penting agar anda bersedia menghadapinya. perubahan sikap ini bukan disebabkan kehendak diri mereka, tetapi kerana pengaruh bahan yang mengubah persepsinya terhadap alam sekeliling.

4 - Sentiasa memberi sokongan dan kasih sayang

Mereka tidak memilih untuk menjadi penagih. Penagihan bermula disebabkan oleh sesuatu kealpaan. Mereka mungkin ingin mencuba, dipujuk rayu rakan, merajuk, balas dendam, terpaksa kerana dipaksa dan seumpamanya. Apabila terperangkap, mereka sukar menemui jalan keluar. Mereka memerlukan kasih sayang dan sokongan. Tiga perkara yang boleh anda lakukan ialah terima dirinya tanpa syarat, empati (memahami bersungguh-sungguh) dan perasaan tulus dan ikhlas untuk membantu.

5 - Bertindak secara proaktif

Berbincanglah dengan ahli keluarga yang lain atau saudara mara terdekat yang lain untuk sama-sama memikirkan, merangcang dan mengambil tindakan menangani masalah bersama dalam sebuah keluarga. Anda boleh mengesyorkan ahli keluarga yang terperangkap dengan najis dadah ini supaya diberi bantuan profesional seperti menghantarnya mendapat rawatan di hospital, Agensi Dadah Kebangsaan, Pesat Serenti berdekatan atau mana-mana rawatan yang difikirkan sesuai.

Marilah bersama membanteras dadah!
Sumber : Mahfar Ali di BHarian 28/05/2011 dan sedikit tambahan dari Dr Ramlan Hamzah.
Capaian entry berkaitan :

Butiran selanjutnya ...

Kaunseling : Gadis tidak tenteram fikirkan masalah keluarga


Kesibukan ibu bapa mencari wang untuk kesenangan anak-anak kadangkala boleh menimbulkan impak besar dalam soal kasih sayang. Ibu bapa memikirkan kewangan sangat penting sebagai jaminan hidup tetapi lupa bahawa tanpa kasih sayang, pemberontakan jiwa anak boleh berlaku.

Minggu ini, kita berkongsi kisah seorang pelajar institusi pengajian tinggi awam tentang soal keluarganya yang begitu sibuk dan mengabaikan kasih sayang untuk dirinya. Mungkin juga kasih sayang yang dicari dari orang lain membuatkan dirinya “kelemasan” soal duniawi. Semoga kisahnya menjadi iktibar kepada para pembaca khususnya ibu bapa yang mungkin memikirkan duit adalah segala-galanya.

SOALAN :

Saya seorang pelajar institusi pengajian tinggi awam, berusia belasan tahun. Apa yang ingin saya kongsi di sini ialah mengenai sikap keluarga dan percintaan yang terhalang. Ia benar-benar membuatkan saya berasa sedih.

Saya mempunyai bilangan adik-beradik yang agak ramai, enam orang. Ayah seorang yang sangat berjaya dalam kehidupan manakala emak pula mempunyai perniagaan dalam bidang penyediaan makanan. Sejak dulu, kehidupan keluarga kami tidak pernah aman, selalu saja bermasalah. Mungkin dari segi kewangan, kami sangat stabil tetapi dari segi kasih sayang kami sangat kurang.

Saya tinggal jauh dari keluarga, oleh sebab itu saya tidak tahu masalah yang dihadapi mereka kerana ibu tidak rapat dengan saya. Kadangkala saya hanya mendapat tahu masalah itu dari adik yang rajin bercerita soal keluarga.

Untuk makluman puan kaunselor, kakak sulung saya sudah mendirikan rumahtangga dan dikurniakan dua orang anak tetapi malang, suaminya tidak mempunyai pekerjaan tetap. Saya tidak pernah melihat mereka membuat simpanan tetap sebagai jaminan hari tua mereka. Bila masuk saja gaji, mereka akan boros berbelanja, membeli barangan yang bukan kegunaan.

Hutang banyak tetapi lebih banyak dibuang pada perkara tidak berfaedah. Bukan keluarga saya tidak pernah tolong selesaikan masalah hutang piutang keluarga kakak sebaliknya kakak hanya memuji yang menolong dia selama ini hanyalah keluarga sebelah suaminya, bukan keluarga kami.

Semua perkara ini membuatkan ibu berasa sedih dan kecil hati. Bila mahu berjumpa anak-anaknya, kami perlu mengikut masanya malah suami kakak juga bagaikan hanya mengikut telunjuk sahaja.

Masalah kedua membabitkan abang, satu-satunya anak lelaki tunggal dalam keluarga kami. Apa yang saya tidak suka ialah sikap isterinya yang pandai bermuka-muka. Perangainya merosakkan keluarga saya, bila di depan abang, semuanya nampak manis dan baik sedangkan di belakang hanya Allah yang tahu niatnya. Kakak ipar cukup pandai, dia memberi wang kepada ibu dan ibu agar boleh melupakan kesalahan yang dia pernah dilakukan.

Masalah ketiganya, dibawa oleh kakak pula. Caranya cukup menyombong diri, sudah lupa diri. Bila dia pulang ke rumah, ibu akan memujinya. Sebagai anak, saya cukup terasa dengan sikap ibu yang pilih kasih. Bila kakak ada di rumah juga setiap hari saya akan dimarahi ibu malah cara ibu berbicara juga sangat berbeza. Terkilan sungguh hati saya bila ibu berbuat begini.

Kisah keempat ialah mengenai diri saya. Saya pernah jatuh cinta dan benar-benar menyayanginya sepenuh hati. Apa saja saya sanggup buat untuknya. Bukan saya mahu membuka aib diri sendiri tetapi dalam keadaan sekarang, saya sangat tertekan. Sebenarnya hubungan kami sudah jauh, saya pernah terlanjur bersamanya. Namun akhirnya saya kecewa kerana dia mempunyai perempuan lain.

Saya cukup terkilan dan benar-benar bertaubat di atas dosa lalu. Juah di sudut hati menyesal dengan segala yang telah berlaku. Hinggalah suatu hari, seorang lelaki menyatakan hasratnya untuk bercinta dengan saya. Saya menerimanya dengan seikhlasnya, syukur kepada Allah kerana masih ada lelaki yang menerima saya dengan seadanya.

Melihat kepada keikhlasannya, saya menceritakan semua perkara yang terjadi dan pernah berlaku sebelum ini termasuk saya pernah terlanjur. Alhamdulillah, dia dapat menerima keadaan diri saya. Malah saya juga mendapat tahu, dia anak kepada kawan ayah saya. Dia nekad untuk berkahwin dengan saya, dia bawa keluarganya berjumpa dengan keluarga saya. Alhamdulillah, keluarganya dapat menerima saya. Jujur saya katakan puan kaunselor, saya tidak pernah jumpa dengan lelaki yang betul-betul bersabar dan dapat menerima keluarga saya seadanya. Dia selalu menasihati saya agar tidak tinggal sembahyang malah juga menyuruh menjaga hubungan kami sebaiknya.

Tetapi akhir-akhir ini, emaknya tidak boleh menerima saya. Hati saya sangat hampa. Dulu, saya mengakui saya sangat sosial tetapi kini sudah jauh berubah. Saya tidak tahu apa lagi yang harus dilakukan. Saya sayangkan dirinya. Saya ingin berkahwin dengannya. Bantulah saya.

JAWAPAN :

Assalamualaikum WRT,

Cik yang dimuliakan...

Keluarga merupakan satu institusi yang menggabungkan beberapa orang manusia yang mempunyai pertalian darah yang hidup selesa dan berkasih sayang. Keluarga yang terdiri daripada ibu, bapa, abang, adik dan kakak merupakan keluarga yang lengkap dan berperanan sebagaimana yang dicorakkan. Namun personaliti setiap ahli dalam keluarga amat berbeza dan tidak konsisten.

Ada yang yakin dengan perkembangan masa depan, tidak kurang pula yang hanya mengambil jalan mudah dan berbagai kerenah lagi yang mencorakkan tingkah laku manusia yang berkeluarga. Pendek kata setiap ahli dalam keluarga mempunyai ciri-ciri peribadi yang unik yang boleh bersikap menurut perintah, egoistik, tidak kisah, mengalah, amanah, materialistik dan berbagai sikap baik dan buruk yang ditonjolkan mengikut batasan ilmu dan kecerdasan akal serta emosi masing-masing.

Apabila kehidupan dalam keluarga sudah menjadi sebati dalam hidup manusia maka berbagai personaliti yang boleh dicorakkan, disebatikan atau menimbulkan percakaran, perbalahan dan sebagainya hasil daripada pandangan yang berbeza walaupun lahir dari keturunan yang sama. Maka tidak hairanlah perbezaan gaya hidup, pergaduhan, permusuhan, iri hati, dengki boleh menular dalam ahli keluarga yang boleh berlarutan sehingga akhir hayat.

Coretan cik bermula dengan masalah kakak dan suaminya yang boros dan tiada simpanan kemudian abang dan isterinya yang suka menjadi “batu api” dalam keluarga cik, kemudian kakak cik yang masih belajar.

Akhir sekali tentang cik yang pernah terlanjur serta teman lelaki yang terkini telah mula menjauhkan diri dari cik. Setelah membaca coretan ini saya mengandaikan cik terlalu memberi tumpuan kepada keluarga cik dan cuba mencari penyelesaian kepada semua masalah dalam keluarga.

Cik merasakan seolah-olah cik sahajalah yang layak untuk meleraikan segala krisis yang berlaku dalam keluarga. Cik juga cuba untuk menyusun keluarga cik mengikut ‘kebahagiaan’ ciptaan cik yang belum tentu sesuai dengan mereka yang telah menjalani kehidupan mengikut keselesaan mereka.

Apa yang boleh buat adalah mengasingkan mengikut prioriti tentang apa yang sebenarnya menjadi masalah cik dan keperluan untuk cik untuk menyelesaikannya.

Pertama, cik perlu faham keadaan diri cik yang terlalu memberi perhatian kepada cara hidup keluarga kakak dan abang cik yang telah berkeluarga. Mereka mampu untuk menguruskan keluarga mereka mengikut acuan mereka.

Cik boleh fikirkan tetapi tidak akan memberi faedah pada diri cik kerana mereka akan meneruskan kehidupan sebagaimana yang mereka corakkan walaupun cik tidak suka.

Maka cik akan membazirkan masa cik memikirkan masalah untuk orang lain sedangkan cik tidak mampu mengubah personaliti yang sudah sebati dalam kehidupan mereka. Tambahan pula abang cik dan keluarganya serta kakak cik dan keluarganya juga perlu mengambil masa dalam menyesuaikan diri dengan sikap masing-masing. Ada kala sikap yang ditonjolkan bertentangan dengan cik maka cik juga mengambil masa untuk mengadaptasikan sikap mereka yang masuk dalam keluarga cik.

Hal yang sama pasti akan berlaku jika cik pula masuk dalam keluarga “suami” cik nanti. Oleh itu cuba cari persamaan dalam sikap masing-masing dan memahami serta menghormati perbezaan yang ditonjolkan. Apa yang penting cik telah dikurniakan keluarga yang semakin ramai hasil dari perkahwinan abang dan kakak cik.

Kedua, cik sendiri perlu sesuaikan diri dengan perubahan kerana cik tidak akan mampu mencipta perubahan kepada orang lain. Contohnya pada kakak cik yang balik untuk cuti semester dan berkelakuan semakin sombong serta kekasih hati cik yang dah mula menjauhkan diri daripada cik.

Cik perlu tanya diri cik mampu atau tidak berada dalam situasi mereka, jika tidak mampu maka cik keluar dari situasi tersebut dan fokuskan diri cik kepada kerjaya dan masa depan cik. Dalam masa yang sama cik perlu tegas diri (asertif) dengan apa yang cik mahu lakukan bukan sekadar mengikut saja kehendak orang lain dan menggadaikan maruah diri hanya untuk sebuah cinta yang palsu.

Angkatlah martabat dan maruah diri cik sebagai wanita yang hanya akan memberi cintanya sepenuh hati kepada lelaki yang bergelar suaminya sahaja bukan semua lelaki yang dikenali.

Oleh itu cik tidak perlu takut apabila kekasih hati cik menjauhkan diri kerana hubungan itu masih tidak pasti dan cinta yang dihulurkan juga masih kabur serta menjadi tanda tanya.

Yakinlah jika kekasih cik sememangnya ikhlas dengan cik untuk memperisterikan cik maka tidak perlu dikejar kekasih cik, kerana cinta bukan paksaan dan cinta bukan memenuhi tuntutan seksual semata-mata tetapi cinta adalah amanah antara manusia dengan manusia terhadap penciptanya.

Ketiga, cik mempunyai tanggungjawab yang amat besar kepada masa depan kerjaya cik, maka tidak perlu membazir waktu memikirkan semua ini. Tumpukan kepada masa depan cik. Bina kerjaya sebaik mungkin agar cik boleh mencorakkan keluarga menjadi manusia yang beriman dan berilmu. Kemudian barulah cik dapat mengubah cara hidup keluarga melalui “role model” yang jelas dan nyata.

Dekatkan diri dengan Allah SWT kerana kekalutan yang berlaku dalam keluarga cik sedikit sebanyak disebabkan oleh kejahilan dan tumpuan kepada duniawi sahaja. Hasilnya hubungan dengan Tuhan sangat kurang maka masing-masing kurang rasa hormat antara satu sama lain dan tidak melaksanakan amanah dengan berkesan.

Cik yang dihormati, fahamilah bahawa bahtera kehidupan yang Allah SWT bentangkan kepada kita adalah mengikut apa yang kita pilih melalui kebijaksanaan akal, iman serta ilmu yang menjadi bekalan hidup kita.

Maka seterusnya kita akan membina matlamat kehidupan masing-masing dalam mencorakkan kehidupan. Beruntunglah mereka yang melakukan semua ini dengan bermatlamatkan kepada keredhaan Allah SWT. Oleh itu kejarlah keredhaan Allah SWT dan pasti cik tidak akan kecewa seumur hidup cik.

Dalam usia kehidupan cik yang terlalu muda ini usah bazirkan diri cik dengan berbagai perkara yang membebankan fikiran, sebaliknya berikan, tonjolkan, luahkan, bincangkan kasih sayang tersebut dengan memikul amanah dari Allah SWT, insya-Allah keluarga cik akan menemui jalan bahagia di masa depan.

Petikan di MW.


Butiran selanjutnya ...

Jumaat, Mei 27, 2011

Tuntutan bekerja


Assalamualaikum warahmatullah,

Salah satu tuntutan wajib ke atas orang Islam, khususnya yang telah berkeluarga adalah mencari rezeki yang halal, tidak kira dalam apa jua bidang kerja dan perusahaan. Malah hal ini ditegaskan Allah dalam firman-Nya yang bermaksud, “Katakanlah (wahai Muhammad), beramal dan bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang yang beriman akan melihat apa yang kamu kerjakan.” (Surah at-Taubah, ayat 105)

Iman seseorang belum diakui sempurna sehingga dibuktikan dengan amalan. Sebagai Muslim dan Muslimah, amal perbuatan itu harus dalam ruang lingkup yang luas demi kebaikan dunia dan akhirat. Ia tidak terhad pada zikir, solat dan puasa semata-mata, tetapi juga usaha membangunkan ekonomi dan keluarga.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Mencari rezeki yang halal adalah wajib atas setiap Muslim.” (Hadis riwayat al-Dailami daripada Anas.)

Islam begitu menggalakkan usaha mencari rezeki dan ada diceritakan Sayidina Umar al-Khattab pernah memarahi seorang pemuda sehingga beliau menghentakkan tongkatnya. Puncanya kerana lelaki itu duduk sahaja di masjid pada waktu bekerja. Kata Umar, “Ini waktu bekerja. Mengapa kamu duduk-duduk di masjid? Jangan sangka langit akan menurunkan hujan emas!”
Sumber : Nur Mei 2007

Butiran selanjutnya ...

Khamis, Mei 26, 2011

Pisah tempat tidur ada kebaikannyaAssalamualaikum dan salam sejahtera,

Kamar tidur merupakan ruang paling peribadi buat pasangan suami isteri. Ði sinilah tempatnya untuk mereka lebih intim. Namun selepas beberapa tahun mendirikan rumahtangga, ada kalanya ruang ini tidak lagi dilihat sebegitu, malah ada yang membiarkannya sepi dan kosong.

Sebabnya masing-masing memilih untuk tidur di depan televisyen atau pun tidur bersama anak-anak, terutamanya bagi pasangan yang punya ramai anak. Keadaan ini menyebabkan rutin tidur bersama sudah diabaikan. Ramai yang menganggap perkara ini harus dielakkan, namun disebaliknya, keputusan pisah tidur juga sebenarnya mempunyai kebaikannya tersendiri.

Apakah kebaikannya? Kali ini Laman-Seri kongsikan kebaikan berpisah tempat tidur yang boleh difikirkan.

1 – Lebih selesa tidur

Malam adalah masa untuk berehat. Malah tiur yang mencukupi juga akan membuatkan seseorang berasa segar pada keesokan harinya. Walau pun berpisah tempat akan kelihatan sebagai ‘konflik’ di kalangan suami isteri, tetapi Adakalanya pasangan memerlukan masa berehat yang cukup untuk diri sendiri. Berpisah tempat tidur juga adalah alasan terbaik bagi pasangan yang mungkin sebelum ini tidur berdengkur yang tentunya mendatangkan ketidak-selesaan kepada pasangannya.

2 – Masa tidur yang berbeza

Mungkin suami suka tidur di tengah malam manakala isteri pula tidur awal kerana penat menguruskan anak-anak. Jadi, kalau anda sudah berpisah tempat tidur, tidak timbul soal pukul berapa anda mahu tidur, tidak timbul pasangan berkecil hati kalau anda tidur awal krana anda sudah mempunyai perjanjian perpisahan tempat tidur ini.

3 – Hubungan seks lebih bermakna

Nampak perkara ini seperti satu gurauan. Masakan sudah berpisah tempat tidur akan ada lagi hubungan seksual. Siapa kata begitu? Tahukan anda, bila anda sudah berpisah tempat tidur, perasaan merindui pasangan akan jadi lebih mendalam. Terasa rindu untuk dibelai dan membelai. Oleh itu, sesekali bersama tentunya hubungan intim yang sesekali dilakukan itu lebih bermakna dan berkualiti.
4 – Tiada gangguan

Ðisebabkan tiada sesiapa yang mengacau tidur, maka anda akan mendapat tidur yang sangat berkualiti. Tidur yang mencukupi akan membuatkan pasangan berasa sangat segar untuk memulakan hari barunya.

Jangan sesekali beranggapan, bila berpisah tempat tidur, pasangan sudah tidak menyayangi anda, sebaliknya ia akan menambah kasih sayang dan cinta anda kepadanya. Sesekali bila tubuh sudah segar, buatlah sesuatu kejutan agar pasangan berasa dirinya masih dihargai.

Check List : Tanggungjawab suami

Ðalam al-Quran Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mempusakai wanita dengan jalan paksa dan janganlah kamu menyusahkan mereka karena hendak mengambil kembali sebagian dari apa yang telah kamu berikan kepadanya, terkecuali bila mereka melakukan pekerjaan keji yang nyata. Dan bergaullah dengan mereka secara maaruf (patut). Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) karena mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.” (QS4:19)

Seorang suami diamanahkan agar melayani isterinya dengan baik, seperti menghormati isteri, tidak menghinanya dalam apa jua keadaan dan memberikan apa jua kebaikan untuk menjamin kehidupannya berjalan dengan sempurna. Pendek kata, berbuat baik kepada isteri adalah wajib.

Biarpun sering berlaku konflik dalam rumahtangga, namun suami yang berperanan sebagai ketua rumahtangga harus mengambil sikap yang positif, bersabar dan mempu mengendalikan masalah yang wujud dengan cara yang sangat berhemah.

Isteri tidak dinafikan mempunyai banyak karenah yang kadang kala menguji kesabaran suami. Namun seorang suami yang baik serta beriman sewajarnya dapat bersabar dengan perlakuan isteri yang sedemikian. Ðengan kesabaran itulah, suami akan memperoleh faedah-faedah yang besar dari Allah SWT.

Ingatlah bahawa setiap kebaikan yang isteri lakukan adalah lambang sahsiah suami, selain didikan suami yang sebenar-benarnya.
Sumber : MW#1432

Butiran selanjutnya ...
Related Posts with Thumbnails