PAGE

Khamis, Jun 26, 2008

Menu Makanan Bayi

Resipi ini saya copy dari pamphlet Jabatan Kesihatan Negeri Perak.


Utk bayi 6 bulan ke atas:
Bubur Nasi bersama Tauhu & Sayur Campur
2 hidangan

Bahan-bahan:
6g @ 2 sudu makan tauhu, dicincang halus
10g @ 2 sudu makan sayur campur, dicincang halus
40g @ 4 sudu makan beras
750ml @ 3 cawan air stok ikan bilis atau ayam
18g @ 2 sudu makan ikan bilis goreng, ditumbuk halus

Cara memasak:
1. Beras direbus bersama air stok sehingga menjadi bubur
2. Masukkan sayur campur, kecilkan api dan tunggu hingga 2 minit
3. Tambahkan tauhu ke dalam bubur dan padamkan api
4. Taburkan serbuk ikan bilis sebelum dihidang

Bubur Oat Bersama Buah-buahan
2 hidangan

Bahan-bahan:
30g @3 sudu makan oatmeal segera
250ml @ 1 cawan perahan susu ibu/bancuhan susu tepung
30g @ 3 sudu makan buah-buahan segar (pisang, epal, mango atau betik yg telah dilenyek)
200ml @ 3/4 cawan air panas

Cara Memasak:
1. Tuangkan 3/4 cawan air panas ke dlm mangkuk berisi oat. Tunggu sehingga oat menjadi lembut dan pekat
2. Tambahkan susu perahan / bancuhan
3. Hidangkan bersama buahan yg dilenyek

Untuk bayi 8 bulan ke atas:
Puding Roti Epal
2 hidangan

Bahan-bahan:
150g @ 1 biji epal merah sederhana besar
22g @ 1 keping roti putih, dipotong kecil
125ml @ 1/2 cawan perahan susu ibu / bancuhan susu tepung

Cara memasak:
1. Potong epal kepada 4 bhgian. Buang bhgian tengah, kukus selama 10-12 minit hingga lembut dan angkat.
2. Buang kulit dan kisar epal hingga halus
3. Lenyekkan roti ke dlm susu dan hidangkan bersama puri epal

KoayTeow Bersama Racikan Ayam dan Tomato
2 hidangan

Bahan-bahan:
60g @ 6 sudu makan koayteow lembut, dibasuh dan dipotong kecil
24g @ 2 sudu makan daging ayam diracik halus
10g @ 1 sudu makan tomato tanpa kulit dan biji dipotong kecil
20g @ 4 sudu kecil bunga kobis dipotong kecil
750ml @ 3 cawan air stok ayam

Cara memasak:
1. Didihkan air stok. Masukkan tomato, bunga kobis dan ayam.
2. Setelah empuk, masukkan koayteow dan biarkan mendidih
3. Apabila telah sejuk bolehlah dihidang

Untuk bayi 10 bulan ke atas:
Makaroni Ikan
2 hidangan

Bahan-bahan:
24g @ 2 sudu makan isi ikan yg dicincang halus
20g @ 2 sudu makan makaroni
6g @ 2 sudu makan sayur bayam/sawi dicincang halus
750ml @ 3 cawan air stok ikan bilis

Cara memasak:
1. Rebus makaroni hingga lembut. Tapis dan biarkan sejuk
2. Potong makaroni menjadi kecil dan masukkan ke dalam mangkuk
3. Masak sayur bayam/sawi sehingga lembut bersama air stok
4. Tambah isi ikan yg dicincang halus ke dalam sup dan masak selama 1 minit
5. Hidangkan sup bersama makaroni

Selamat mencuba!

Sent to IBUgroup on Wed Nov 8, 2006 12:14 pm

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...