strawberi
Assalamualaikum dan salam sejatera,
Melihat sahaja buah strawberi yang merah, pasti membuatkan anda terliur untuk merasanya. Oleh itu, tidak hairanlah jika buah yang dikenali dengan nama saintifiknya fragaria dan tergolong dalam keluarga rosaceae ini antara buah beri yang paling popular di dunia.
Mulanya pokok strawberi tumbuh liar di kawasan bersuhu sejuk di seluruh dunia. Selepas itu, pokok ini mula ditanam sebelum era Kristian dan amat bernilai pada zaman Roman kuno. Tetapi selepas kejatuhan Rom, buah ini seakan hilang keutamaannya. Ia muncul semula di Eropah pada Zaman Pertengahan. Semuanya adalah kerana kebaikan yang diberikan oleh buah ini dari segi perubatan.
Terdapat lebih kurang 600 varieti strawberi yang berbeza daripada segi rasa, saiz dan teksturnya. Kini, pengeluar terbesar strawberi untuk tujuan komersial adalah Amerika Syarikat, Kanada, Perancis, Itali, Jepun dan Australia.
fragaria
Walaupun pengeluaran strawberi sentiasa meningkat pada setiap tahun, tetapi musim kemuncak buah ini adalah daripada bulan April hingga Julai. Ketika ini juga, strawberi mengeluarkan paling banyak buah dan rasanya amat sedap.
Penggunaan buah strawberi amat meluas. Ia digunakan dengan banyak dalam penghasilan makanan seperti ais krim, sirap, bakeri, coklat, konfeksi dan ubat-ubatan disebabkan keunggulan bau, rasa dan warnanya.
bunga strawberi
Buah ini juga amat sedap dimakan secara mentah. Secara amnya, semua buah terutamanya beri dan buah yang mempunyai warna eksotik amat kaya dengan antioksidan. Strawberi juga tidak terkecuali daripada hakikat itu. Selain antioksidan, terdapat juga zat lain yang terdapat dalam strawberi yang dikatakan mampu mencegah banyak penyakit.
Lindungi mata
Banyak kebaikan yang mampu diberikan oleh buah strawberi. Antioksidan yang terdapat dalam buah strawberi seperti vitamin C, flavonoids, fitokimia fenolik dan asid dlagik dikatakan mampu mencegah masalah mata.
Sebab utama kebanyakan masalah mata adalah radikal bebas dan kemerosotan zat tertentu. Ðengan pertamabahan usia dan kekurangan zat perlindungan, oksidan berbahaya radikal bebas memberi masalah pada mata seperti mengeringkannya, saraf optik yuang mengalami kemerosotan sekaligus menyebabkan ia lebih terdedah kepada jangkitan. Ðikatakan dengan memakan strawberi, antioksidan yang diperlukan untuk melindungi mata mampu diperolehi dengan mudahnya.
Buah strawberi juga dikatakan mengandungi kalium yang amat baik untuk mereka yang mengalami masalah sendi seperti arthritis dan gout. Kemerosotan otot dan tisu mengeringkan cecair yang membantu pergerakan sendi.
Pengumpulan bahan toksin dan asid dalam tubuh pula memberi kesan buruk radikal bebas yang hadir dalam tubuh. Ini adalah penyebab utama arthritis. Kandungan antioksidan dan pembuang toksin di dalam strawberi mampu membuang unsur bahaya ini daripada tubuh dengan serta-merta.
buah strawberi masak dan muda
Rendahkan tekanan darah
Vitamin C, folat, anthocyanin, quercetin dan kaempferol yang terdapat di dalam buah strawberi dikatakan amat baik kerana mampu menentang kanser dan tumor. Ðikatakan juga bahawa pengambilan strawberi setiap hari mampu menumpaskan pertumbuhan sel-sel kanser.
Selain itu, vitamin C dan fitokimia dalam strawberi meneutralkan kesan oksidan pada penuaan otak dan sistem saraf akibat radikal bebas. Iodin yang banyak dalam strawberi juga amat baik untuk fungsi sempurna otak dan sistem saraf. Kandungan kalium dan magnesium yang tinggi dalam strawberi juga amat baik untuk merendahkan tekanan darah yang disebabkan oleh sodium atau garam.
Bagus untuk kesihatan jantung
Buah strawberi juga mengandungi serat tinggi, tidak ada lemak dan tinggi antioksidan membuatkan ia amat baik dimakan terutamanya untuk mengurangkan kolesterol. Malah vitamin B yang terdapat dalam strawberi juga dikatakan mampu menguatkan otot kardiak dan membantu membuatkan jantung berfungsi lebih baik.
Selain buah, daun strawberi juga mempunyai khasiat yang tersendiri. Air rebusan daunnya dikatakan boleh digunakan untuk mencuci dan mengubati kudis dan luka. Ðaun yang telah direbus itu boleh ditampal ke bahagian-bahagian yang luka atau berkudis bagi meredakan kesakitan.
Air rebusan daun strawberi juga dikatakan berkesan untuk menjaga kesihatan mulut. Anda boleh menggunakan air rebusan ini sebagai air kumur. Cara ini mampu menguatkan gusi dan gigi serta mengubati ulser dalam mulut.
Memang tidak dapat dinafikan buah strawberi amat sedap dimakan. Namun begitu, buah ini juga dikatakan boleh menyebabkan reaksi alahan serius terhadap sesetengah individu. Antara gejala-gejala biasa berlaku akibat alahan strawberi termasuklah pembengkakan dan kemerahan pada mulut, bibir dan lidah, ekzema, ruam hives, ruam kulit, sakit kepala, hidung berair, mata gatal, gangguan gastrousus, kemurungan, hiperaktif dan insomnia.
Ringkasan khasiat buah strawberi :-
- Membantu menurunkan kadar kolesterol
- Membantu melumpuhkan kerja aktif kanser kerana asid ellagic yang terdapat di dalamnya
- Meredam gejala strok
- Kaya Vitamin C yang amat bagus untuk pertumbuhan kanak-kanak
- Kurang gula dan amat sesuai untuk diet bagi penghidap diabetes
- Mengandungi zat anti alergi dan anti radang
- Memutih dan membersihkan permukaan gigi
- Berkesan untuk melawan radang sendi
- Kandungan tujuh zat antioksidan yang terdapat di dalamnya lebih tinggi jika dibandingkan dengan buah atau sayuran lain, sehingga strawberi menjadi buah yang efektif mencegah proses oksidasi pada tubuh.
- Makan strawberi secara teratur dapat menghaluskan kulit dan membuatkan warna kulit lebih cerah dan bersih.
Walaupun strawberi menawarkan khasiat dan kebaikan kepada kesihatan tubuh, namun begitu pengambilannya perlulah mendapat nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
Sumber : MW#1432, En.Wikipedia ~ fragaria dan En.Wikipedia ~ garden strawberry
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Kongsikan komen anda di sini...