Ðaun kesum buang angin dari badan |
Pokok
kesum berasal dari Asia Tenggara seperti di Malaysia ,
Indonesia , Thailand dan Vietnam . Tumbuhan ini tumbuh liar
di kawasan tanah lembap dan berair seperti di tepi kolam, tepi parit dan juga
kawasan di keliling rumah kampong.
Nama
lain bagi kesum adalah Chinese knotweed dan Vietnamese Mint (Inggeris). Kesum
merupakan tanaman herba renek, lampai dan menjalar. Ðaunnya tersusun secara
berselang pada batang, berwarna hijau tua dan sangat aromatik.
Batangnya
berbentuk silinder, berwarna hijau dan sedikit kemerah-merahan, mempunyai buku
dan ruas yang pendek serta mudah berakar. Bunga kesum terdapat di hujung pucuk,
berbentuk kecil dan berwarna putih keungu-unguan. Amnya terdapat dua jenis
kesum iaitu menjalar dan yang tumbuh agak menegak.
Bahagian
daun kesum merupakan bahagian yang paling banyak digunakand alam masakan. Ia
akan menghasilkan rasa masam lemak dan aromanya cukup menyelerakan setelah
dicampurkan dalam masakan. Selain digunakan dalam masakan, daun ini juga memiliki
nilai perubatan.
Ðari
segi khasiat pemakanan, kesum kaya dengan beta karotena, vitamin A, vitamin C
dan juga bahan galian seperti kalium, kalsium dan fosforus. Kajian menunjukkan
bahawa tumbuhan herba ini, kaya dengan antioksidan dan memiliki sifat-sifat
antimikrob.
Ðaun
kesum yang aromatik boleh menghasilkan minyak pati yang mengandungi bahan kimia
‘aliphatic aldehyde’ yang tinggi dan komponen kimia utamanya ialah decanal dan
dodecanal. Sebagai punca bahan semula jadi ‘aliphatic aldehyde’, minyak kesum
pula dikatakan mempunyai potensi yang tinggi, terutama dalam industri perisa
dan wangian. Tidak banyak bahan semula jadi seumpamanya di pasaran.
Tonik
hati, buah pinggang dan darah
Sebagai
herba, daun kesum dikatakan boleh berfungsi mengeluarkan angina dari perut dan
usus. Merangsang dan melawaskan pembuangan air kecil dan pembuangan air besar,
membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, sebagai stimulan serta
merangsang haid.
Ðaun
kesum juga digunakan untuk merawat reumatisme, gout, radang sendi dan batu
karang. Namun bagitu pengambilan terlalu kerap adalah tidak digalakkan, kerana
kandungan asid oksalik di dalamnya boleh menghalang penyerapan mineral ke dalam
tubuh.
Jus
yang dihasilkan melalui perahan daunnya pula dikatakan boleh merawat masalah
kelemumur, menghitamkan rambut dan juga sebagai ubat pupuk di tempat berkudis. Ðaun
kesum juga antara sebahagian daripada ramuan campuran untuk wanita selepas
bersalin/
Bagi
mereka yang mengalami masalah peru t
tidak hadam, boleh merebus daun kesum dan meminum airnya. Ðikatakan juga dengan
memakan daun kesum mampu menjaga kesihatan penglihatan. Selain itu, di kalangan
masyarakat Cina, daun kesum memiliki khasiat sebagai tonik hati, buah pinggang
dan juga darah.
Walaupun
terdapat pelbagai khasiat dan kegunaan pokok kesum, namun begitu penggunaannya
perlulah medapat nsihat daripada pengamal perubatan bagi mengelakkan kemudharatan
di kemudian hari kelak.
Sumber : Misteri Alam di MW#1490
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Kongsikan komen anda di sini...