PAGE

Isnin, Jun 30, 2014

Sunnah buka puasa dengan rutab


Assalamualaikum rakan-rakan...

Lamanya tak berblogging... he he... Semoga rakan-rakan sihat-sihat belaka disamping menjalani ibadah puasa. Bagaimana dengan puasa kali ini? Rasanya agak mencabar juga ya, sebab kita masih dalam musim El-Nino, panasnya ahuhai... 

Ada kesempatan di bulan puasa ni, bolehlah BG masukkan entry terbaru. Kali ini nak kongsikan apa yang BG baca di fB DrMAZAdotcom, katanya, Nabi s.a.w berbuka puasa dengan rutab, atau tamar atau air. Apa rutab tu ya? Haaa... kalau nak tahu, rutab adalah buah kurma yang telah masak sebelum menjadi tamar kering.  Adapun tamar ialah buah kurma yang sudah kering. (lihat: al-Mu’jam al-Wasit 1/88). Dalam hadith daripada Anas katanya: كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُفْطِرُ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ عَلَى رُطَبَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ رُطَبَاتٌ فَتُمَيْرَاتٌ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تُمَيْرَاتٌ حَسَا حَسَوَاتٍ مِنْ مَاءٍ 

Bahawa Rasulullah s.a.w. berbuka dengan puasa sebelum bersolat dengan beberapa biji rutab, sekiranya tiada rutab maka dengan beberapa biji tamar, dan sekiranya tiada tamar maka baginda minum beberapa teguk air. (Riwayat al-Imam Ahmad dan al-Tirmizi, katanya hadis ini hasan) 

Inilah tertib yang dilakukan oleh baginda Nabi s.a.w, pilihan pertama ialah rutab, jika tiada maka tamar dan jika tiada maka air.

Kata al-Mubarakfuri (meninggal 1353H): "Hadis ini menjadi dalil disunatkan berbuka puasa dengan rutab, sekiranya tiada maka dengan tamar, dan sekiranya tiada maka dengan air. Adapun pendapat yang menyatakan di Mekah disunatkan didahulukan air zam-zam sebelum tamar, atau mencampurkan tamar dengan air zam-zam adalah ditolak. Ini kerana ia menyanggahi sunnah. Adapun Nabi telah berpuasa (di Mekah) banyak hari pada tahun pembukaan kota Mekah namun tidak pernah diriwayatkan baginda menyalahi adat kebiasaannya mendahulukan tamar sebelum air. (al-Mubarakfuri, Tuhfah al-Ahwazi, 3/311, Beirut: Dar al-Kutub al-`Ilmiyyah). 

Ohhh.... selama ini kita panggil buah tamar/kurma aje, rupanya ada namanya yang tersendiri. Apa rasa rutab ni ya? Menurut DrMaza, katanya rutab lembut dan manis. BG pernah makan rutab ni, ada yang macam dalam gambar di atas, dan ada juga yang berwarna merah. Rasanya manis-manis kelat, kalau ada yang tak suka rasa kelat, kenalah tunggu rutab masak ranum dan jadi lembik sedikit. 


gambar ehsan EnGoogle

BG beli rutab ni di Cold Storage, SACC Mall, beberapa tahun lepas. Masa belek-belek rutab ni, ada seorang hamba Allah beritahu BG, pilihlah yang warna kuning kerana ia lebih sedap daripada yang berwarna merah. Haaa... jika ada yang nak mencuba, sila-silalah rasa kedua-dua jenis rutab ini... Semoga bertambah lagi pahala berbuka dengan mengikut sunnah.  


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...