PAGE

Jumaat, Julai 18, 2008

Adab sebelum, ketika dan selepas makan mengikut Islam

BANYAK penyakit yang menyerang manusia berkait rapat dengan makan minum. Justeru, Nabi Muhammad s.a.w sering mengingatkan umat Islam berkaitan bahaya perut agar me reka berwaspada dengannya.

Dalam kitab Ihya Ulumuddin, Imam al-Ghazali menye naraikan tujuh adab sebelum makan yang perlu dijaga:
  1. Memastikan makanan daripada sumber halal.
  2. Membersihkan tangan.
  3. Meletakkan makanan dalam bekas yang diletakkan di lantai kerana ia melatih diri untuk bertawaduk. Tetapi jika makanan diletakkan di atas meja tanpa melampaui batas, ia tidaklah dilarang.
  4. Duduk secara betul. Dilarang makan sambil berbaring atau bersandar.
  5. Berniat agar makanan itu mendatangkan kekuatan untuk beribadat kepada Allah.
  6. Bergembira dengan rezeki yang terhidang dan ber syukur.
  7. Berusaha untuk tidak makan seorang diri, tetapi ber sama-sama dengan orang lain walaupun daripada kalangan keluarga dan anak sendiri.
Imam al-Ghazali juga menyenaraikan adab ketika makan yang perlu dijaga agar makanan itu diberkati oleh Allah.
  1. Mulakan dengan bismillah dan doa.
  2. Makan dengan tangan kanan.
  3. Mengunyah dengan baik.
  4. Jangan dicaci sebarang makanan.
  5. Sebaik-baiknya dijamah makanan yang terdekat kecuali buah-buahan.
  6. Jangan menghembus di atas makanan yang panas. Tunggulah dengan sabar.
  7. Jangan makan secara berlebihan.
  8. Apabila terpaksa minum air, pastikan ia sedikit saja kecuali jika perlu.
Berhubung dengan adab selepas makan, Imam al-Ghazali memberikan beberapa panduan.
  1. Berhenti makan sebelum kenyang.
  2. Menjilat jari.
  3. Membasuh tangan.
  4. Berdoa.
  5. Mengeluarkan makanan yang terlekat di celah gigi.
  6. Banyak bersyukur kepada Allah.
  7. Beristighfar agar diampunkan Allah andai ada unsur syubhah pada makanan.
Sumber: HMetro OnLine

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...