“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Jumaat, April 30, 2010

Tazkirah : Senarai 70 dosa besar

~ gambar hiasan ~

Assalamualaikum warahmatullah,

Alhamdulillah, kita bertemu lagi di hari Jumaat yang mulia ini... Kita sering melihat atau baca tentang salah-laku, kekejaman, kezaliman dan seumpamanya yang berlaku di hadapan mata kita dan umumnya, kita sering cepat-cepat menjadi hakim kepada perlakuan yang berlaku, tanpa mengambil kira adakah kita cukup sempurna untuk menjadi hakim kepada manusia lain. Patutkah kita menjadi hakim kepada orang lain, tanpa mahu menjadi hakim untuk diri sendiri?

Hari ini saya kongsikan senarai 70 dosa besar yang dipetik dari shuk1104-05 dan artikel dari Ust Mohd Zawawi Yusoh yang saya petik dari HMmetro 2009/12/30. Mudah-mudahan ia menjadi benteng atau pagar checklist untuk kita menilai semula tingkah-laku kita sama ada kita masih dalam landasan syariat dan panduan untuk kita dapat mengawasi diri agar tidak tergolong dalam orang yang melakukan dosa-dosa yang disenaraikan ini.

Dosa besar ialah dosa dan perlakuan salah yang dijelaskan hukuman dan laknat serta akibat yang disebut secara jelas dalam al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW. Menurut az-Zanabi (ada juga yang menulis Adz-Dzahabi) dalam bukunya ‘Al-Kabaair’, ada dinyatakan sebanyak 70 dosa besar dan daripada 70 itu diringkaskan kepada jenisnya seperti berikut:
 1. Empat jenis di hati iaitu syirik, terus-menerus berbuat maksiat, putus asa dan berasa aman daripada seksa Allah.
 2. Empat jenis pada lisan iaitu kesaksian palsu, menuduh berbuat zina pada wanita baik-baik, sumpah palsu dan mengamalkan sihir.
 3. Tiga jenis di perut iaitu minum arak, memakan harta anak yatim dan memakan riba.
 4. Dua jenis di kemaluan, iaitu zina dan homoseksual.
 5. Dua macam di tangan iaitu membunuh dan mencuri.
 6. Satu di kaki iaitu lari dalam peperangan.
 7. Satu di seluruh badan iaitu derhaka terhadap orang tua.

Dosa kecil pula adalah dosa-dosa yang tidak tersebut di atas. Walau bagaimanapun, dosa kecil yang menjadi besar jika dilakukan terus-menerus. Menurut Imam Hasan al-Basri, tidak ada dosa kecil apabila dilakukan dengan terus-menerus dan tidak ada dosa besar apabila disertai dengan istighfar.

Untuk huraian lengkap setiap satu dosa, sila download bukunya di sini megaupload. [NB: Saya dah cuba masuk, tapi payah benar nak download... hemmm...]. Mengikut imam az-Zanabi (ada juga yang menulis Adz-Dzahabi) dalam kitabnya ‘Al-Kabaair’, beliau menghimpunkan jenis dosa-dosa besar sebanyak 70 perkara seperti yang disenaraikan di bawah.
 1. Syirik
 2. Membunuh Manusia
 3. Sihir
 4. Tinggal Sembahyang
 5. Tidak Mengeluarkan Zakat
 6. Tidak Berpuasa
 7. Tidak Mengerjakan Haji Walaupun Berkemampuan
 8. Derhaka Kepada Ibu Bapa
 9. Memutuskan Silatulrahim
 10. Berzina
 11. Homosex
 12. Memakan Riba
 13. Memakan Harta Anak Yatim
 14. Mendustakan Allah SWT dan Rasul
 15. Lari dari Medan Perang
 16. Sombong
 17. Saksi Palsu
 18. Meminum Arak
 19. Pemimpin Yang Penipu dan Kejam
 20. Berjudi
 21. Menuduh orang baik melakukan Zina
 22. Menipu harta rampasan Perang
 23. Mencuri
 24. Merompak
 25. Sumpah Palsu
 26. Berlaku Zalim
 27. Pemungut cukai yang Zalim
 28. Makan dari kekayaan yang Haram
 29. Bunuh Diri
 30. Berbohong
 31. Hakim yang Tidak adil
 32. Rasuah
 33. Wanita yang menyerupai Lelaki
 34. Tidak Cemburu
 35. Cina Buta
 36. Tidak Suci Hadas kecil
 37. RIAK Mempamerkan Diri
 38. Ulamak Dunia (jahat)
 39. Khianat
 40. Mengungkit-Ungkit Pemberian
 41. Mangingkari Takdir
 42. Mencari Kesalahan Orang lain
 43. Menabur Fitnah
 44. Mengutuk Umat Islam
 45. Mengingkari Janji
 46. Percaya Kepada Sihir dan Nujum
 47. Derhaka kepada Suami
 48. Gambar pada Baju
 49. Menamparkan pipi dan meratap jika terkena bala
 50. Mengganggu Orang lain
 51. Berbuat Zalim terhadap yang lemah
 52. Mengganggu Tetangga
 53. Menyakiti dan Memaki Orang Islam
 54. Derhaka kepada Hamba Allah SWT dan menggangap dirinya baik
 55. Melabuhkan Pakaian
 56. Lelaki yang memakai Sutera dan Emas
 57. Hamba Lari dari Tuan
 58. Sembelihan Untuk Selain Dari Allah SWT
 59. Menjadi Pak Sanggup
 60. Berdebat dan Bermusuh
 61. Enggan Memberi Kelebihan Air
 62. Mengurangkan Timbangan
 63. Merasa Aman Dari Kemurkaan Allah SWT
 64. Putus Asa Dari Rahmat Allah SWT
 65. Meninggalkan Sembahyang Berjemaah
 66. Meninggalkan Sembahyang Jumaat
 67. Mengurangi Wasiat
 68. Menipu
 69. Mengintip Rahsia dan Membuka Rahsia Orang Lain
 70. Mencela Nabi dan Sahabat Baginda

Allah juga berfirman, maksudnya, “Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.” (Surah Ali Imran ayat 135)

Mengenai tindakan sesetengah di antara kita yang menganggap remeh dosa, Rasulullah bersabda maksudnya, “Sesungguhnya seorang mukmin dalam melihat dosanya, bagaikan seorang yang berada di puncak gunung, yang selalu khuatir tergelincir jatuh. Adapun orang fasik dalam melihat dosanya, bagaikan seseorang yang dihinggapi lalat di hidungnya, maka dia usir begitu saja.” (Hadis Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Orang yang bergembira dengan dosanya, Allah berfirman maksudnya, “Dan apabila dikatakan kepadanya: “Bertakwalah kepada Allah”, bangkitlah kesombongannya yang menyebabkannya berbuat dosa. Maka cukuplah (balasannya) neraka Jahannam. Dan sungguh neraka Jahannam itu tempat tinggal yang seburuk-buruknya.” (Surah al-Baqarah ayat 206)

Mereka yang berasa aman daripada azab Allah, Allah berfirman maksudnya, “Apakah tiada kamu perhatikan orang-orang yang telah dilarang mengadakan perbicaraan rahsia, kemudian mereka kembali (mengerjakan) larangan itu dan mereka mengadakan perbicaraan rahsia untuk berbuat dosa, permusuhan dan derhaka kepada Rasul. Dan apabila mereka datang kepadamu, mereka mengucapkan salam kepadamu dengan memberi salam yang bukan sebagai yang ditentukan Allah untukmu. Dan mereka mengatakan pada diri mereka sendiri: “Mengapa Allah tiada menyeksa kita disebabkan apa yang kita katakan itu?” Cukuplah bagi mereka neraka Jahannam yang akan mereka masuki. Dan neraka itu adalah seburuk-buruk tempat kembali.” (Surah al-Mujadalah ayat 7)

Perbuatan maksiat secara terang-terangan, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya, “Semua umatku akan diampunkan dosanya kecuali orang yang mujaharah (terang-terangan dalam berbuat dosa) dan yang termasuk mujaharah adalah seorang yang melakukan perbuatan dosa di malam hari, kemudian hingga pagi hari Allah telah menutupi dosa terbabit, kemudian dia berkata: Wahai fulan semalam saya berbuat ini dan berbuat itu. Padahal Allah telah menutupi dosa tersebut semalaman, tetapi di pagi hari dia buka tutup Allah terbabit.” (Hadis riwayat al-Bukhari & Muslim)

Yang melakukan perbuatan dosa itu adalah seorang yang menjadi tauladan. Rasulullah SAW bersabda, maksudnya, “Sesiapa yang memberi contoh di dalam Islam dengan contoh yang jelik, dia akan mendapat dosanya dan dosa orang yang mengikutinya selepas dia tanpa dikurangi dosa terbabit sedikitpun.”

Semoga Allah menjaga kita dari terlibat dengan dosa-dosa ini. Sama-samalah kita memohon keampunan Allah jika kita telah melakukan dosa-dosa ini, baik secara sengaja ataupun tidak sengaja. Semoga Allah mengampuni dosa-dosa kita. Amiin.
Capaian entry berkaitan :

2 ulasan:

 1. salam sis
  Tq ya atas perkongsian ini.

  BalasPadam
 2. Salam ummu,

  Tks for ziarah.

  Sambil-sambil mengingatkan diri sendiri, sama-sama kita ingat mengingati.. :)

  BalasPadam

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails