“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Isnin, November 16, 2009

Penebus rasa bersalah

Sumber: Taman2Syurga - Nice to read -
Abah berwasiat supaya kubur abah dan mak jangan dijadikan mangsa “penebus rasa bersalah” anak-anak.

Maksudnya begini:

Semasa ibu dan bapa masih hidup, anak-anak mengabaikan tanggungjawab mereka atas pelbagai alasan (sila rujuk kitab-kitab muktabar tentang tanggungjawab anak terhadap ibubapa) - alasan sibuk dengan urusan dunia yang tak akan habis sampai bila-bila, sibuk dengan urusan anak, isteri/suami masing-masing, sibuk dengan itu dan ini, hinggalah ‘tiba-tiba’ salah seorang atau kedua-dua ibubapa mereka diperintah Allah untuk kembali kepada-Nya... .. (sebenarnya tak ada kematian yang mengejut atau tiba-tiba - setiap kematian itu telah dirancang Allah lama sebelum manusia itu dijadikan-Nya. ‘tiba-tiba’ itu hanya ‘sangkaan’ manusia kerana bukankah kita rasa seronok hidup! Malahan pujangga dengan angkuhnya mendeklamasikan ‘aku mahu hidup 1,000 tahun lagi!’)...

Dalam kesedihan kerana kematian mereka, timbullah rasa bersalah si anak kerana telah mengabaikan mereka semasa hayat, maka dilakukanlah perkara-perkara seperti berikut:

 1. upah orang bacakan al-Quran 40 hari, 40 malam (anak tidak pulak membacanya kerana maklumlah sibuk belaka....)
 2. upah orang bina kubur yang tercantik dan terhebat (“mak/abah memang patut diberi penghargaan ini kerana jasa mereka kepada aku….”)
 3. tabur berbagai-bagai bunga atas kubur (“aku sayangkan mak/abah”.... walhal semasa hidup mereka, sekuntum bunga pun tidak pernah dihadiahkan! )
 4. cetak kitab Yaasin (siap tulis kat kulit depan ‘sempena kematian ibu/bapaku tersayang...’) dan edarkan kepada masjid - macamlah surau dan masjid tak cukup-cukup kitab Yaasin
 5. buat kenduri panggil ‘orang masjid’ bacakan doa tahlil (maklumlah, anak tak sempat mendoakan ibubapanya. Lagi pun doa orang masjid ni lebih berkat...)
 6. buat pelbagai kenduri hari peringatan ke-3, ke-7, tahun ke-47..... kematian ibubapa
 7. sedekah pisang ke masjid......
 8. buat upah umrah setiap tahun (walhal dulu semasa hayat mereka, langsung ‘takde bajet nak hantar mak/abah pergi umrah’; lagi pun keperluan umrah itu hanya sekali sepanjang hayat sahaja!)

Selepas itu bolehlah si anak tidur lena dan sempat pula membidas adik-beradik lain dengan berkata, “Aku dah tunaikan tanggungjawab aku pada bapak/mak. Kau tak buat ke?”

Abah panggil semua ini sebagai ‘sindrom penebus rasa bersalah’, kerana “dulu aku tak buat semua itu, maka sekarang aku dah buat semua ini, jadi aku tak bersalah lagi!”

Kalau inilah yang bakal terjadi kepada abah dan mak, maka abah berwasiat di sini, TAK PAYAHLAH anak-anak abah bersusah payah membuat pelbagai justifikasi dengan sindrom penebus rasa bersalah.... . memadailah diselitkan satu ayat yang tak sampai satu nafas nak menyebutnya – “Ya Allah, ampunkanlah ibu bapaku.” Takde belanja wang ringgit, tak payah cari orang, tak payah susahkan diri.

Sempurnakan solat (wajib untuk penebus diri sendiri masing-masing) dan doalah meminta apa-apa dari Allah (untuk mendapat penebus diri sendiri masing-masing) dan selitkan lah ayat di atas (sebagai penebus diri sendiri dan untuk keselamatan ibubapa di alam barzah dan alam akhirat).

Abah doakan apa-apa amal jariah yang abah dan mak lakukan dan apa-apa ilmu bermanfaat yang abah dan mak ajarkan kepada sesiapa pun dan diamalkannya - agar semua ini diterima Allah sebagai pelaburan kami di akhirat. Semoga semua anak-anak yang lahir dari sulbi kami menyempurnakan janji-janji mereka kepada Allah untuk menjadi hamba-hambaNya yang beramal soleh. Itulah 3 harta yang akan mengiringi kami ke kubur dan tinggal kekal menemani kami sehingga kiamat.

Ambil iktibar dari lampiran di bawah.

Larangan dari Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam: Dari Jabir radhiyallahu 'anhu, dia berkata, “Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam telah melarang kuburan dikapur (di simen), dijadikan tempat duduk, dan juga didirikan bangunan diatasnya..” (Hadis Riwayat Imam Muslim)

Dan membawa bunga-bungaan / jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersama jenazah adalah diharamkan yang telah menular di kalangan orang-orang Islam kerana mengikuti adat-adat orang kafir dan Melayu kuno dalam upacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah dan berbangga.

Manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar (marble) dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam, juga kerana terdapat pembaziran harta yang ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat dimurkai Allah subhanahuwata' ala.

Ali bin Abi Talib radhiyallahu 'anhu berkata kepada Abi Hayyaj Al-Asadi, “Tidakkah kamu mahu aku utuskan kamu untuk melakukan perkara yang aku diutuskan oleh Rasulullah untuk melakukan? Kamu hendaklah meruntuhkan semua berhala dan meratakan semua kubur yang ditinggikan orang.” (Hadis Riwayat Imam Muslim)

Renung-renungkan!

2 ulasan:

 1. Tahniah menarik tulisan ini terutama lapan perkara sebagai penubus dosa.
  Sumbernya dari mana?

  BalasPadam
 2. Salam ustaz,

  Maaf, saya kurang pasti siapakah penulis asalnya.

  Mesej ini dapat daripada email yahoo grup Taman2Syurga. Memang menarik untuk dikongsi, jadi saya C&P di blog.

  Mudah-mudahan ada manafaat.

  BalasPadam

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails