Dalam kitab Ihya Ulumuddin, Imam al-Ghazali menye naraikan tujuh adab sebelum makan yang perlu dijaga:
- Memastikan makanan daripada sumber halal.
- Membersihkan tangan.
- Meletakkan makanan dalam bekas yang diletakkan di lantai kerana ia melatih diri untuk bertawaduk. Tetapi jika makanan diletakkan di atas meja tanpa melampaui batas, ia tidaklah dilarang.
- Duduk secara betul. Dilarang makan sambil berbaring atau bersandar.
- Berniat agar makanan itu mendatangkan kekuatan untuk beribadat kepada Allah.
- Bergembira dengan rezeki yang terhidang dan ber syukur.
- Berusaha untuk tidak makan seorang diri, tetapi ber sama-sama dengan orang lain walaupun daripada kalangan keluarga dan anak sendiri.
- Mulakan dengan bismillah dan doa.
- Makan dengan tangan kanan.
- Mengunyah dengan baik.
- Jangan dicaci sebarang makanan.
- Sebaik-baiknya dijamah makanan yang terdekat kecuali buah-buahan.
- Jangan menghembus di atas makanan yang panas. Tunggulah dengan sabar.
- Jangan makan secara berlebihan.
- Apabila terpaksa minum air, pastikan ia sedikit saja kecuali jika perlu.
- Berhenti makan sebelum kenyang.
- Menjilat jari.
- Membasuh tangan.
- Berdoa.
- Mengeluarkan makanan yang terlekat di celah gigi.
- Banyak bersyukur kepada Allah.
- Beristighfar agar diampunkan Allah andai ada unsur syubhah pada makanan.
0 KOMEN:
Catat Ulasan
Kongsikan komen anda di sini...