“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Selasa, Mei 13, 2008

Merawat suami dingin seks


Salam sejahtera,

Bukan sahaja isteri, suami juga tidak lepas daripada masalah dingin seks. Walaupun tidak punya masalah dalam perhubungan dan juga aspek kesihatan, namum ada suami seakan tidak bernafsu untuk seks biarpun isteri sudahpun merangsangnya. Pakaian yang seksi dan haruman yang mewangi dipandang sepi oleh sang suami.

Mengapa ya? Sebenarnya seperti kaum wanita, lelaki juga ada masa-masanya berasa dingin atau malas mengadakan seks. Mungkin kerana faktor keletihan ataupun tekanan. Namun sebagai isteri anda seharusnya tidak membiarkan perkara ini berlarutan. Anda harus membantu menyembuhkan fasa dingin seks suami.

Bagaimana caranya? Alan Collins, seorang konsultan seks dan pakar perhubungan daripada Amerika Syarikat memberikan cara-cara yang boleh dipraktikkan oleh isteri:-

1. Ubah diri

Lakukan perubahan pada diri anda untuk membuatkan ghairah seks suami kembali segar. Ubah gaya rambut atau gaya berpakaian, ini adalah cara berkesan untuk membuatkan suami terpesona.

2. Ubah sikap

Merubah sikap, maksudnya merubah sikap negatif anda yang tidak disukai suami. Bersikaplah lebih manis pada dirinya dan layan suami anda lebih baik dari sebelumnya. Sebabnya, semakin anda bersikap positif, semakin tinggilah hasrat seks suami terhadap anda.

3. Jaga berat ideal dan rawat diri

Ini penting untuk dipraktikkan kerana lelaki menmang menyukai bentuk tubuh wanita yang indah. Jangan biarkan masalah kelebihan atau kekurangan berat badan berlarutan apatah lagi jika suami anda sedang menghadapi masalah dingin seks. Cari penyelesaiannya. Jagalah kulit anda dengan rawatan teratur, selain menjaga organ intim anda.

4. Komunikasi

Jangan takut atau malu untuk berbicara masalah seks dengan suami sendiri. Ungkapkan keinginan seks anda dengannya. Berterus teranglah padanya, bahagian yang anda suka untuk dirangsang. Katakan sejujurnya.

5. Fantasi seks

Lakukan fantasi seks kerana fantasi ini mampu membuatkan hubungan seks menjadi lebih ghairah, menurut pakar seks Dr Victoria Zdrok, fantasi seksual terbukti berkait rapat dengan libido. Mereka yang berfantasi seks akan lebih mudah terangsang dan mudah mendapat kepuasan seksual. Hubungan seksual yang dilakukan juga akan selalu membara.

6. Jaga kesihatan

Tubuh yang sihat dan cergas tentunya akan memberi kesan kepada kualiti hubungan seksual anda. Pasangan anda tidak akan dapat menjaga ghairah seksnya jika anda asyik kurang sihat dan tidak bermaya. Jika tubuh anda sihat dan cergas, sudah tentu anda akan tampil cantik di hadapannya. Ini juga akan membantu membuatkan suami semakin bernafsu melihat anda.

7. Pelajari teknik seks

Pelajari teknik memuaskan suami anda di ranjang. Pelajari lebih jauh cara menstimulasi (merangsang) titik-titik sensitif seorang lelaki. Selain itu janganlah bersikap pasif sewaktu melakukan hubungan seks. Sesekali tidak salah jika anda pula yang bersikap ‘liar’.

Jika tiada respon, pertimbangkan pula beberapa perkara lain. Berapa umur suami sekarang? Lelaki juga akan mengalami peringkat putus nafsu, dipanggil 'andropause'. Simptom-simptomnya sama seperti wanita 'menopause'.

Teliti juga tahap kesihatan suami kebelakangan ini. Biasanya, lelaki yang berpenyakit lemah jantung dan diabetes kurang atau dingin nafsu. Yang lemah jantungnya amat khuatir jika jantungnya tak dapat 'terima' aktiviti 'lasak' seperti sebelum dia sakit. Yang kena diabetes pula terjejas fungsi alat kelaminnya, malah ada yang menderita ED dan mati pucuk. Ini semua amat membimbangkan dirinya sendiri dan takut sekali jika dia 'mengecewakan' isteri. Adakah suami mengalami tekanan perasaan di tempat kerja? Stress juga boleh menjejaskan keinginan untuk bersama.

Sila rujuk entry Pemakanan untuk kesihatan seksual untuk maklumat lanjut.

Dan jika isteri masih dalam katogeri yang masih memberahikan, mungkin lebih baik jika isteri berbincang dgn suami dari hati ke hati. Ajaklah suami berjumpa dengan pakar sakit TUAN, untuk kesejahteraan rumahtangga.

Semoga berjaya!

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails