“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Rabu, November 14, 2007

Sunnah-sunnah yang berkaitan dengan keluar masuk rumah

Oleh Syaikh Khalid al Husainan

Imam An-Nawawy berkata : Sangat dianjurkan untuk mengucapkan bismillah dan memperbanyakkan dzikir kepada Allah dan kemudian memberi salam.

(1) Dzikir kepada Allah.
Dzikir kepada Allah ketika masuk rumah berdasarkan hadits Rasulullah Shallallahu `alaihi wa sallam.

"Ertinya : Apabila seorang memasuki rumahnya kemudian dzikir kepada Allah ketika akan masuk dan ketika akan makan, maka syaitan berkata : "Aku tidak akan bermalam di tempat kalian dan tidak akan makan malam"~HR. Muslim no. 2018.

(2) Mengucapkan Doa Masuk Rumah.
Berdasarkan hadits Nabi Shallallahu `alaihi wa sallam.

اللهم إني أسألك خير المولج وخير المخرج بسم الله ولجنا وبسم الله خرجنا وعلى الله ربنا توكلنا

"Allahumma innii as-aluka khairan al-mawlaji wa khaira al-makhraji bismillah wa lajna wa bismillahi kharajnaa wa `alaa rabbinaa tawakkalnaa"

"Ertinya : Ya, Allah sesungguhnya aku memohon kepada Mu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. Dengan menyebut nama Allah kami masuk dan kami keluar. Dan hanya kepada Rabb kami, kami bertawakal"

Kemudian dia memberi salam kepada keluarganya (di rumah)"~ HR Abu Dawud.(1)

Sehingga kita merasa hanya bertawakal kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala ketika masuk dan keluar rumah. Dengan demikian, terjadilah hubungan yang terus menerus antara hamba dengan Allah.

(3) Bersiwak (Menggosok gigi)

"Ertinya : Rasulullah Shallallahu `alaihi wa sallam apabila masuk ke rumahnya beliau memulai dengan bersiwak (menggosok gigi)"~HR. Muslim no. 253.

(4) Mengucapkan Salam
Berdasarkan firman Allah Ta'ala.

"Ertinya : Maka apabila kamu memasuki (suatu rumah dari) rumah-rumah (ini) hendaklah kamu memberi salam kepada dirimu sendiri, salam yang ditetapkan dari sisi Allah, yang diberi berkat lagi baik. ~An-Nuur: 61.

Maka jika seseorang hendak memasuki rumahnya setiap kali selesai mengerjakan shalat fardhu di masjid kemudian menjalankan sunnah-sunnah tersebut maka jumlah keseluruhan sunnah tersebut dalam sehari semalam berjumlah 20 sunnah.

Sedangkan ketika keluar dari rumah maka merupakan sunnah untuk mengucapkan :

بسم الله توكلت على الله لا حول ولاقوة إلا بالله

"Bismillahi tawakkaltu `alallah, la haula wa la quwwata illa billah."

Ertinya : "Dengan menyebut nama Allah, aku bertawakkal kepada Allah, tiada daya dan kekuatan kecuali dengan (pertolongan) Allah"

Dikatakan ketika itu : Engkau telah dicukupi, dipelihara, diberi petunjuk dan kemudian syaitanpun menjauhimu~HR. Abu Dawud no. 5095, At-Tirmidzi no. 3426.

Seorang muslim dalam kehidupan sehariannya berulang kali keluar dari rumahnya, seperti keluar untuk sholat di masjid, keluar untuk kerja, memenuhi keperluan rumah tangga. Maka setiap kali keluar rumah hendaklah mengikuti sunnah ini maka akan mendapatkan kebaikan yang sangat agung dan pahala yang besar.

Faedah Mengikuti Sunnah Tersebut Ketika Keluar Dari Rumah :

(1) Seorang hamba akan mendapatkan perlindungan daripada apa-apa yang membuat cemas/khuatir dari urusan dunia dan akhiratnya.

(2) Seorang hamba akan mendapatkan perlindungan dari setiap kejahatan dan apa-apa yang dibenci baik berasal dari jin maupun manusia

(3) Seorang hamba akan mendapatkan hidayah. Dan hidayah itu lawan dari kesesatan.

Maka semoga Allah memberikan petunjuk kepadamu di seluruh aktivitimu baik yang sifatnya keagamaan maupun keduniawian.

(Disalin dari kitab Aktsaru Min Alfi Sunnatin Fil Yaum Wal Lailah, edisi Indonesia Lebih Dari 1000 Amalan Sunnah Dalam Sehari Semalam, Penulis Khalid Al-Husainan, Penerjemah Zaki Rachmawan)
_________
Foote Note
(1) HR Abu Daud no, 5096. Hadits ini Dhaif. Al-Hafidz Al-Mundziri berkata : "Di dalam sanadnya terdapat Muhammad bin Ismail bin Iyasy, terdapat perbincangan tentang dia dan ayahnya. –ed
http://soaljawab.wordpress.com/2007/05/22/sunnah-sunnah-yang-berkaitan-dengan-keluar-masuk-rumah/

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails