“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Selasa, Januari 25, 2011

Bila si nyanyuk membebel...


Sejumlah naskhah buku Hard Truths to Keep Singapore Going yang merupakan memoir Lee Kuan Yew dipamerkan di sebuah kedai buku di Tanjong Pagar, Singapura kelmarin.

Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera,

Tersentak saya baca berita ini di Kosmo! 24/01/2011 semalam yang bertajuk, 'Kuan Yew gesa penduduk Islam kurang patuh pada agama'. Tak habis-habis dengan kontroversi dan provokasi....?

Dalam berita itu, katanya Pengasas Singapura (pengasas?! kui kui kui...), Lee Kuan Yew menggesa masyarakat Islam di negara itu supaya menjadi kurang tegas dalam hal pematuhan ajaran agama demi meningkatkan integrasi dan proses pembangunan negara bangsa. Singapura didominasi oleh penduduk etnik Cina manakala kaum minoritinya dibentuk oleh kelompok Melayu beragama Islam dan orang India. Kuan Yew sering menekankan mengenai pentingnya keharmonian kaum.

"Saya ingin menyatakan pada hari ini, kita boleh mengintegrasikan semua agama dan kaum kecuali Islam," kata Kuan Yew dalam bukunya yang bertajuk Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going. Buku tersebut mengandungi pandangan-pandangan jujurnya mengenai Singapura dan masa depannya.

"Saya fikir kita bergerak maju dengan baik sehinggalah timbulnya Islam dan jika kamu tanya tentang pemantauan saya, komuniti-komuniti lain lebih mudah berintegrasi, kawan-kawan, perkahwinan berlainan bangsa dan sebagainya. Saya fikir masyarakat Islam secara sosialnya tidak menimbulkan sebarang masalah, tetapi mereka berbeza dan terpisah," kata Kuan Yew yang menggesa komuniti Islam untuk menjadi kurang tegas dalam mematuhi Islam.

Sewaktu pelancaran buku tersebut pada Jumaat lalu, beliau yang menyifatkan dirinya sebagai seorang yang pragmatik memberi amaran kepada rakyat Singapura tentang perasaan puas hati mereka. Kuan Yew turut menyatakan republik yang majoritinya terdiri daripada etnik Cina itu masih dalam proses membangunkan sebuah negara bangsa. Di dalam bukunya, beliau menyifatkan Singapura sebagai sebuah bangunan 80 tingkat yang dibina di atas tanah berpaya. Kuan Yew menegaskan bahawa Singapura mesti berdepan dengan perasaan bermusuhan daripada jiran-jiran beragama Islam yang lebih ramai.

"Kita mempunyai jiran-jiran yang peramah? Sedarlah... Inilah yang melemahkan kita kerana kita merupakan orang yang gemar mencampuri urusan orang lain," katanya yang mendakwa usaha Malaysia dan Indonesia untuk menjejaskan perniagaan pelabuhan Singapura.

Singapura keluar dari Persekutuan Malaysia pada tahun 1965 ekoran perbezaan besar terhadap dasar Kuala Lumpur yang memberi keistimewaan kepada kaum Melayu. Sejak itu, Singapura telah mewujudkan pasukan tentera paling moden di Asia Tenggara untuk menangani ancaman negara asing.

Bercakap tentang politik tempatan, Kuan Yew menyatakan Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang memerintah sejak tahun 1959 apabila Singapura memperoleh autonomi politik daripada pemerintah kolonial Britain akan kehilangan kuasanya pada satu hari nanti.

"Akan tiba satu masa apabila orang ramai berkata, mari cuba pihak yang satu lagi. Sama ada kerana kualiti PAP telah menurun atau pihak pembangkang sudah menghasilkan satu pasukan yang setanding dengan PAP. Hari itu akan tiba. Bagi tempoh 10 hingga 20 tahun akan datang, saya tidak fikir ia akan berlaku. Menjangkau tempoh itu, saya tidak tahu," katanya.

Kuan Yew menyatakan walaupun satu kaji selidik menunjukkan sebaliknya, beliau percaya rakyat Singapura masih belum bersedia menerima seorang perdana menteri yang bukan daripada etnik Cina.

"Satu undian menyatakan 90% masyarakat Cina Singapura menyatakan mereka akan melantik seorang bukan Cina sebagai PM. Baiklah, ini adalah ideal. Anda percaya undian-undian ini? Betul-betul sampah. Mereka bercakap apa yang secara politiknya betul," tegasnya.

Kuan Yew juga mempertahankan dasar mempromosikan perkahwinan sesama rakyat Singapura yang berpendidikan tinggi. Dasar itu dilihat oleh para pengkritik sebagai satu proses kejuruteraan sosial dan menafikan tanggapan mengenai cinta pandang pertama.

"Rakyat mendapat pendidikan. Golongan yang cerdik akan naik statusnya dan mengahwini pasangan yang sama-sama menerima pendidikan yang bagus. Hasilnya, anak mereka pasti lebih pandai berbanding anak-anak tukang kebun. Ini adalah hakikat kehidupan. Anda mempunyai seekor kuda betina yang bagus, anda tidak mahu membuat kacukkan antara ia dengan seekor kuda biasa. Anda akan mendapat anak kuda yang kurang bagus. Manusia yang tertarik kepada karakteristik fizikal akan menyesal mengenainya," katanya lagi.

Kuan Yew mendedahkan beliau telah mendermakan semua pendapatannya berjumlah AS$10 juta (RM30.6 juta) kepada kebajikan sejak mengundurkan diri sebagai perdana menteri pada tahun 1990 selepas 31 tahun berkuasa. Menteri-menteri kabinet Singapura mendapat bayaran gaji tertinggi di dunia sebagai sebahagian daripada strategi mencegah rasuah dan menarik bakat dari sektor swasta.

Kuan Yew yang memegang jawatan khas, Mentor Perdana Menteri kini bertindak selaku penasihat kepada Perdana Menteri Singapura yang juga merupakan anak lelakinya, Lee Hsien Loong yang mula memerintah sejak tahun 2004. Di sebalik kata-katanya yang tegas, Kuan Yew menunjukkan ciri-ciri kelembutannya apabila ditanya tentang mendiang isterinya, Kwa Geok Choo yang meninggal dunia pada usia 89 tahun, Oktober lalu.

"Ia membawa makna lebih keseorangan," kata Kuan Yew dalam buku tersebut yang mengandungi siri temu ramah eksklusif dengan wartawan-wartawan akhbar Straits Times.

** Tamat petikan berita **


NB : Kesian ya... he's a mean old man, without his mother.... Sudah nyanyuk dan hidup pula dalam ketakutan...

Tohmahan Kuan Yew perlu ditepis ~ BHarian 25/01/2011

KUALA LUMPUR: Pelbagai pertubuhan menyelar tindakan biadab bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew yang disifatkan sebagai pemimpin nyanyuk dan buta sejarah kerana mencetuskan kontroversi terbaru menerusi bukunya Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going.

Umat Islam seluruh dunia terutama di Malaysia perlu bangkit membuktikan Islam tidak menentang kemajuan dan pembangunan, malah proses integrasi antara masyarakat berbilang kaum bertambah baik jika ajaran Islam diamalkan dengan sempurna.

Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Dr Maamor Osman, berkata kontroversi terbaru itu menggambarkan keadaan sebenar Kuan Yew sebagai pemimpin yang sakit jiwa, nyanyuk dan buta sejarah. Katanya, umat Islam perlu bangun dan bangkit sebagai contoh ‘Khairun Ummah’ bagi menepis tohmahan dan dakyah sering dilemparkan oleh pemimpin dunia seperti Kuan Yew.

“Orang sakit jiwa tidak akan akan mengaku mereka sakit jiwa, oleh itu diharapkan ada pihak merujuk Kuan Yew ke pakar sakit jiwa bagi memastikan pemimpin itu tidak lagi mengeluarkan kenyataan menghina Islam,” katanya.

Kelmarin, akhbar melaporkan Kuan Yew menggesa umat Islam di Singapura supaya tidak terlalu kuat berpegang pada ajaran Islam bagi membantu proses integrasi dan pembangunan negara. Laporan berkenaan turut menyebut Kuan Yew selalu menekankan pentingnya keharmonian antara kaum di Singapura yang mempunyai penduduk majoriti berketurunan Cina dan masyarakat minoriti termasuk orang Melayu dan kaum India.

“Saya berpendapat hari ini kita boleh mengintegrasikan semua agama dan kaum kecuali Islam,” katanya yang dipetik daripada bukunya.

Setiausaha Agung Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA), Syed Hassan Syed Ali, berkata sebagai pemimpin yang sudah terlalu lama dalam politik, Kuan Yew sepatutnya dapat membezakan sesuatu isu itu sensitif atau sebaliknya jika ingin disentuh.

Katanya, PERKASA tidak menganggap Kuan Yew sebagai pemimpin yang kurang faham bagaimana untuk menghormati kaum yang berlainan agama dengannya, sebaliknya menganggap beliau seorang pemimpin tua yang nyanyuk!


4 ulasan:

 1. dia bandingkan manusia dengan kuda..blh kacuk2 gitu..siannya dia.. memang lah dah nyanyuk..dok diam2 je dah sepatutnya.

  BalasPadam
 2. Dia, saya lihat seperti anjing yang tersepit yang pernah 'dilepaskan' orang. Sekarang, dia tidak segan silu menyalak-nyalak dan menjelir-jelirkan lidahnya kepada orang yang pernah menolongnya dahulu...

  BalasPadam
 3. ABIM desak Kuan Yew minta maaf, anggap kenyataan Menteri Mentor Singapura guris perasaan umat Islam.

  KUALA LUMPUR: Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menggesa Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew memohon maaf secara terbuka kepada umat Islam di Singapura dan seluruh dunia berhubung kenyataannya mencadangkan rakyat Islam di negara itu melonggarkan pegangan agama mereka.

  Setiausaha Agungnya, Mohamad Raimi Ab Rahim, berkata pihaknya turut menggesa Singapura bersifat lebih terbuka dan demokratik dengan membuka ruang dialog antara agama serta kebudayaan lebih luas membabitkan hak umat Islam mengamalkan ajaran mereka di negara itu.

  “ABIM menganggap kenyataan Lee itu dibuat daripada perspektif cetek dan tidak didasari dengan kefahaman menyeluruh mengenai konsep asas dalam ajaran Islam.
  “Ia jelas menyinggung sensitiviti umat Islam bukan saja di Singapura, tetapi di seluruh rantau ini secara keseluruhan termasuk Malaysia.

  “Lee perlu sedar bahawa sejarah kedatangan dan penyebaran Islam di rantau ini membuktikan bahawa Islam agama yang berasimilasi dengan sosio-budaya masyarakat setempat dan disebarkan dengan aman serta saksama,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

  Ahad lalu, akhbar melaporkan Lee menggesa umat Islam di Singapura supaya tidak terlalu kuat berpegang pada ajaran Islam bagi membantu proses integrasi dan pembangunan negara.

  Laporan berkenaan turut menyebut Lee selalu menekankan pentingnya keharmonian antara kaum di Singapura yang mempunyai penduduk majoriti berketurunan Cina dan masyarakat minoriti termasuk orang Melayu dan kaum India.

  “Saya berpendapat hari ini kita boleh mengintegrasikan semua agama dan kaum kecuali Islam,” katanya yang dipetik daripada bukunya Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going.

  Mohamad Raimi berkata, kenyataan Lee itu juga bermotifkan politik dan didasari sifat Islamophobia dengan mengaitkan Islam sebagai agama yang tertutup serta tidak progresif.

  “Dalam konteks inilah, perspektif mengenai Islam perlu diperluaskan dengan merujuk fenomena positif dijelmakan umat Islam di seluruh dunia. Muslim di negara Barat misalnya bukan saja hidup harmoni dalam suasana masyarakat majmuk bahkan menyumbang secara produktif sebagai warga negara yang taat,” katanya.

  Sumber : BHarian 26/01/2011

  BalasPadam

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails