“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Jumaat, Mei 06, 2011

Bekerja dan bersyukur


Assalamualaikum warahmatullah,

Alhamdulillah, kita bertemu lagi di pagi Jumaat yang mulia ini.

Manusia adalah makhluk yang bekerja. Bahkan manusia tidak akan mendapatkan suatu apa pun kecuali apa yang diusahakannya sendiri. Oleh itu tidaklah menghairankan jika kita juga sering mendengar bahawa masuk syurga atau neraka itu sangat ditentukan oleh amal atau perbuatan seseorang, pekerjaannya atau usahanya ketika di dunia.

Allah memperuntukkan waktu siang untuk manusia bekerja seperti firman-Nya dalam Surah an-Naba’ [078], ayat 11 yang bermaksud, “dan Kami jadikan siang untuk mencari penghidupan.”

Banyak pekerjaan yang boleh dilakukan bagi menyara kehidupan. Bumi yang terbentang luas diibaratkan sebagai lapangan yang boleh memberikan seribu satu punca rezeki kepada manusia baik lelaki mahupun wanita.

Ini selaras dengan firman-Nya dalam surah al-A’raaf [007], ayat 10 yang bermaksud, “Sesungguhnya Kami telah menempatkan kamu sekalian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi itu (sumber) penghidupan. Tetapi amat sedikit sekali di kalangan kamu yang bersyukur (berterima-kasih).”

Aspek-aspek kerja dalam Islam sesungguhnya terkandung dalam bentuk yang sangat luas mencakupi seluruh kehidupan itu sendiri, ia bersifat fizikal, intelektual dan juga spiritual. Apa yang ditekankan oleh Islam ialah supaya kita bekerja atau berusaha untuk kebaikan dan dengan cara yang baik kerana orang yang beriman dan bekerja dengan baik, Allah SWT akan memberinya kehidupan yang baik.

Sesungguhnya kerja dengan amal mempunyai terjemahan yang sama di dalam Islam meskipun masyarakat mengenalinya dari sudut yang berbeza. Amal seringkali diberi makna pada tindakan atau kerja kebajikan sedangkan kerja dikategorikan pada tindakan manusia yang menghasilkan upah atau gaji dalam bentuk wang mahupun material dan sebagainya yang bersifat ekonomi untuk menjaga kelangsungan hidup bagi diri sendiri atau orang-orang yang di bawah tanggungjawabnya.

Wahai ahli quraa’, bekerjalah untuk nafkah kami dan janganlah kamu menjadi beban kepada orang lain. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Cukuplah seseorang itu dianggap berdosa apabila dia mensia-siakan orang yang menjadi tanggungjawabnya.” (Hadis Riwayat Abu Ðaud)

Sabda baginda SAW lagi yang bermaksud, “Sesungguhnya Allah mewajibkan kepada kamu berusaha (bekerja), oleh sebab itu hendaklah kamu bersifat rajin berusaha.” (Hadis riwayat at-Tabrani)

Orang yang berusaha mencari rezeki dengan tulang empat kerat digambarkan mempunyai kedudukan yang mulia. Seronok bekerja, itu harus dijadikan amalan hidup kita.

Ðalam sebuah riwayat ada menceritakan mengenai Aisyah Abu Bakar r.a. bertanya kepada suaminya, Rasulullah SAW, mengapa baginda perlu bersusah-payah beribadah sehingga bengkak-bengkak kaki, sedangkan baginda sudah dijamin tempat di syurga, maka baginda menjawab, “Salahkah kalau aku ini menjadi orang yang bersyukur?”

Ðalam Islam, dasar kerja atau amal adalah niat yang akan membezakan sama ada sesuatu tindakan itu berupa kebajikan atau tidak dan Allah menegaskan bahawa adalah menjadi satu kewajiban kepada kita untuk melakukan yang terbaik dalam memikul amanah dan tanggungjawab kerana Allah tidak akan memberatkan seseorang dengan sesuatu yang tidak mampu dilakukannya. Oleh sebab itu seseorang itu dikurniakan Allah kelebihan yang tersendiri dan untuk itu dia akan dimudahkan mengerjakan apa yang dia telah mahir (tahu) tentang sesuatu.

Oleh itu bekerjalah, kerana itu menandakan kita umat yang bersyukur.


0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails