“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Khamis, Mei 05, 2011

Bagaimana kekalkan cinta walau tak sehaluan?


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Anda tentu setuju, tidak semua yang kita suka akan disukai oleh pasangan. Ðan tidak semua keputusan yang kita setuju, disetujui oleh pasangan. Tidak semua keseronokan yang kita rasa pula, juga dirasai pasangan. Tetapi sungguh bersyukur jika kita mendapat pasangan yang seiya sekata, sehaluan, sehati sejiwa, satu visi dalam menjalani kehidupan.

Mungkin di antara berjuta, hanya ada satu pasangan yang secocok dalam setiap hal dan terbukti walaupun di dunia ini banyak pasangan yang berbeza bagai langit dan bumi, tetapi cinta mereka tetap boleh juga bertahan.

Seiring dengan berlalunya waktu, semakin dewasanya usia perkahwinan, kita dapat rasai semua perbezaan itu bukan apa-apa, tidak akan menjejaskan rasa sayang, hormat dan cinta kita pada pasangan. Benarkah begitu? Bukankah ramai pasangan muda yang bercerai kerana tidak sebulu? Bahagian penyelidikan JAKiM mendapati, ‘tiada persefahaman’ adalah punca utama perceraian di kalangan pasangan Islam dari tahun 2003 hingga 2004. Ði pihak suami, tiada persefahaman merupakan punca utama perceraian yang mewakili 43.33%, manakala di pihak isteri pula, mewakili 69.44%. Bahaya betul bahana ‘tiada persefahaman’ ini.

Ramai sungguh yang tidak sekepala, tidak sehaluan. Bagaimana yang dikatakan tidak sehaluan? Jika suami suka aktiviti kecergasan, isteri pula anti peluh, maknanya tak suka bersenamlah. Tapi kalau berjalan ke pelosok dan ceruk pasaraya mana-mana pun bolehlah layan. Ada suami yang bukan main kemut kedekut, isteri pula berhabis sakan membeli-belah.

Ada lagi, si suami yang rimas duduk lama-lama bersama keluarga isteri, isteri pula tidak habis-habis buat pasal dengan adik-beradik suami. Kalau suami suka memaksa kehendaknya, isteri pula jadi pembangkang yang paling kuat tidak setuju. Ada kalanya isteri menurut saja kehendak suami, tetapi bukan kerana suka, bahkan terpaksa. Langsung tak ikhlas! Bila tidak ikhlas, semuanya menjadi sia-sia belaka.

Cara halus

Sikap suka memaksa ini bukan hanya pada diri lelaki sahaja, perempuan juga diyakini mempunyai kecenderungan yang sama. Tetapi cara perempuan memaksa agak halus, kalau isteri mahu suami membawanya melancong, dia akan bercerita tentang adik atau kakaknya yang melancong.

Dia juga akan membanding-bandingkan suami orang lain dengan suami sendiri. Suami si A yang romantik, suami si B yang mewah memanjakan isteri, suami si C yang ikut cakap isteri, suami si Ð yang prihatin menolong kerja rumah, suami si E yang sayangkan mertua dan hujung-hujung ceritanya, dia mahu suami ikut kemahuannya.

Hah! Ðapat suami yang lambat ‘pick up’, nasiblah ya... kalau suami tak mahu mengikut kemahuannya, maka bermulalah suasana tegang dalam rumah, isteri merajuk buat-buat tidak peduli. Marah-marah dengan anak-anak yang tidak ada kena-mengena dengan ketidak-puasan hatinya. Lebih parah, pasang buat muka sekupang atau muka ketat... suami mana yang tahan dengan perangai isteri sebegini, akhirnya kalah atau mengalah juga.

Kalau suami lain pula halnya. Suami yang suka memaksa isteri biasanya bercakap dengan cara yang terang, tegas dan sedikit mengugut. “Awak tak nak ikut saya, nanti saya cari orang lain barulah awak rasa!” atau “I bosanlah nasihat you tapi you tak nak dengan cakap I, bagus lagi I punya PA, taat setia, hormat pada I. Jangan sampai si Mona tu gantikan tempat you sudah!”

Kepada sesiapa yang suka memaksa, cubalah anda berada di tempat orang yang menjadi mangsa paksaan anda. Tentu anda akan memberontak, jadi kenapa tidak cuba bertoleransi dengan pasangan, bincangkan dulu dan buat keputusan bersama.

Sesekali beri peluang kepada pasangan untuk memilih, jika ia tersalah pilih, jangan diperli pula. Baik dinasihati sahaja, agar mata dan hatinya lebih terbuka mendengar perspektif anda selepas itu. Biarlah pasangan anda belajar dari kesilapannya. Bukankah lebih baik daripada anda terus memaksa dia menurut kehendak anda, yang seolah-olah menunjukkan anda hebat dan dia lembap?

Salah satu sebab utama tidak sehaluan dan tiada persefahaman ialah kerana ego. Sama ada ego seorang suami atau ego seorang isteri atau kedua-duanya sekali, hal ini bukan perkara remeh yang boleh dipandang sebelah mata sahaja. Maklumlah, zaman sekarang ramai orang berpendidikan tinggi. Apabila kelulusan tinggi, jawatannya juga jadi tinggi. Suasana di pejabat selalu dibawa-bawa ke rumah. Apabila sama-sama berjawatan tinggi dan berkelulusan tinggi, cara bercakap pun menjadi begitu tinggi. Sepatutnya apa pun kedudukan anda di tempat kerja, di rumah anda adalah suami isteri. Cara suami isteri berbicara tidak sama seperti seorang bos berbicara kepada orang bawahannya. Apabila pulang ke rumah, biarpun anda seorang bos paling besar, letakkan kembali diri anda pada heiriki rumahtangga sebenar. Jika suami, jadilah seorang suami prrihatin, bukan bos besar lagi. Jika isteri, jadilah isteri penyayang, bukan pengarah yang mengarah.

Ketahuilah, ego juga boleh meningkat disebabkan :

  • kecurangan atau wujudnya ‘kekasih gelap’
  • menganggap agamawan, kaunselor dan motivator bukan orang yang layak untuk mendengar masalah mereka
  • jahil dalam agama
  • terlebih keperluan asas dunia, dalam kata lain, banyak harta
  • campur tagan pihak ketiga sebagai penghasut, selalunya juga terdiri daripada ibu bapa atau rakan karib

Apakah strategi mengekalkan rasa sayang pasangan yang tidak sehaluan?

1 – Cari persamaan, raikan perbezaan

Takkanlah di antara sepuluh tabiat suami, tiada satu pun yang serupa dengan tabiat isteri. Selongkarlah sampai kepada benda-benda yang remeh-temeh pun, pasti ada yang serupa. Tidak mengapa kalau suami tak suka sambal belacan atau masak tempoyak, bukankah dia suka ‘mengeteh’ (minum teh tarik) bersama anda? Ingatlah perkara-perkara yang anda berdua seronok nikmati,jangan terlalu difikirkan sangat perbezaan-perbezaan itu.

Kalau isteri tak suka menemani anda bersosial dengan teman-teman dan saudara-mara, bukankah dia tetap suka menemani anda menonton bola kegemaran anda? Jadi, di antara perbezaan itu, mesti banyak lagi persamaan yang anda dapt nikmati. Oleh itu, tak perlu stres memikirkan konflik dua hala yang tak bertemu sesekali sahaja.

2 – Fikirkan jika anda berada di tempatnya

Mungkin boleh membuka mata dan hati anda, betapa terseksanya jika dipaksa melakukan apa yang tidak kita sukai. Apatah lagi dengan cara diugut, disindir-sindir, direndah-rendahkan, dobodoh-bodohkan.

Walaupun andan suami dan dia isteri, di akhirat anda berdua tetap hamba Allah yang akan disoal tentang keadilan. Siapa yang tidak adil kepada siapa? Allah SWT akan memberi hak kepada yang dizalimi. Jangan dikira isteri saha yang berdosa kepada suami, suami pula tetap manusia biasa yang mungkin lebih teruk sikapnya dari isteri.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Seorang lelaki akan ditanya tentang kepemimpinannya dan seorang isteri akan ditanya tentang apa yang diamanahkan kepadanya.” (Muttafaqun alaih)

3 – Bahagia dengan pengorbanan

Tidak salah mengikut kehendak orang yang kita kasihi dengan mengorbankan perasaan kita. Itu menunjukkan cinta anda telah mencapai puncaknya, kerana cinta tanpa pengorbanan akan menemui kegagalan.

Bagi pasangan yang berbeza tabiat, pendapat, fikiran dan perasaan jangan biarkan diri anda masuk ke dalam perangkap ego dan emosi. Buang ego, ketepikan emosi, tingkatkan intim dan cubalah amalkan tiga strategi ini!
Ðiubah-suai dari sumber : Ðr Juanda Jaya dan Ðr HM Tuah

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails