“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Jumaat, Mei 13, 2011

Bukan salah isteri kalau suami tak puas seks


Salam sejahtera,

Masalah yang satu ini walaupun 'terlindung' dari pandangan mata namun tak dinafikan ia mampu menggongcangkan rumahtangga. Ibarat api dalam sekam masalah ini jika dibiarkan mampu menyebabkan rumahtangga hambar malah berkonflik dalam diam. Lebih parah lagi ia juga dikatakan menjadi penyebab suami berlaku curang dan pasangan bercerai berai.

Selalunya bila masalah ketidakpuasan seks suami diutarakan, ramai yang memandang kesilapan di pihak wanita. Dikatakan, sikap kaku isteri yang kurang memberi respons di ranjang dikatakan menyebabkan suami tidak menikmati sepenuhnya perhubungan intim.

Ini cuma satu, kalau diteliti pasti banyak lagi salah isteri yang dilihat. Tetapi janganlah terus menuding jari pada isteri, mungkin benar ada isteri yang salah namun ia juga sebenarnya boleh berlaku kerana faktor suami itu sendiri.

Antaranya kerana tindakan dan sikap suami seperti di bawah ini:

1. Kahwin awal

Keadaan ini akan menyebabkan si lelaki kurang bersedia menjalani liku-liku hidup berumah tangga. Sekiranya mendirikan perkahwinan pada usia yang masih muda tidak mustahil mereka masih belum matang terhadap masalah rumah tangga dan juga masalah seksual yang dihadapinya. Justeru minat terhadap seks akan menurun dan rumah tagga mula goyah.

2. Kurangnya pengetahuan

Walaupun mungkin sudah bertahun-tahun berumah tangga namun ada lelaki yang tidak mengetahui tentang masalah seksual yang dihadapinya. Ia dibiarkan berpanjangan tanpa rawatan sehingga akhirnya membawa kepada ketidakpuasan isteri pula. Dari sinilah hubungan suami isteri akan berasa dingin.

3. Tertarik pada fizikal isteri semata-mata

Wajah pasangan yang cantik atau tubuh badan yang menarik tidak akan menjamin kebahagiaan sesebuah perkahwinan. Sebaliknya cara layanan isteri terhadap suamilah yang akan memastikan kebahagiaan rumah tangga apatah lagi jika si isteri pandai melayan nafsu seks pasangannya. Sekiranya penampilan fizikal saja yang cantik namun sifat serta karakter isteri sebaliknya maka ia memberi kesan pada ketertarikan suami pada seks.

4. Berkahwin kerana nafsu

Perkahwinan yang hanya dibayangi oleh nafsu berahi semata-mata tidak akan mampu bertahan. Ikatan perkahwinan akan longgar jika aspek lain dalam perkahwinan tiada antara pasangan seperti kasih sayang, kepercayaan dan sebagainya.

5. Sikap ego dan nafsu yang terlalu tinggi

Sikap ego yang tinggi begitu juga nafsu turut menjadi penyebab masalah seks dalam rumah tangga. Suami akan merasa selalu puas dalam hubungan seksualnya. Ini juga menjadi punca lelaki mencari kepuasan seksual di luar rumah.

6. Fantasi seks melampau

Lelaki mempunyai fantasi seksnya sendiri dan kadang-kadang fantasi tersebut berlebihan. Bila isteri tidak dapat memenuhi fantasi seks itu, mereka mula merasa pasangannya tidak sesuai kerana tidak berjaya memuaskan kehendaknya.

7. Jodoh aturan keluarga

Tidak mustahil ada suami yang langsung tidak menyentuh isterinya berbulan-bulan kerana wanita yang dikahwininya bukan pilihan hatinya. Apalah ertinya berumahtangga sekiranya tiada hubungan seksual. Sekiranya berlarutan tidak mustahil juga rumah tangga yang dibina ini akan retak.

Demikian alasan yang boleh dipertimbangkan. Muhasabah diri, adakah anda masih mahu menyalahkan isteri anda?
Sumber : MW#1408

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails