“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Ahad, Mei 29, 2011

Lelaki boroi berisiko hidap diabetes


Perut yang kempis dan kemas bukan saja menambah keyakinan diri seorang lelaki malah yang lebih penting ia mencerminkan kesihatan pemilik tubuh tersebut. Maka tidak hairanlah ramai di kalangan lelaki berusaha untuk mengekalkan perut yang kempis dan kemas,namun kebanyakannya gagal. Terdapat kajian membuktikan bahawa lelaki yang memiliki tumpuan lemak dikawasan perut atau disebut juga memiliki bentuk tubuh seperti buah epal, lebih berisiko terkena penyakit diabetes, angin ahmar dan jantung.

Sebelum mentafsir kegemukan dan kaitannya dengan beberapa penyakit berbahaya,seharusnya kaum lelaki mengambil inisiatif dengan melakukan ujian BMI (indeksjisim tubuh) pada diri sendiri. Ini bagi menentukan tahap kegemukan badan seseorang.

Cara mengira BMI, berat (kilogram) dibahagikan dengan ketinggian (meter),apabila individu itu berada pada tahap lebih daripada 30 maka, dikategorikan sebagai berat badan berlebihan atau obesiti. Bagaimanapun, ia kadang kala tidakbegitu tepat terutama bagi orang yang berotot iaitu mereka yang kuat bersenam.Apa yang terjadi ialah BMI golongan ini mungkin tinggi iaitu antara 25 hingga30 tetapi mereka ini dikategorikan sihat. Masalahnya ialah pada lelaki yang kurus tetapi memiliki perut yang buncit atau dalam istilah perubatannya dipanggil ‘central obesity’. Bagi masyarakat Asia,saiz ukur lilit yang ideal bagi lelaki ialah kurang daripada 90 sentimeter (sm)manakala bagi wanita ialah 80 sm, jika lebih dari itu dipanggil ‘centralobesity’.

Ada kaitan dengan penyakit jantung

Walaupun ramai yang mempunyai stigma bahawa perut lelaki yang buncit berkaitrapat dengan penyakit jantung, buncit sebenarnya memberi lebih risiko untuk mendapat penyakit diabetes. Perut buncit dikatakan berkaitan dengan penyakit jantung tetapi ia sebenarnya bukanlah secara langsung. Jika dikatakan kegemukan tubuh keseluruhan, ia secara langsung berkaitan dengan penyakit jantung. Sindrom tersebut dinamakan sindrom metabolik. Antara penyakit lain yang berisiko secara tidak langsung ialah darahtinggi, pradiabetes dan kolesterol tinggi. Semua ini ada berkaitan dengan jantung. Contohnya jika seseorang itu menghidapi darah tinggi, individu terbabit boleh terkena serangan jantung dan diabetes.

Faktor utama buncit ialah disebabkan oleh pemakanan yang tidak seimbang dankurangnya bersenam. Kedua-dua ini menyebabkan lelaki berisiko tinggi menghidapkencing manis dan masalah kolesterol. Apa yang pasti masalah ini adalah antarafaktor risiko untuk mendapat masalah jantung.

Ubah gaya hidup

Secara umumnya, seorang lelaki itu harus kurangkan makanan yang bergoreng dankolesterol tinggi. Kurangkan pemakanan yang berunsur karbohidrat seperti nasiputih, roti putih, kentang, kuih-muih serta kurangkan pemakanan yang berkalori tinggi seperti berlemak atau berminyak. Disyorkan mengambil lebih sayur-sayuran dan buah-buahan seperti epal, betik dan buah limau namun tidak digalakkan ialah tembikai, mangga serta durian.

Para lelaki juga digalakkan memakan lebih protein daging putih seperti ikan dan ayam (bukan bergoreng) serta kurangkan mengambil daging merah. Jangan mengamalkan pengambilan minuman yang bergas kerana ia mengandungi gula yangterlalu tinggi. Gaya hidup pula mesti berubah dengan melakukan senaman 30 minit seharisekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Senaman yang disyorkan ialah berjalansecara cepat. Sekiranya seseorang lelaki itu telah disahkan menghidap penyakitdiabetes atau jantung, mereka masih boleh melakukan senaman dan mengamalkancorak pemakanan yang lebih sihat, cuma sebagai tambahan, mereka perlu mengambilubat-ubatan tertentu untuk mengawal penyakit mereka.

Apabila seorang lelaki semakin meningkat usia, hormon testosteron semakin berkurangan, oleh itu mereka lebih cenderung untuk gemuk terutama di bahagian pinggang. Secara kesimpulannya, orang buncit sebenarnya meninggikan risiko untuk mendapat penyakit diabetes jika ia tidak dikawal melalui pemakanan dan senaman.
Sumber : MW#1431

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails