“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Isnin, Mac 29, 2010

Menu diets seks

Tubuh sihat, prestasi mantap

Apa yang anda makan bukan saja mempengaruhi keadaan kesihatan tubuh badan tapi juga sebenarnya memberi kesan terhadap prestasi seks. Oleh itu anda seharusnya punya pengetahuan tentang pemilihan sumber makanan yang betul agar kesihatan terjamin dan juga kehidupan seks kekal mantap.

Pakar kesihatan sendiri mengatakan bahawa salah satu perkara terbaik yang boleh dilakukan dalam memastikan kehidupan seks sihat adalah mengambil menu diet yang seimbang dengan baik. Kali ini kita lihat menu diet seks yang boleh anda amalkan. Diet ini tidak hanya akan meningkatkan tenaga batin tapi juga akan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Jadi tidak rugi jika anda mengamalkannya.

1. Sarapan yang seimbang

Anda harus menyertakan protein dan serat dalam menu sarapan anda. Cara mudah adalah dengan mengambil buah-buahan ataupun menambah sayuran dalam sarapan anda. Kedua zat ini memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna, ini bermakna anda akan memiliki tenaga stabil sepanjang pagi, yang akhirnya akan menghalang anda mengambil makanan antara waktu makan. Lebih banyak tenaga bererti anda masih punya tenaga lebih semasa pulang dari bekerja dan dapat menikmati waktu bersama pasangan.

2. Minum banyak air

Minum banyak air membantu tubuh kekal segar baik dari segi fizikal mahupun mental sepanjang hari bahkan sepanjang malam. Pakar menganjurkan untuk minum dua gelas air selepas bangun tidur di pagi hari, kerana inilah waktu paling dehidrasi sepanjang hari. Sebaiknya anda tetap menjaga kadar kalori dalam minuman dan mengambil makanan yang mengandung kadar air tinggi sepanjang hari.

3. Pilih sayuran dengan minyak zaitun dan kacang

Lemak diperlukan untuk menghasilkan hormon seks testosterone dan estrogen. Namun jika anda memilih menu dengan kadar lemak yang sangat rendah, maka anda tidak punya cukup kadar hormon ini. Pastikan juga anda mengambil lemak tak tepu sihat yang banyak didapati dalam minyak zaitun, ikan berlemak, dan walnut. Anda juga perlu melengkapi menu dengan beberapa lemak yang tinggi omega-3 asid lemak, seperti lemak ikan dan kacang. Omega-3 dapat membangkitkan semangat anda. Menurut tinjauan yang diterbitkan dalam French Journal Biomedicine & Pharmacotherapy, omega-3 juga dapat membantu meredakan simptom pramenstruasi dan menopaus.

4. Makan ayam, ikan dan protein

Sekiranya anda tidak mengambil cukup protein dalam diet tahap dopamine neurotransmitter
dalam otak juga akan terjejas. Dopamin juga membantu masalah disfungsi ereksi pada lelaki. Seorang wanita aktif sekurang-kurangnya harus memiliki 0.5 gram protein per berat badan setiap hari.

5. Nikmati segelas anggur semasa makan malam

Koktel atau segelas anggur pada malam hari mampu memperbaiki mood anda untuk bersantai dan kemudian melakukan seks.

6. Pilih coklat di malam hari

Coklat juga sebahagian daripada menu aprosidiak yang mampu meningkatkan ghairah seks. Ia memang tidak disangkal lagi. Kajian mendapati coklat ini juga mampu menghadirkan rasa bahagia. Satu kajian di Jerman dalam jurnal Appetite, sekelompok wanita diberi sebiji epal dan kelompok yang lain diberi sepotong coklat. Para pengkaji mendapati bahawa kumpulan wanita yang memakan coklat mempunyai mood gembira berbanding mereka yang makan epal dan rasa bahagia itu mampu bertahan sekitar 90 minit. Oleh itu simpanlah sepotong coklat terbaik di dalam kamar anda, mana tahu anda memerlukannya di malam hari.

Selamat mencuba!
Sumber : MW#1363 [1~7 January 2010]

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails