“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Ahad, Mac 28, 2010

Khasiat DHA susu ibu

Paras DHA lebih tinggi dalam susu ibu dengan fungsi kognitif yang lebih menyerlah ketika umur bayi itu masih mentah.

Wanita selalunya mengambil berat soal pemakanan mereka semasa hamil. Asid folik dan kalsium mungkin nutrisi pertama yang terbayang dalam fikiran mereka, namun terdapat satu lagi nutrisi yang sama pentingnya tetapi sering diabai iaitu asid docosahexaenoic atau DHA.

DHA, sejenis asid lemak omega-3 poli tak tepu yang berantai panjang, dijumpai dalam setiap sel dalam badan. DHA adalah penting untuk perkembangan dan kefungsian otak, mata dan sistem saraf pusat. Semasa mengandung, janin yang sedang membesar bergantung kepada ibunya untuk mendapat DHA yang diperlukan. Ini kerana DHA diperolehi daripada makanan yang dimakan, maka kandungan DHA dalam diet seseorang ibu menentukan sebanyak mana DHA yang dapat disalurkan kepada janin. Malangnya, ramai ibu mengandung gagal mendapatkan jumlah DHA yang disyor. Di samping itu, DHA tidak terdapat dalam kebanyakan vitamin pra lahir.

DHA dalam susu ibu mampu meningkatkan Keupayaan Fungsi Kognitif Bayi

Kajian yang dilakukan di Universiti Texas Tech menunjukkan wujud perkaitan antara jumlah DHA yang didapati dalam susu ibu dan fungsi kognitif bayi. Pada dasarnya, lebih banyak DHA yang ada pada seseorang ibu, maka lebih pintar bayi yang akan dilahirkan. Bayi memerlukan DHA untuk perkembangan otak dan mata yang optimum dan mereka memperolehi DHA ini daripada susu ibunya.

Kajian terbaru ini diterbitkan dalam majalah Journal of Paediatrics Psychiatry menunjukkan wujud perkaitan positif antara paras DHA dalam susu ibu dan fungsi tingkah laku neuro seseorang bayi yang baru lahir. Penemuan ini menyokong banyak kajian klinikal menunjukkan DHA memainkan peranan penting dalam perkembangan mental dan visual seseorang bayi. Kini DHA menjadi bahan tambahan kepada lebih 75 peratus susu formula bayi di Amerika Syarikat.

"Kajian ini adalah penting kerana ia memperkaitkan paras DHA yang lebih tinggi dalam susu ibu dengan fungsi kognitif yang lebih menyerlah ketika umur bayi itu masih mentah," ujar penyelidik kajian tersebut, Connye Kuratko, PhD. Beliau merupakan seorang pakar diet berdaftar, sebelum ini bertugas di Universiti Texas Tech, kini bekerja dengan Martek Biosciences.

DHA Dari Sumber-Sumber Diet

Menurut Dr. Barbara Levine, profesor madya nutrisi dalam perubatan di Kolej Weill Medical, Universiti Cornell, sumber DHA yang paling tulen ialah bukan daripada ikan itu sendiri, tetapi apa yang dimakan oleh ikan itu iaitu tumbuhan laut yang dikenali sebagai 'alga.' Oleh itu, mengambil suplemen DHA yang diperbuat daripada alga laut merupakan cara paling selamat bagi ibu mengandung untuk meningkatkan simpanan asid lemak mereka.

Kajian menunjukkan mengambil suplemen DHA semasa menyusu akan meningkatkan paras DHA dengan berkesan dalam susu ibu dan juga dalam darah bayi. Satu kajian yang diterbitkan dalam majalah American Journal of Clinical Nutrition keluaran Julai baru-baru ini, menunjukkan bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil suplemen DHA semasa empat bulan menyusu susu ibu, boleh mencapai kepintaran psychomotor (seperti penyelarasan dan menyusun atur) seawal umur 2 setengah tahun.

Nasihat memakan ikan dan amaran pemakanan daripada badan-badan pakar di USA

American Heart Association, United States Food and Drug Administration (FDA) dan Environmental Protection Agency (EPA), telah mengeluarkan nasihat tentang pemakanan ikan. Amaran ini dikeluarkan sebagai tindakbalas terhadap penemuan sesetengah jenis ikan mengandungi methylmercury, iaitu sejenis pencemar yang sekiranya berada pada paras yang tinggi boleh membahayakan sistem urat saraf janin, bayi yang baru lahir, malah kanak-kanak yang baru bertatih. Ini boleh membawa kepada kesan negatif terhadap jangka masa penumpuan, penguasaan pertuturan, keupayaan penglihatan dan mengesan ruang, daya ingatan dan penyelarasan. Adalah dianggarkan hampir 60,000 kanak-kanak setiap tahun dilahirkan dengan risiko masalah neurologi yang disebabkan oleh pendedahan kepada methylmercury semasa di dalam rahim ibu.

Untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada raksa berbahaya ini, FDA mengesyorkan ibu mengandung dan menyusu dan juga anak-anak yang masih kecil supaya memakan tidak lebih daripada 12 auns ikan yang dimasak setiap minggu serta memilih pelbagai jenis ikan daripada memakan satu jenis sahaja. Elakkan daripada memakan ikan besar seperti ikan yu, todak, ikan tile dan tenggiri raja yang semuanya mengandungi methylmercury pada paras yang paling tinggi.

DHA daripada susu ibu berbanding DHA daripada minyak ikan

Minyak ikan diperolehi daripada tisu ikan yang berminyak dan mengandungi kedua-dua DHA dan EPA (asid eicosapentaenoic). Tetapi, suplemen minyak ikan biasa mengandungi EPA dengan jumlah yang agak tinggi dan sebaliknya mengandungi DHA sekadar sederhana sahaja. Pada orang dewasa, DHA dan EPA dapat dihadamkan serta diserapkan. Tetapi, pada bayi dan janin, EPA mungkin bersaing dengan DHA untuk merebut tempat dalam membran sel saraf, ini mungkin membahayakan otak yang sedang berkembang, dan mungkin menjejaskan perkembangan mata dan sistem saraf. Dalam susu ibu, jumlah DHA adalah empat kali lebih tinggi berbanding jumlah EPA -Alam semulajadi adalah yang terbaik!

Penyulingan molekular

Sesetengah pengilang mengeluarkan minyak ikan melalui proses 'penyulingan molekular' untuk menghapuskan methylmercury dan toksin lain yang wujud dalam ikan. Bagaimanapun, proses ini tidak mungkin dapat menghapuskan 100 peratus methylmercury kerana dengan kaedah yang digunakan sekarang ini, pasti masih lagi meninggalkan sedikit kesan toksin - mungkin pada paras yang tidak boleh dikesan. Ini banyak bergantung kepada kesensitifan dan kecanggihan alat ujian yang digunakan.

DHA daripada sumber tumbuhan (Alga) - Pilihan yang lebih selamat

Suplemen DHA yang diperbuat daripada alga menyediakan pilihan yang lebih selamat untuk ibu mengandung dan menyusu, yang ingin memperolehi manfaat DHA untuk bayi mereka tanpa berasa bimbang tentang toksin methylmercury ataupun kandungan EPA yang tinggi.

Martek Biosciences USA, merupakan satu-satunya syarikat di dunia yang berjaya mengeluarkan DHA daripada jenis alga yang telah dipatenkan dan ditanam secara besaran dalam tangki penapaian yang ditempatkan jauh dari laut dan menggunakan air bertapis - semuanya ini dikawal ketat di bawah syarat perkilangan GMP.

Alga yang ditanam jauh dari laut bermakna alga ini tidak terdedah kepada pencemar dari lautan. DHA daripada sumber alga juga adalah bebas daripada lain-lain asid lemak politaktepu yang berantai panjang seperti EPA, yang wujud secara semula jadi dalam minyak ikan.

Inilah sebabnya mengapa DHA yang dikeluarkan oleh Martek didapati dalam lebih 99 peratus susu formula bayi yang diperkayakan dengan DHA di Amerika Syarikat.

Dosej yang disyorkan

Para pakar dari National Institute of Health dan International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (NIH/ASSFAL) mengesyorkan pengambilan sebanyak 300mg DHA setiap hari bagi ibu mengandung dan menyusu. Terdapat banyak formula susu untuk pra lahir dan bayi yang mengandungi DHA, tetapi parasnya selalunya rendah. Suplemen tambahan masih lagi diperlukan dan disyorkan.

Di samping itu, sesetengah kajian menyarankan paras DHA yang mencukupi dalam diet seorang ibu yang baru melahirkan anak, mungkin memainkan peranan dalam membantu mewujudkan keafiatan dan kesejahteraan emosi ibu tersebut selepas melahirkan anak.

DHA bersalut enteric

Suplemen DHA yang diperbuat daripada kapsul sayuran bersalut enteric melindungi kapsul itu daripada tindakan asid dalam perut, oleh itu memastikan kapsul akan hancur di dalam usus, bukan perut. Penyerapan DHA adalah lebih baik apabila ia diserap dalam usus. Lagipun, tidak akan berlaku rasa pahit-pahit apabila bersendawa. Ini merupakan perkara penting bagi ibu mengandung kerana beliau mungkin berasa terlalu sensitif terhadap bau tertentu.

Membeli suplemen

Untuk memilih suplemen DHA yang bermutu bagi ibu mengandung dan menyusu, pastikan sumbernya adalah daripada sayuran (alga) kerana ia tidak mengandungi sebarang toksin mahupun EPA, yang selalunya dijumpai dalam kebanyakan suplemen yang sumbernya daripada ikan.

Sumber : Utusan 21/02/2010


0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails