“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Selasa, Mac 09, 2010

Perkahwinan budak 11 tahun perlu kelulusan

JHEAIK ambil keterangan ibu bapa kanak-kanak

KOTA BHARU: Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) akan mengambil keterangan daripada sepasang suami isteri dari Jelawang, Kuala Krai, berhubung tindakan mengahwinkan anak perempuan mereka berusia 11 tahun dengan lelaki berusia 41 tahun yang juga ketua jemaah yang disertai bapa kanak-kanak terbabit.

Jurucakapnya berkata, kes terbaru itu adalah kejadian kedua membabitkan pernikahan budak perempuan di negeri ini, selepas seorang budak berusia 10 tahun dikahwinkan keluarganya dengan lelaki berusia 40 tahun di Pasir Mas, baru-baru ini.

“Kita belum dapat menentukan status pernikahan terbabit (antara budak perempuan dengan pemimpin jemaah itu) yang didakwa diadakan di sebuah madrasah berhampiran Masjid Besar Machang kerana mangsa dikatakan tidak hadir ketika pernikahan itu dilangsungkan.

“Walaupun secara zahir, sekiranya akad nikah diwalikan bapa kandung adalah sah, tetapi itu masih terlalu awal untuk diputuskan kerana biasanya kes membabitkan kanak-kanak memerlukan kebenaran bertulis mahkamah.

“Justeru itu, kami akan mendapatkan keterangan ibu bapa kanak-kanak terbabit sebelum menentukan tindakan lanjut,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, dalam kes yang membabitkan pernikahan budak perempuan berusia 10 tahun sebelum ini, siasatan masih dijalankan tetapi kanak-kanak itu sudah dikenakan perintah mufarakah daripada lelaki yang mengahwininya oleh Mahkamah Rendah Syariah Kota Bharu, minggu lalu.

“Kanak-kanak terbabit yang tercicir persekolahan itu, kini diletakkan bawah jagaan bapa saudara sebelah ibunya untuk keselamatan. Perintah tegahan turut dikeluarkan oleh mahkamah terhadap lelaki terbabit sehingga kes itu selesai,” katanya.

Sementara itu, Mufti Kelantan, Datuk Muhammad Shukri Muhamad, berkata semua perkahwinan yang dilangsungkan di negeri ini perlu mematuhi syarat ditetapkan mengikut Enakmen Keluarga Islam Kelantan bagi memastikan pernikahan yang dilangsungkan itu tidak meragukan dari segi syarak dan undang-undang.

Beliau berkata, antara lain enakmen itu menetapkan syarat umur bagi pengantin lelaki ialah minimum 18 tahun, manakala perempuan pula mesti 16 tahun ke atas.

“Jika perempuan masih di bawah usia 16 tahun, kebenaran bertulis daripada Mahkamah Syariah mesti diperoleh terlebih dulu,” katanya.

Sumber : BHarian 2010/03/09Perkahwinan budak 11 tahun perlu kelulusan
Oleh Hussain Said

Bapa kanak-kanak perempuan perlu kena tindakan

KUALA LUMPUR: Perkahwinan budak berusia 11 tahun yang berlaku di Kelantan cukup menyedihkan dan memalukan, sekali gus memberi kesan dalam membela serta memperjuangkan isu kanak-kanak, terutama memastikan mereka mendapat pendidikan sempurna dan perlindungan secukupnya.

Naib Presiden Hal Ehwal Wanita (Helwa) Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Fadhlina Siddiq, berkata walaupun perkahwinan itu sah mengikut syarak, budak berkenaan perlu diselamatkan kerana dia masih kecil dan mempunyai masa depan.

"Tindakan bapanya amat dikesali dan dia patut dihadapkan ke mahkamah kerana melanggar undang-undang negara," katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau mengulas mengenai tindakan seorang bapa dari Jelawang, Kuala Krai mengahwinkan anak perempuannya berusia 11 tahun dengan lelaki berusia 41 tahun yang juga ketua jemaah yang disertainya.

Kes itu adalah kejadian kedua membabitkan pernikahan budak perempuan di negeri itu, selepas seorang budak berusia 10 tahun dikahwinkan keluarganya dengan lelaki berusia 40 tahun di Pasir Mas, baru-baru ini.

Presiden Persatuan Peguam Peguam Muslim Malaysia (PPMM), Zainul Rijal Abu Bakar, berkata dalam undang-undang negara dan syarak, budak berkenaan sekiranya sudah baligh dan tidak reda dengan perkahwinan itu boleh meminta fasakh (cerai) di Mahkamah Syariah.

"Dalam Islam memang dibenarkan pernikahan dengan perempuan bawah umur kerana Siti Aisyah sendiri berkahwin dengan Nabi Muhammad ketika berusia sembilan tahun.

"Mengikut konsep Islam juga tidak semestinya pasangan yang berkahwin di bawah umur melakukan persetubuhan, sebaliknya menunggu sehingga kanak-kanak itu mencapai baligh bagi mengelakkan kesakitan kepada alat kelaminnya," katanya.

Yang Dipertua Persatuan Ulama Malaysia, Datuk Sheikh Abdul Halim Abdul Kadir, berkata perkahwinan itu sah sekiranya memenuhi rukun nikah, tetapi kesalahan bapa terbabit ialah tidak mendapat kebenaran bertulis daripada Mahkamah Syariah untuk mengahwinkan anaknya yang di bawah umur 16 tahun.

Katanya, mengikut kaedah Islam tidak timbul soal umur dalam perkahwinan kerana bayi perempuan yang baru dilahirkan sekali pun boleh dikahwinkan.

"walaupun undang-undang negara menetapkan syarat tambahan untuk perkahwinan yang membabitkan perempuan bawah umur tetapi ia dibenarkan syarak kerana tujuannya baik untuk melindungi kanak-kanak dan mengelakkan sebarang masalah timbul.

"Bagaimanapun, bapa terbabit boleh dikenakan tindakan kerana melanggar undang-undang negara. Bagaimanapun, kita anggap perkahwinan itu adalah kes terpencil dan bukannya satu fenomena," katanya.

Sumber : BHarian 2010/03/09
Buruh dakwa turut nikah anak gadis 10 tahun

GUA MUSANG: Bapa kepada budak perempuan berusia 11 tahun yang dinikahkan dengan pemimpin jemaah pada 19 Februari lalu, mendakwa lelaki terbabit turut bertindak menikahkan anak perempuannya yang baru berusia 10 tahun dengan seorang ahli jemaah mereka pada hari sama.

Buruh kampung, Hussin Mat Salleh, 42, mendakwa diperdaya dan dalam keadaan keliru ketika menikahkan anak keduanya daripada enam beradik itu dengan lelaki berkenaan sebagai isteri keempat.

“Pada 19 Februari lalu, ketika dalam perjalanan berkereta ke markas di Kota Bharu, dia menikahkan anak perempuannya yang berusia 10 tahun dengan rakan kami dengan alasan mengikut sunnah.

“Sebelah malam itu, ketika berada di madrasah belakang Masjid Besar Machang, entah macam mana, saya dipengaruhi hingga menjadi wali bagi pernikahan anak saya yang masih bersekolah ketika ini dengan lelaki terbabit.

“Pada pagi keesokannya (20 Februari) saya pulang ke rumah bersama lelaki terbabit dan dua lagi rakan yang juga ahli tabligh untuk menjemput anak saya itu kononnya hendak dihantar ke sekolah tahfiz di Wakaf Bharu seperti diarahkan lelaki terbabit.

“Saya bagaikan hilang ingatan apabila hanya mengikut saja segala kehendaknya yang turut memberi amaran supaya tidak memberitahu isteri mengenai perkara yang berlaku itu,” katanya ketika ditemui di rumahnya dekat Jelawang di sini, petang semalam.

Sumber : BHarian 2010/03/09


0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails