“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Isnin, Oktober 31, 2011

Brokoli baka baru cegah sakit jantungLONDON: Saintis Britain baru-baru ini mendapati benih baru brokoli yang ditanam khas mengandungi dua hingga tiga kali ganda jumlah normal glucoraphanin, zat yang dipercayai dapat membantu mencegah penyakit jantung.

Sayur-sayuran sebenarnya adalah kabinet perubatan. Apabila makan brokoli, kolesterol dalam saluran darah menurun, kata Richard Mithen, yang mengetuai pasukan saintis di Institut Penyelidikan Makanan di Norwich, England, yang menghasilkan brokoli baru itu.

Glucoraphanin berfungsi memecahkan lemak dalam tubuh, menghalang ia tersumbat dalam arteri dan cuma ditemui dalam brokoli dalam jumlah tertentu.

Bagi menghasilkan brokoli hebat, Mithen dan rakan sepasukannya mengacukkan brokoli tradisi Britain dengan jenis Sicilian yang liar dan pahit serta dos tinggi glucoraphanin. Selepas 14 tahun, hibrid yang diberi penambahan itu dihasilkan, yang diberi paten oleh pihak berkuasa Eropah. Ia juga tidak menggunakan pengubahsuaian genetik.Satu pak Beneforte super brokoli di kedai Marks & Spencer kedai di London. Varieti baru ini mengandungi 2-3 kali ganda glucoraphanin daripada jumlah normal, nutrien yang dipercayai dapat membantu menghindari penyakit jantung.

Brokoli berkenaan dijual sebagai Beneforte di pasar terpilih di California dan Texas sejak tahun lalu, dan tiba di Britain bulan ini. Lewat musim luruh ini, brokoli itu akan dijual di seluruh Amerika Syarikat.

Sayur hebat itu sebahagian kecenderungan memuncak bagi pengeluar untuk menyuntik zat tambahan dalam makanan, daripada jus oren yang diperkaya dengan kalsium hingga bijiran diperkaya dan susu ditambah dengan omega 3. Tiada data mencukupi diperoleh untuk mengetahui jika ada yang mengalami lebihan dos glucoraphanin, tetapi vitamin D dan selenium dalam kuantiti amat tinggi boleh menjadi racun.

Mithen dan rakan sepasukannya mengendalikan ujian ke atas manusia membandingkan jantung peserta sihat yang memakan brokoli hebat itu dengan mereka yang makan brokoli biasa atau tidak memakan brokoli langsung. Mereka bercadang menyerahkan data kepada Agensi Keselamatan Makanan Eropah tahun depan.

Terdapat banyak bukti penting menunjukkan glucoraphanin dan bahan berkaitan sebagai ejen pencegah terbaik bagi serangan jantung dan bentuk barah tertentu. Jadi, ia sesuatu munasabah untuk dilakukan, kata profesor di Jabatan Zat Manusia di Universiti Copenhagen, Lars Ove Dragsted. - AP
Petikan : BHarian 30/10/2011

Baca lagi di : TheStar dan YourLife

Capaian entry berkaitan :
* SiHAT : Langsing dengan makanan berwarna

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails