“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Isnin, Januari 14, 2008

Hadis: Wasiat yang berguna

Sabda Rasulullah s.a.w

DARIPADA Ibni Abbas katanya: Pada suatu hari saya berada di belakang Nabi (s.a.w). Maka sabdanya: Hai budak! Aku mahu ajar kamu beberapa kalimah: Awasilah Allah, Dia pasti akan memeliharamu. Peliharalah Allah pasti Dia berada di sampingmu. Bila engkau minta, maka mintalah Allah, bila mahu pertolongan, minta tolonglah daripada Allah. Ketahuilah sekiranya umat manusia bekerjasama menolongmu, mereka tidak dapat menolong melainkan apa yang ditulis Allah dan sekiranya mereka bekerjasama untuk menyakitimu, mereka tidak dapat berbuat apa-apa selain dari apa yang telah disuratkan Allah. Pena sudah diangkat dan buku sudah ditutup. (Tarmizi)

Pengertian

Nabi kita meninggalkan beberapa pesanan yang baik, iaitu menjaga dan menjunjung suruhan Allah semoga Allah memeliharanya. Mereka yang mematuhi perintah Allah dan sentiasa bergantung teguh dengan-Nya, Allah akan berada di pihaknya. Manusia tidak mampu melakukan sesuatu terhadapnya selain apa yang ditetapkan dan diluluskan-Nya dari azali. Mereka tidak akan dapat menentang qadak dan takdir Allah, segala-galanya sudah tercatat dari azali lagi.

Kesimpulan

Hendaklah mendidik anak- anak dengan akidah dan pengajaran agama dan asuhan yang baik. Tanamkan dalam jiwa mereka benih keimanan dan rasa kesedaran sejak kecil lagi.

Sumber: Utusan 4-3-2007

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails