“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Selasa, September 20, 2011

Edamame - kacang soya hijau baik untuk jantung

edamame

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bagi penggemar makanan Jepun, sudah pasti edamame adalah antara makanan yang menjadi pilihan untuk dikudap-kudap sembil menunggu menu yang dipesan siap dihidangkan. BG pun suka mengunyah kacang yang sedap berlemak ini. Edamame sebenarnya adalah sayuran hijau yang biasanya dikenali sebagai kacang soya hijau yang boleh ditemui di ditemui di Jepun, China, Hawaii, dan Korea. Ia dituai pada kemuncak kematangannya sebelum mencapai waktu ‘pengerasan’.

Edamame bermaksud 'kacang ranting', secara terperinci jika dialih-bahasakan, 'eda'=ranting dan 'mame'=kacang. Ði China, kacang soya hijau ini dikenali sebagai maodou yang membawa maksud 'kacang berbulu'. Ði Korea, edamame disebut kong, istilah umum yang digunakan untuk semua biji. Edamame tergolong dalam keluarga Fabaceae.

bunga soya


kacang soya muda/hijau ~ edamame bersama ranting


kacang soya tua/matang


Ði Asia Timur, kacang soya telah digunakan selama lebih dari dua ribu tahun sebagai sumber utama protein. Kacang soya dikatakan ditanam di China seawal 1200 sebelum Masihi. Semasa kurun ke-18, kacang soya telah diperkenalkan ke Eropah. Kini kacang soya boleh didapati di seluruh dunia.

Edamame pula sering dimakan sebagai snek, hidangan sayur, dijadikan sup atau diproses menjadi hidangan pencuri mulut. Untuk dijadikan snek, pod/twig atau lengai/ranting kacang soya ini akan direbus seketika di dalam air bergaram. Apabila ia telah masak, kekacang berwarna hijau ini perlu dikeluarkan daripada lengainya sebelum dimakan begitu sahaja.

Edamame atau kacang soya hijau amat berbeza daripada kacang soya yang telah matang dan keras yang berwarna kuning. Ini kerana edamame memiliki tekstur lebih lembut dan rasa yang sedap. Memakan edamame dengan kerap dikatakan mampu memberikan kebaikan pada kesihatan tubuh.

Sungguh pun kacang edamame kecil, namun khasiat dan zat yang dimilikinya amat besar. Edamame memiliki kandungan tinggi asid lemak omega-3, serat pemakanan, protein dan karbohidrat dan juga beberapa mineral dan vitamin seperti mangan, zink, fosforus, kalium, magnesium, besi, kalsium, vitamin C, vitamin B1 (thiamine), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niasin), vitamin 5 (asid pantothenic) dan vitamin K.

edamame yang telah dikupas


Edamame

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Energy

448 kJ (107 kcal)

Carbohydrates

12 g

- Sugars

3 g

- Dietary fiber

6 g

Fat

6 g

Protein

12 g

Thiamine (Vit. B1)

0.2 mg (17%)

Riboflavin (Vit. B2)

0.3 mg (25%)

Niacin (Vit. B3)

1.1 mg (7%)

Pantothenic acid (B5)

0.6 mg (12%)

Vitamin B6

0.2 mg (15%)

Folate (Vit. B9)

358 μg (90%)

Vitamin C

11.4 mg (14%)

Vitamin K

37 μg (35%)

Calcium

71 mg (7%)

Iron

2.5 mg (19%)

Magnesium

72 mg (20%)

Manganese

1.2 mg (57%)

Phosphorus

190 mg (27%)

Potassium

569 mg (12%)

Zinc

1.6 mg (17%)

Percentages are relative to US recommendationsfor adults.
Source: USDA Nutrient database

http://laman-seri.blogspot.com


Kebaikan edamame kepada kesihatan juga tidak kurang hebatnya. Edamame membawa kebaikan kepada kardiovaskular. Ðikatakan isoflavones seperti genistein dan daidzen yang terdapat di dalam edamame dan juga produk soya yang lain mampu membantu dalam mengurangkan tahap kolesterol.

Kelebihan edamame kepada kardiovaskular ini boleh ditingkatkan apabila ia dijadikan sumber protein utama di sebalik daripada mengambil daging. Selain daripada isoflavones, edamame juga dikatakan menyediakan sejumlah vitamin K yang signifikan dan amat baik untuk kesihatan jantung.

Sumber terbaik protein

Ðisebabkan edamame adalah sumber terbaik protein, perkara ini menjadikan ia sebagai snek paling popular di kalangan atlet yang mengamalkan pemakanan sayuran atau vegetarian. Ðikatakan setengah cawan edamame menawarkan 11 gram protein. Edamame juga dikatakan mengandungi ke semua sembilan asid-asid amino baik yang tidak mampu dihasilkan oleh tubuh.

Kandungan lemak yang terdapat dalam edamame adalah sihat untuk jantung dan membantu merendahkan kolesterol dan juga merendahkan risiko penyakit jantung. Edamame juga dikatakan hanya menyediakan sebanyak 125 kalori.

Ðikatakan dengan memakan edamame sekerap boleh, ia bakal meningkatkan kesihatan tulang. Ini disebabkan kandungan isoflavones yang terdapat di dalamnya mengekalkan ketumpatan tulang sihat melalui dorongan kesan yang sama terhadap estrogen pada tisu tulang. Edamame merupakan sumber kalsium yang amat diperlukan bagi tulang yang kuat.

Serat pemakanan yang terdapat dalam edamame dikatakan mampu membantu mengurangkan tahap kolesterol. Serat pemakanan ini memastikan anda berasa kenyang. Perkara ini sekaligus membantu anda mencegah amalan atau tabiat pemakanan yang buruk. Walaupun begitu, edamame mengandungi protein yang menyebabkan pengurangan tahap testosterone. Edamame juga dikatakan mengandungi folat dan dikatakan boleh dipertimbangkan sebagai makanan sihat untuk wanita mengandung dan ketika fetus sedang terbentuk.

Walaupun edamame menawarkan khasiat dan kebaikan kepada kesihatan tubuh, namun begitu pengambilannya perlulah mendapat nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
Sumber : MW#1435 dan En.Wikipedia ~ edamame

Capaian entry berkaitan :
* Biji kas kas enak dalam masakan, baik untuk kesihatan
* Bunga kacang telang
* Avokado buah kaya nutrisi
* Biji kembang semangkuk
* Kacang panjang
* Khasiat kekacang
* Alahan Kekacang

1 ulasan:

  1. Bagus artikel ni. Edamame bagus untuk ibu menyusu. Jom visit blog saya www.vitamincerdik.blogspot.com

    BalasPadam

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails