“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Isnin, Mac 09, 2009

Tinggi darjat bukan penghalang rendah diri, hidup sederhana

Oleh Dr Aminudin Mansor

SESUNGGUHNYA Nabi Muhammad SAW ialah rasul terakhir yang mempunyai akhlak unggul dan keperibadian tinggi. Baginda SAW dilahirkan di tengah masyarakat jahiliah yang rosak akhlak, namun Baginda tidak sedikit pun terpengaruh dengan kehidupan di sekelilingnya.

Contoh dan teladan ini harus menjadi ikutan umatnya dalam menjalani kehidupan penuh pancaroba. Umat Islam dianjurkan mencontohi akhlak Baginda seperti firman Allah bermaksud: "Sesungguhnya Rasulullah SAW itu adalah contoh ikutan yang terbaik bagi kamu." (Surah al-Ahzab, ayat 21)

Antara misi utama diutuskan Rasulullah SAW ialah membaiki akhlak manusia seperti sabdanya bermaksud: "Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang baik." (Hadis riwayat Ahmad)

Saidatina Aisyah menggambarkan akhlak Rasulullah seperti akhlak al-Quran yang hidup dan bergerak kerana pergerakan seharian Baginda selari kandungan al-Quran. Baginda tidak bercakap melainkan perkara benar dan tidak mengajarkan sesuatu kepada sahabatnya melainkan Baginda orang pertama mengamalkannya.

Firman Allah bermaksud: "Tiadalah katanya itu mengikut hawa nafsu tetapi berdasarkan apa yang diwahyukan kepadanya." (Surah an-Najm: 3-4)

Rasulullah SAW seorang yang lemah lembut dan sentiasa menjaga hubungan dengan sahabat. Baginda sentiasa menunjukkan wajah ceria dan tersenyum walaupun ketika kesusahan, selain sentiasa mendahului sahabatnya dalam memberi salam. Rasulullah SAW juga penghulu manusia dan kelahirannya umpama rahmat. Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Akulah penghulu manusia pada hari kiamat." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Diceritakan dalam suatu riwayat, Saidina Ali Malik, sahabat yang rapat dengan Baginda dan pernah menjadi khadamnya. Beliau menceritakan, Nabi SAW tidak pernah menyuruhnya membuat pekerjaan sebagai khadamnya, bahkan Baginda melakukan sendiri apabila di rumah seperti menyusun sepatu. Rasulullah SAW juga tidak pernah meninggikan suara dan memarahi keluarga khadamnya.

Baginda SAW menyayangi fakir miskin serta sangat pemurah bersedekah kepada mereka. Baginda mendidik keluarganya hidup sederhana dalam semua perkara.

Walaupun tinggi darjatnya, Baginda tawaduk dan merendah diri termasuk dengan anak kecil. Ini adalah contoh yang patut diikuti umatnya.

Dalam hal keimanan, Baginda menjelaskan tanda kemanisan iman dalam hadis daripada Anas bin Malik, sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Tiga perkara apabila terdapat pada diri seseorang, ia merasa kemanisan iman; siapa yang cintanya kepada Allah dan Rasul lebih daripada cintanya kepada yang lain; siapa yang cintanya kepada orang lain hanya kerana Allah (dan bukan kerana suatu tujuan duniawi); dan ia membenci kembali kekufuran selepas Allah menyelamatkannya seperti bencinya akan dicampakkan ke dalam api neraka." (Hadis riwayat Muslim)

Sebagai Muslim, kita harus berusaha mengikut teladan Rasulullah SAW dalam semua perkara. Kita digalak menjauhi sifat mazmumah seperti hasad dengki, dendam, bakhil dan fitnah.

Sifat sabar akan mendekatkan jiwa dan hati kepada Allah SWT, amanah, jujur dalam menyampaikan atau mengerjakan pekerjaan, tawakal, tawaduk (rendah diri) yang menjadikan kita hidup dalam kesejahteraan dan disayangi semua makhluk.

Sumber : BHarian 2009/03/09

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails