“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Ahad, Mac 15, 2009

Gantung gambar pemandangan lebih afdal

Persoalan Agama

Apakah salah jika menggantung atau mempamer gambar keluarga serta gambar binatang kesayangan seperti kucing di dalam rumah. Apakah benar tindakan itu juga menghalang malaikat masuk ke rumah.

A Hamid,
Seremban,
Negeri Sembilan.


JAWAPAN

Gambar, lukisan dan potret adalah perhiasan. Ulama mempunyai pandangan berbeza dalam menentukan hukum mengenai gambar sesuatu yang mempunyai roh seperti manusia atau haiwan. Ada yang menyatakan perkara itu haram dan ada yang mengutarakan pendapat lebih sederhana bersandarkan hujah masing-masing.

Dr Yusof al-Qaradhawi menyatakan dalam bukunya Halal dan Haram di dalam Islam, hukum gambar pada prinsipnya adalah harus dengan syarat tidak mengandungi perkara yang boleh menjadikan ia haram seperti gambar mendedahkan aurat.

Kesimpulannya, hukum menggantung atau mempamer gambar atau lukisan di kediaman dan pejabat bergantung kepada perbezaan bentuk, ciri dan sebab gambar atau lukisan itu digantung.

Justeru, lebih baik anda menggantungkan gambar bercirikan pemandangan alam seperti bunga sebagai hiasan yang tidak mengandungi gambar manusia atau haiwan.

Tindakan itu adalah pendekatan yang lebih menghampiri ketakwaan dan menjauhi keraguan.

Sumber : BHarian 2009/03/15

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails