“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Jumaat, Jun 03, 2011

Bismillahirrahmanirrahim


Assalamualaikum warahmatullah,

Makanlah makanan yang baik-baik kerana kita adalah apa yang kita makan. Untuk tambah memberkati makanan yang disuap, jangan lupa ucapkan Bismillah. Jika kita makan dengan nama Allah, insya Allah makanan yang disuap bukan sahaja mengenyangkan tetapi juga berkat dan membina sahsiah diri yang sihat.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Apabila seseorang kamu makan, hendaklah dia membaca Bismillah. Jika terlupa, membaca pada awalnya, hendaklah membaca pula Bismillah awalnya dan akhirnya.” (Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi)

Apabila selesai makan, ucapkanlah Alhamdulillah sebagai tanda kita mensyukuri rezeki yang telah diberikan kepada kita. Ini juga seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Alhamdulillah yang telah memberikan kita makan dan minum dan telah menjadikan orang-orang Islam.” (Hadis riwayat Imam Malik)

Renung-renungkan!


1 ulasan:

  1. Mulakan setiap amal yang baik dengan kalimah memuji Allah...
    Bismillahirrahmanirrahim...

    BalasPadam

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails