Ubi bit, dimasak Tenaga 40 kcal 180 kJ 9.96 g Gula 7.96 g 2.0 g 0.18 g 1.68 g lebih kurang 2 μg (0%) 0 .031 mg (2%) 0.027 mg (2%) 0.331 mg (2%) Pantothenic acid (B5) 0.145 mg (3%) 0.067 mg (5%) Folate (Vit. B9) 80 μg (20%) 3.6 mg (6%) 16 mg (2%) 0.79 mg (6%) 23 mg (6%) 38 mg (5%) 305 mg (6%) 77 mg (33%) 0.35 mg (3%) Peratusan adalah relative cadangan AS untuk orang dewasa.
Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Ubi bit atau dalam bahasa Inggeris, beetroot (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris), juga dikenali sebagai bit meja (table beet), bit taman (garden beet), bit merah (red beet) atau secara tidak formal hanya disebut sebagai bit sahaja, adalah salah satu dari kepelbagaian jenis tumbuhan bit yang kebanyakannya hidup meliar dan tumbuh subur di Amerika Utara dan Britain.
Bit mungkin agak jarang digunakan dalam masakan tempatan, namun begitu, tanaman yang turut dikenali dengan nama beta vulgaris ini dikatakan berasal dari Mediterranean dan banyak digunakan oleh masyarakat Eropah, Afrika Utara dan juga Asia dalam masakan mereka. Walaupun daun pokok bit telah dijadikan sebagai sayuran semenjak dahulu lagi, tetapi ubinya hanya digunakan untuk tujuan perubatan. Ubi bit bukanlah makanan popular sehinggalah chef-chef dari Perancis mengetahui potensi ubi ini pada tahun 1800.
Ubi bit memang banyak kegunaannya. Ini termasuklah sebagai pewarna, tidak kiralah makanan mahupun benda. Apa yang paling penting adalah nilai khasiat yang terdapat pada ubi bit. Dikatakan ubi bit mempunyai kalori rendah dan mempunyai pelbagai jenis vitamin dan mineral termasuklah folat. Berikutan dengan kandungan nitrat yang terdapat dalam ubi bit, maka ubi ini tidak sesuai dimakan oleh kanak-kanak di bawah usia enam bulan.
Khasiat tumbuhan ini bermula dari zaman dahulu lagi. Malah semenjak orang Roman mula meminum jus ubi bit, boleh dikatakan ia telah digunakan di dalam kebanyakan masalah kesihatan yang dialami manusia. Paling terkini, ubi bit dikatakan mempunyai kebaikan sebagai antikarsinogen dan antimutagenik yang dikatakan mampu membantu dalam pencegahan dan rawatan kanser.
Ubi bit yang biasa dimakan adalah dari jenis berwarna merah. Namun begitu, terdapat juga jenis ubi bit berwarna kuning, putih serta jenis warna berbelang merah dan putih. Walaupun ubi bit banyak dimakan tetapi sebenarnya daunnya juga amat berkhasiat dan boleh dijadikan sebagai jus atau dijadikan sayur.
Hakikatnya, bahagian atas pokok bit adalah lebih berkhasiat daripada bahagian ubinya. Daun pokok bit mengandungi lebih zat besi, vitamin A, kalium dan kandungan kalsium lebih daripada ubinya. Manakala ubi bit pula kaya dengan kandungan gula semulajadi, sodium, sulphur, klorin, iodin, mangan dan vitamin B1, B12 dan bioflavonoid. Ubi bit juga mengandungi antioksidan iaitu betacyanin yang dikatakan memberikan warna merah pada ubinya.
Disebabkan khasiat ini jugalah, pengamal perubatan holistic mempercayai jika seseorang itu meminum jus ubi bit yang telah dicampurkan dengan jus lain seperti lobak dan timun, ramuan ini dikatakan amat baik untuk tujuan membersihkan buah pinggang dan pundi hempedu dan mengembalikan semula kesihatan organ-organ ini. Bukan itu sahaja, ubi bit juga amat baik bagi membantu mengurangkan sembelit. Ini kerana kandungan serat dalam ubi dikatakan mampu memperbaiki aktiviti peristalsis dalam usus besar.
Sebagai akar ubi sayur
Pada kebiasaannya, akar ubi merah yang paling dalam akan dijadikan resipi santapan setelah ia dituai, dibersihkan dan dipotong segar serta direbus sehingga lembut terlebih dahulu. Ia juga turut digunakan sebagai sayuran dalam masakan sayur campur, atau dalam keadaan sejuk ia juga digunakan sebagai hidangan salad yang enak. Hidangan salad ubi bit merah lebih sedap jika dimasak atau digaulkan bersama minyak bijan atau minyak bunga matahari atau minyak zaitun serta ditambah sedikit dengan campuran cuka.
Jika tidak suka dengan campuran pelbagai jenis minyak dan cuka, cukuplah hanya sekadar dimakan mentah atau campuran daun saderi, tomato, kentang dan lain-lain jenis sayuran. Sedap dihidangkan dengan campuran mayonis yang sejuk dan segar. Ubi bit kuning pula pada kebiasaannya ditanam ke halaman rumah pada skala penanaman yang amat kecil cukup untuk penggunaan sesuatu isi rumah sahaja.
Daun juga sebagai makanan
Daun pokok ubi bit merah juga boleh dibuat makan, dijadikan sebagai ulam-ulaman, ia lebih sesuai direbus kerana rasa dan teksturnya apabila dimakan lebih seakan-akan seperti memakan sayur bayam.
Nilai khasiat per 100 g (3.5 oz)
Kurangkan masalah gastrik
Jus ubi bit merah dipercayai mempunyai kaitan dengan pembentukan darah manusia. Berikutan dengan kandungan zat besi yang tinggi dalam ubi bit, dikatakan dengan meminum jusnya mampu menjana semula dan mengaktifkan sel-sel darah merah, membekalkan oksigen segar ke seluruh tubuh dan membantu fungsi pernafasan supaya kembali normal. Kandungan zat besi ini juga amat berguna bagi mereka yang mengalami anemia.
Khasiat ubi bit juga amat berguna untuk merawat masalah jaundis, hepatitis, loya, muntah-muntah akibat masalah pada hempedu, cirit-birit dan disenteri. Dikatakan dengan menambahkan satu sudu jus limau nipis pada jus ubi bit mampu meningkatkan nilai perubatannya bagi mengatasi masalah tersebut.
Bukan itu sahaja, ubi bit yang telah dicampurkan dengan madu boleh diambil sebelum sarapan kerana cara ini dikatakan mampu mengurangkan masalah ulser gastrik. Jus ubi bit juga adalah pelarut terbaik bagi mendapan kalsium tidak organik. Ini sekaligus membuatkan ubi bit amat bernilai dalam rawatan hipertensi, arteriosclerosis, masalah jantung dan vena varikos.
Bagi mereka yang mengalami masalah kulit, dikatakan pokok ubi bit boleh dijadikan sebagai ramuan ubatan dalam merawat masalah tersebut. Air rebusan ubi dan daun bit dikatakan boleh dijadikan sebagai pencuci pada masalah bisul, radang pada kulit dan pemecah jerawat dan pustule atau lecur kecil yang mengandungi nanah pada kulit. Jenis bit yang boleh digunakan adalah bit putih. Bagi masalah radang kulit, ramuan campuran tiga bahagian air bit dan satu bahagian cuka boleh digunakan sebagai air pencuci bagi mengurangkan masalah ini. Ramuan ini juga dikatakan berguna sebagai pencuci kulit bagi kes demam campak. Selain itu, ramuan ini juga dikatakan boleh digunakan bagi membersihkan kelemumur daripada kepala.
Walaupun terdapat pelbagai khasiat dan kegunaan bit, namun begitu sebelum menggunakannya, anda perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
Rujukan : MisteriAlam #1369, Ms.Wikipedia dan En.Wikipedia.
Capaian entry berkaitan :
* Menyingkirkan panas
* Khasiat kunyit
“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”
“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”
Rabu, November 23, 2011
Ubi bit aktifkan sel darah merah
Susunan :
Bawang Goreng
pada
11/23/2011 10:21:00 PG
Beta vulgaris subsp. vulgaris
Ubi bit merah dengan batang merah
ubi bit kuning dengan batang berwarna kuning
Ubi bit yang berlainan warna
Seikat sayuran ubi bit
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 KOMEN:
Catat Ulasan
Kongsikan komen anda di sini...