“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Selasa, Jun 08, 2010

Telinga berdesing jejas kualiti hidup


Assalamualaikum warahmatullah,

Pernahkah anda mendengar bunyi ‘eeee’ (berdesing) yang panjang serta frekuensi tinggi di telinga anda? Bunyi ini datang sekali-sekala, dan boleh didengari dalamasa yang singkat. Saya pernah bertanya kepada arwah opah dan dijawabnya, “Ada daun gugur, tandanya ada orang meninggal dan daun yang gugur itu terlanggar daun kamu.” Penjelasan opah cukup menakutkan saya, iyalah, kalau daun yang gugur itu jatuh menimpa daun saya dan mengakibatkan daun saya terbeban dan terpaksa gugur awal daripada masanya pula, adakah saya akan meninggal? Bolehkah saya menerka kehadiran ajal dengan cara begini?

Menurut satu sumber [kenapa telinga berdengung?] yang saya baca pula, telinga berdesing (berdengung?) yang difahami daripada perspektif syariah, menandakan Rasulullah SAW menyebut orang yang telinganya bersuara itu dalam perkumpulan yang tertinggi (al malail a'la) dan supaya ia ingat kepada Rasulullah SAW dan membaca selawat kepada Baginda.

Dalam kitab al 'Azizi 'ala Jami'ish Shaghir dikatakan, “Jika telinga salah seorang kalian berdengung, hendaknya ia mengingat aku (Rasulullah SAW) dan membaca selawat kepadaku serta mengucapkan Dzakarallahu man dzakarani bikhayr (Allah menyebut yang menyebutku dengan kebaikan).”

Imam Al Manawi berkata, “Sesungguhnya telinga itu berdengung ketika datang berita baik ke ruh, yaitu Rasulullah SAW telah menyebut orang tersebut (pemilik telinga yang berdengung) dengan kebaikan di al malail a'la (perkumpulan atau majlis tertinggi) di alam ruh.”

Wow... kedengarannya seperti dalam kisah ‘TwilightZone’, he... he... tidaklah dapat saya pastikan sama ada kisah ini benar atau tidak, jika ada yang tahu, harap dapat beri makluman.

Apa-apapun, berikut adalah penjelasan dari segi saintifik.


Jika tinitus disebabkan masalah seperti tahi telinga mengeras, nanah dan sebagainya, ia akan sembuh setelah dibuang dan dirawat.

SUDAH beberapa malam Hamidah tidak boleh tidur. Kepada suami, wanita berusia 40 tahun itu mengadu telinganya kerap berdesing sejak akhir-akhir ini. Ia berlaku tidak menentu dan biasanya bunyi berdesing lebih kuat jika dia berada di tempat sunyi terutama sebelum tidur.

Desingan sangat bising dan bingit seperti bunyi ‘eeee’ yang panjang serta frekuensi tinggi. Kadangkala ia seperti bunyi mesin gergaji yang sedang memotong batu-bata dan ada juga bunyi seperti cengkerik dan unggas yang tidak jemu memecah kesunyian malam.

Keadaan itu mengganggu aktiviti hariannya dan paling merungsingkan, desingan tersebut menyebabkan dia sukar melelapkan mata. Pelbagai andaian bermain dalam fikiran Hamidah. Dia risau andai mengalami penyakit serius dalam telinga seperti gegendang pecah, bernanah dan sebagainya. Lebih merunsingkan wanita itu mula terfikir, adakah bunyi itu datangnya dari otak yang terletak bersebelah dengan telinga?

Bimbang dengan keadaan yang dialami, Hamidah bertemu Pakar Telinga, Hidung dan Mulut (ENT) bagi mengesan penyakit yang dihidapi.

Mengapa telinga berdesing?

Perunding Pembedahan ENT, Dr. Lim Wye Keat berkata, keadaan telinga yang sentiasa berdesing dipanggil tinitus.

Walau bagaimanapun, ia bukanlah sejenis penyakit tetapi merupakan simptom yang berlaku disebabkan beberapa perkara termasuk jangkitan telinga, objek luar atau lilin dalam telinga, alah pada bahagian hidung yang menghalang aliran cecair dan menyebabkan penghasilan lilin dengan banyak.

Tinitus juga katanya berlaku disebabkan pendengaran terjejas sejajar dengan peningkatan usia.

Secara dasarnya kata beliau, setiap individu normal mempunyai pendengaran luar dan dalam (desingan) semula jadi sejak dilahirkan.

“Pendengaran luar individu normal berada pada tahap yang baik menyebabkan ia mengawal bunyi desingan semula jadi dari dalam. Kerana itu kita tidak sedar bahawa setiap orang sebenarnya mengalami keadaan telinga berdesing,” kata doktor yang bertugas di Hospital Gleneagles Kuala Lumpur itu.

Jelas Dr. Lim, tinitus terbahagi kepada dua iaitu subjektif di mana individu yang mengalami mendengar bunyi tetapi orang lain tidak manakala tinitus objektif berlaku apabila individu mendengar bunyi dan orang lain (biasanya doktor) turut mendengar bunyi tersebut.

Tinitus jelasnya, boleh berlaku di sebelah telinga atau mungkin kedua-dua belah sekali. Sesetengah individu mengalami tinitus berpanjangan, manakala setengah lagi sekali-sekala. Ia boleh berlaku tidak kira peringkat umur bermula seawal 20-an, namun kebanyakannya mengalami ketika usia melebihi 50 tahun. Dikatakan seorang daripada lima individu berusia 55 tahun ke atas mengalami tinitus.

Katanya lagi, tinitus juga boleh berlaku disebabkan pengambilan ubat seperti aspirin dan paras aktiviti hormon serotonin yang rendah.

Tinitus subjektif

Menurut Dr. Lim, kebanyakan pesakit yang datang merujuk kepadanya mengesyaki mereka mengalami kanser otak, kerosakan pada bahagian koklea, gegendang telinga dan sebagainya.

“Berdasarkan maklumat yang diberi, saya sudah boleh mengagak mereka mengalami tinitus. Namun ada pesakit yang tidak percaya dan mahu melakukan ujian pengesanan MRI,” katanya.

Apabila keputusan ujian menunjukkan negatif, barulah pesakit sedar bahawa pendengaran mereka sudah mula bermasalah menyebabkan mereka mengalami tinitus. Jelas Dr. Lim, jika disebabkan masalah seperti tahi telinga, telinga bernanah dan sebagainya, tinitus akan hilang dengan cara tahi dan nanah dibuang serta diubati dengan antibiotik.

Jika individu mengalami masalah pada koklea pula, mereka tidak akan mendengar langsung sebarang bunyi sama ada daripada luar atau dalam. Jelas beliau lagi, pendengaran luar kebanyakan individu akan berkurang sejajar dengan peningkatan umur mereka. Namun tidak semua individu mengalami masalah tersebut. Tahap masalah katanya, bergantung kepada individu itu sendiri. Jika individu tersebut lebih sensitif dengan desingan yang berlaku, maka dia akan rasa keadaan tersebut sangat serius. Apa yang dilakukan Dr. Lim dalam menangani masalah seperti itu adalah dengan menasihatkan pesakit agar mengawal keadaan.

“Perlu diingat, keadaan tinitus tidak boleh dirawat atau diubati tetapi individu boleh mengawalnya dengan cara menerima keadaan tersebut dengan hati yang tenang,” katanya. Dalam hal ini, penghidap mungkin perlu mendapatkan bimbingan psikologi bagi membantu mereka mengawal keadaan agar tidak runsing dan risau.

Penggunaan topeng tinitus dan alat bantuan pendengaran juga mampu menangani keadaan itu namun tidak boleh mengatasi masalah sepenuhnya. Alat bantuan pendengaran bertindak seperti mikrofon yang menguatkan bunyi luar bagi mengawal bunyi desingan dalam. Namun, ramai pesakit mengadu ia tidak berkesan kerana kadang kala terdapat masalah seperti pemakaian tidak betul menyebabkan bunyi terlalu rendah atau tinggi.

Tinitus objektif

Apabila doktor yang merawat dapat mengesan bunyi dari dalam telinga pesakit, ini dipanggil tinitus objektif. Menurut Dr. Lim, ia berlaku disebabkan gerakan otot pada telinga, atau bunyi berdetik sekitar kawasan telinga tengah (dalam). Sesetengah individu mengalami bunyi yang berdetik seperti nadi (dipanggil pulsative tinnitus).

Keadaan ini adalah biasa dan ia berlaku disebabkan perubahan aliran darah atau peningkatan arus pergolakan darah berdekatan telinga (seperti dari artereosklerosis). Namun ia juga boleh bertukar menjadi tinitus subjektif disebabkan terlalu risau dengan aliran darah tersebut.

Jika pesakit itu mengalami masalah tinitus objektif, beliau akan merujuk perkara tersebut kepada pakar saraf bagi mendapatkan penjelasan selanjutnya kerana ia diluar kepakaran beliau. Menurutnya, amat jarang penghidap tinitus objektif berkait rapat dengan masalah kesihatan serius lain. Namun terdapat kes kecil seperti carotid artery aneurysm dan carotid artery dissection.

Saranan doktor

Dalam mengelak masalah tinitus berlaku seiring dengan peningkatan usia, Dr. Lim menyarankan agar setiap individu menjalani gaya hidup sihat. Menurutnya, penyakit diabetis dan darah tinggi boleh mengganggu deria pendengaran sekali gus mendedahkan penghidapnya kepada masalah tinitus. Dr. Lim juga kurang yakin dengan perubatan alternatif kerana ia belum terbukti secara saintifik hingga kini.

Rujukan : Bintu Rasyada A.Rahman [bintu.rahman@utusan.com.my] di UM 06/06/2010

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails