“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Rabu, Jun 30, 2010

Tunggang basikal lima minit sehari untuk kuruskan badan

Basikal tunggang tiga (三人乗り) ... mana nak dapat basikal gini?

Assalamualaikum warahmatullah,

Berita baik untuk wanita yang ingin menguruskan badan! Apa kata anda berbasikal, sekurang-kurangnya 5 minit sehari? Menurut satu kajian yang dijalankan penyelidik di Washington Amerika Syarikat mendapati, amalan menunggang basikal selama lima minit setiap hari boleh membantu wanita muda mengurangkan berat badan dan mengekalkan bentuk tubuh mereka.

Pasukan penyelidik di Sekolah Kesihatan Umum Harvard dan Hospital Wanita Boston juga melaporkan wanita dengan berat badan berlebihan adalah kelompok menerima faedah paling banyak daripada amalan ini.

“Sedikit masa yang diambil untuk menunggang basikal membantu wanita mengawal berat badan, tetapi semakin lama masa yang diambil, lebih baik. Wanita yang mengalami kegemukan paling banyak mendapat faedahnya,” kata salah seorang penyelidik, Rania Mekary.

Penganalisis menyifatkan hasil kajian ini memberi perangsang kepada wanita yang mengalami masalah berat badan kerana ia boleh menggantikan amalan berjalan kaki atau berkereta.

“Kajian ini juga boleh membantu penggubal dasar untuk mencari jalan ‘memperlahankan’ epidemik kegemukan yang semakin meningkat di Amerika,” kata penyelidik dalam hasil kajian yang diterbitkan Arkib Perubatan Dalaman Amerika.

Dua pertiga warga dewasa Amerika kini mengalami masalah berat badan berlebihan atau obes manakala 16% kanak-kanak dan remaja turut berdepan masalah sama. Penyakit yang berpunca daripada berat badan berlebihan, menyebabkan negara itu terpaksa menanggung perbelanjaan perubatan bernilai berbilion dolar.

Presiden Amerika, Barack Obama sudah mengarahkan isteri beliau, Michelle dan setiausaha kabinet mencari jalan menangani masalah ini.

Antara rancangan yang dirangka termasuk perubahan suasana kejiranan dan bandar raya bagi memudahkan warga Amerika bersenam.
Sumber : BHarian 30/06/2010

2 ulasan:

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails