“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Ahad, Februari 20, 2011

Bibi Aisha simbol ketabahan wanita

Bibi Aisha


Gadis Afghanistan dipotong hidung ceria di AS

NEW YORK: Bibi Aisha mudah melemparkan senyuman ketika bersama berjuta-juta orang lain di kota New York menaiki kereta api bawah tanah.

Gadis muka depan majalah Time yang hidungnya dipotong oleh suami, seorang pejuang Taliban kejam, kini meneruskan kehidupannya di ‘Big Apple’. Kisah beliau yang melambangkan ketabahan wanita memang menakjubkan.

Ia hasil kemurahan hati rakyat Amerika Syarikat dan keajaiban pembedahan moden membolehkan gadis 20 tahun itu menghadapi masa depan lebih cerah.

Pada usia 18 tahun, hidung dan telinga Aisha dipotong suaminya sebagai hukuman cuba melarikan diri daripada perkahwinan mereka yang diatur, sebelum diheret ke kawasan pergunungan untuk mati.

Hakikatnya beliau terselamat dan Ogos lalu mendapat perhatian di seluruh dunia selepas foto wajahnya yang cacat muncul pada muka depan majalah Time Ogos lalu dengan tajuk muka depan, ‘What Happens When We Leave Afghanistan' (Apa Yang Berlaku Apabila Kita Tinggalkan Afghanistan.)

Selepas ditawarkan perlindungan oleh badan kebajikan ‘Women For Afghanistan Women’, Aisha kini tinggal di Amerika sejak Ogos tahun lalu. Dipasang dengan hidung palsu dan memakai jeans biru lusuh serta jaket, wanita muda itu kini dapat menyesuaikan diri dengan suasana barunya, sebuah pangsapuri yang dikongsi di sini dan diberi penjagaan kerap oleh doktor dan ahli terapi.

BIBI AISHA (kanan) bersama rakan tidak segan menggunakan kereta api bawah tanah di New York.


Beliau ketika ini membuat barang perhiasan bermanik yang diharapkannya dapat dijual untuk meneruskan kehidupan.

Gadis itu, yang buta huruf ketika meninggalkan Afghanistan, kini belajar bahasa Inggeris sebagai persediaan mendapat pendidikan penuh dan melupakan masa lalunya.

Apabila Aisha berusia 12 tahun, bapanya berjanji untuk mengahwinkannya dengan seorang pejuang Taliban bagi membayar hutang. Dia diserahkan kepada keluarga suaminya yang mendera dan memaksanya tidur dalam kandang bersama haiwan.
Apabila dia cuba lari, dia ditahan dan sebagai hukuman, hidung dan telinganya dipotong oleh suaminya sementara bapa mentuanya mengacu sepucuk senapang di kepalanya.

“Apabila mereka memotong hidung dan telinga, saya pengsan. Pada tengah malam saya berasa ada air sejuk dalam hidung saya. Saya membuka mata dan malah saya tidak dapat melihat kerana dipenuhi darah,” katanya kepada wartawan Cable News Network (CNN), Atia Abawi.

Ditinggalkan di pergunungan, dia merangkak ke rumah datuknya dan bapanya membawanya ke sebuah kemudahan perubatan Amerika di mana anggota medik merawatnya selama 10 minggu. – Agensi

Entry patut baca : hukuman-qisas-dan-diyat.
Sumber : BHarian 18/02/2011

2 ulasan:

  1. harapnye beliau masih kekal mengamalkan ajaran Islam di sana...

    BalasPadam
  2. @MuHaMmAd NuUr HiDaYat..

    tak dapat nak komen agamanya. Diserahkan kepada suami pada usia 12 tahun, kemudian diperlakukan sebsgitu buruk oleh suami (Islam?), diselapatkan pula oleh orang Kristian, lalu apa yang boleh disimpulkan?

    Islam itu indah dan cukup sempurna, pengaunutnya yang menghancurka.

    BalasPadam

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails