“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Ahad, Mac 06, 2011

Batas bersahabat dengan wanita, bagi seorang suami


Assalamualaikum warahmatullah,

Ðalam entry Batasan bersahabat dengan lelaki, bagi seorang isteri, Laman-Seri telah mendapat feedback agar dititipkan batas-batas pergaulan seorang suami dengan wanita bukan mahramnya. Sebenarnya, saya baru saja terfikir hendak menamatkan penulisan yang berunsur 'mengajak' lawan jenis kaum Hawa ini akan hal-hal amar maakruf nahi mungkar, kerana terdapat 'tekanan' dan cemuhan oleh mereka yang ego untuk menerima buah fikiran kaum hawa... :|, namun atas permintaan sahabat ini, saya cuba usahakan juga agar tidak menghampakannya.

Sebelum ini, saya pernah titipkan entry Mata dan bahaya pandang-memandang yang sememangnya asas kepada batas-batas pergaulan antara lelaki dan wanita yang bagus dijadikan panduan.

Seorang Muslim yang beriman tidak mencintai selain kerana Allah SWT. Ia tidak mencintai kecuali apa yang dicintai Allah SWT dan Rasul-Nya. Begitupun bila ia membenci, ia tidak membenci kecuali apa yang dibenci Allah SWT dan Rasul-Nya. Rasulullah SAW bersabda, Allah dan Rasul-Nya, dan membenci kerana keduanya. Ðalilnya ialah sabda Rasulullah SAW, “Barangsiapa mencintai kerana Allah, membenci kerana Allah, memberi kerana Allah, dan menahan pemberian kerana Allah, sungguh ía telah menyempurnakan imannya.” (Ðiriwayatkan Abu Ðaud)

Islam adalah agama yang syamil (menyeluruh) dan mutakamil (sempurna). Agama mulia ini diturunkan dari Allah SWT, Yang Maha Mengetahui tentang selok-belok ciptaan-Nya. Ðia turunkan ketetapan syariat agar manusia hidup tenteram dan teratur. Ðalam hubungan antara manusia, Islam telah mengatur adab atau etika terhadap pergaulan antara lawan jenis. Adab pergaulan antara lawan jenis memang diperlukan oleh setiap manusia demi meraih redha dan kecintaan Allah SWT.

Sememangnya jika anda seorang suami, seperti juga seorang isteri, banyak batas yang perlu dijaga. Jangan fikir anda seorang lelaki, bermakna anda bebas dari segi perlakuan dan batas pergaulan. Paling penting, jangan sesekali berbohong akan status anda! Perkara ini harus ditekankan kerana ia juga antara punca yang menyebabkan keharmonian sesebuah rumahtangga terjejas. Bayangkan apa perasaan pasangan jika anda sebagai suami, bebas keluar bersama dengan rakan wanita di malam hari seperti orang bujang saja lagaknya?

Apakah batas-batas sempadan yang wajib dipatuhi itu? Sama seperti dalam entry Batasan bersahabat dengan lelaki, bagi seorang isteri, antara batas-batasnya ialah :

1 – Hindari keluar makan malam berdua-duaan bersama wanita bukan mahram
2 – Elak pergi berjauhan berdua
bersama wanita bukan mahram
3 – Jauhi tempat yang romantis bersama wanita bukan mahram
4 – Jangan bercerita rahsia rumahtangga kepada wanita bukan mahram
5 – Jangan bersahabat dengan bekas teman wanita

Selain daripada lima perkara di atas, terdapat senarai perkara-perkara yang harus diperhatikan oleh setiap suami muslim agar mereka tidak terjebak dengan pergaulan bebas dan menghindari perbuatan zina yang tercela. Batas-batas pergaulan ini juga sesuai untuk kaum wanita juga.

Adab pergaulan antara lelaki dan wanita antaranya :

1 - Menundukkan pandangan terhadap lawan jenis

Hendaknya setiap muslim menjaga pandangan matanya dari melihat lawan jenis secara berlebihan.
Ðengan kata lain hendaknya dihindarkan berpandangan mata secara bebas.

Allah berfirman yang bermaksud, “Katakanlah kepada laki-laki beriman: Hendaklah mereka menundukkan pandangannya dan memelihara kemaluannya.” (QS. an-Nur: 30) dan
Ðan katakanlah kepada wanita beriman: Hendaklah mereka menundukkan pandangannya dan memelihara kemaluannya.” (QS. an-Nur: 31)

Awal dorongan syahwat adalah dengan pandang-memandang. Oleh kerana itu, JAGALAH mata agar terhindar dari tipu daya syaitan. Bercakap tentang tipu daya syaitan ini, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Wahai Ali, janganlah engkau iringkan satu pandangan (kepada wanita yang bukan mahram) dengan pandangan lain, kerana pandangan yang pertama itu (halal) bagimu, tetapi tidak yang kedua!” (Hadis riwayat Abu
Ðaud)

2 - Menjaga aurat

Ðalam hal menjaga aurat, Nabi menegaskan adab menjaga aurat yang harus diperhatikan, baginda bersabda: “Tidak dibolehkan laki-laki melihat aurat (kemaluan) laki-laki lain, begitu juga perempuan tidak boleh melihat kemaluan perempuan lain. Ðan tidak boleh laki-laki berkumul dengan laki-laki lain dalam satu kain, begitu juga seorang perempuan tidak boleh berkemul dengan sesama perempuan dalam satu kain.” (Hadis riwayat Muslim)

3 - Menjauhi perkara-perkara yang menghampiri zina

Tidak berbuat sesuatu yang dapat mendekatkan diri pada perbuatan zina (QS. 17: 32) misalnya berkhalwat (berdua-duaan) dengan lawan jenis yang bukan mahram.

Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah seorang laki-laki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Ðalam hadis yang lain pula, Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir, maka janganlah berkhalwat dengan seorang wanita (tanpa disertai mahramnya) kerana sesungguhnya yang ketiganya adalah syaitan.” (Hadis riwayat Ahmad)

4 - Tidak menyentuh lawan jenis

Di dalam sebuah hadis, Aisyah r.a. berkata,
Ðemi Allah, tangan Rasulullah tidak pernah menyentuh tangan wanita sama sekali meskipun saat membaiat (janji setia kepada pemimpin).” (Hadis riwayat Bukhari)

Hal ini kerana menyentuh lawan jenis yang bukan mahramnya merupakan salah satu perkara yang diharamkan di dalam Islam. Rasulullah bersabda, “Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi, (itu) masih lebih baik daripada menyentuh wanita yang tidak halal baginya.” (Hadis riwayat at-Thabrani dengan sanad hasan)

5 - Menjauhi perbualan yang boleh ‘membangkitkan selera’

Tidak dapat dinafikan, kaum lelaki pada zaman ini terlalu mudah terdedah dengan godaan. Salah satu godaannya ialah perbualan dengan rakan sekerja wanita yang bersuara tergedik-gedik manja :P, lebih dahsyat godaannya bila isterinya sendiri tidak bersuara manja seperti rakan sekerja wanitanya.

Sebenarnya, arahan mengenai melunakkan suara oleh kaum wanita ini kita temukan dalam firman Allah SWT yang bermaksud, “Hai para isteri Nabi, kamu sekalian tidaklah seperti perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara hingga berkeinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya.
Ðan ucapkanlah perkataan yang ma’ruf.” (QS. 33: 31)

Berkaitan dengan suara perempuan Ibnu Katsir menyatakan, “Perempuan dilarang berbicara dengan laki-laki asing (non mahram) dengan ucapan lunak sebagaimana dia berbicara dengan suaminya.” (Tafsir Ibnu Katsir, jilid 3)

Agak sukar untuk 'menutup' telinga mendengar suara manja rakan sekerja wanita, jadi dalam kes ini, anda hendaklah merujuk kembali ke item #1 dan #3.

6 - Membuka rahsia rumahtangga

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, Sesungguhnya sejahat-jahat manusia di sisi Allah di hari kiamat kelak ialah seorang lelaki yang melepaskan hajatnya kepada isterinya dan isterinya melepaskan hajat padanya kemudian ia menceritakan rahsia itu. (Hadis riwayat Ahmad)

Setiap yang bergelar suami atau isteri, pasti mempunyai kehidupan peribadi yang dikongsi dengan pasangan masing-masing. Sebahagiannya merupakan rahsia rumahtangga yang harus dijaga dengan waspada. Jika rahsia tersebut disebarkan sudah tentu salah seorang akan terdedah kepada aib, pandangan serong, kata nista, umpatan, gangguan dan sebagainya. Ðengan kata lain, rahsia rumahtangga ialah sesuatu yang hanya boleh dikongsi bersama antara suami isteri atau dengan anak-anak, kerana ia melibatkan soal maruah, nasib masa depan dan keselamatan keluarga.

7 - Mengelakkan sentuhan (body contact)


Hindarilah bersentuhan kulit dengan lawan jenis, termasuk berjabatan tangan sebagaimana dicontohkan Rasulullah SAW, “Sesungguhnya aku tidak berjabatan tangan dengan wanita.” (Hadis riwayat Malik, Tirmizi dan Nasa’i)

Ðalam keterangan lain disebutkan, “Tak pernah tangan Rasulullah menyentuh wanita yang tidak halal baginya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Hal ini dilakukan Rasulullah SAW tentu saja untuk memberikan teladan kepada umatnya agar melakukan tindakan preventif sebagai upaya penjagaan hati dari bisikan syaitan. Wallahu a’lam.

Selain dua hadis di atas, ada pernyataan Rasulullah SAW yang demikian tegas dalam hal ini, baginda bersabda yang bermaksud, “Seseorang dari kamu lebih baik ditikam kepalanya dengan jarum dari besi daripada menyentuh seorang wanita yang tidak halal baginya.” (Hadis riwayat at-Thabrani)

8 - Mengelakkan ikhtilat (pergaulan) yang tidak perlu

Hendaknya tidak melakukan ikhtilat, iaitu pergaulan bercampur antara lelaki dengan wanita dalam satu tempat. Hal ini diungkapkan Abu Asied, “Rasulullah SAW pernah keluar dari masjid dan pada saat itu bercampur baur laki-laki dan wanita di jalan, maka baginda bersabda, “Mundurlah kalian (kaum wanita), bukan untuk kalian bagian tengah jalan; bagian kalian adalah pinggir jalan.” (Hadis riwayat Abu
Ðaud)

Selain itu Ibnu Umar berkata, “Rasulullah melarang laki-laki berjalan di antara dua wanita.” (Hadis riwayat Abu
Ðaud)

Ðaripada hadis-hadis di atas jelaslah bagi kita bahawa lelaki dan wanita memang harus menjaga batasan dalam pergaulan. Ðengan begitu akan terhindarlah hal-hal yang tidak diharapkan. Namun begitu, rambu-rambu pergaulan ini belum sepenuhnya difahami oleh sebahagian orang. Kerana itu menjadi tanggungjawab kita menasihati mereka dengan baik. Tentu saja ini harus kita mulakan dari diri kita masing-masing.

Tidak dinafikan, di akhir zaman, lelaki tidak lagi menjadi ‘pelindung’ wanita iaitu amat kurang kuantiti lelaki yang benar-benar menghormati dan melindungi maruah wanita.
Ðalam ertikata lain, amat sedikit lelaki yang beriman kepada ayat 30 dari surah an-Nur. :-o

Ðitambah pula, antara perkara yang paling ditakuti pada akhir zaman ini apabila muncul pula perempuan-perempuan yang ‘tidak malu’ yang menggunakan semua cara untuk mengundang perzinaan dan membuka peluang kepada lelaki-lelaki yang menggunakan peluang untuk berzina. Keadaan ini tidak menghadkan perlakuan wanita bujang sahaja, malah wanita yang masih berstatus isteri atau apa saja kategori wanita yang menggunakan kecantikan dan layanan romantik, bagi merangsang perzinaan. X( Tidak hairanlah sekarang ini pertukaran pasangan dan kekasih gelap menjadi ‘trend’ yang berleluasa zaman ini.

Sebuah seketsa untuk renungan : “Ya Rasulullah, izinkan aku berzina!”

Kata-kata ini pernah dilafazkan oleh salah seorang pemuda kepada Rasulullah SAW yang memohon izin untuk melakukan zina. Namun apakah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW? Baginda tidak mengherdik atau memarahinya malah melarang para sahabat yang cuba untuk mengambil tindakan ke atas pemuda itu. Rasulullah SAW menggunakan pendekatan berhikmah untuk menyedarkan pemuda itu.

Ðiriwayatkan oleh Abu Umamah al-Bahili, katanya, Sesungguhnya seorang pemuda datang kepada Rasulullah SAW dan berkata, “Wahai Rasulullah, izinkan aku berzina.” Maka tampil kaum sahabat untuk menghalangnya dan mereka berkata, “Biarkan biarkan (aku memukulnya). Nabi SAW bersabda : “Ðekatkan dia kepadaku.” Maka dia pun menghampiri dan duduk dekat Nabi SAW.

Nabi SAW bersabda, “Adakah kamu suka orang lain berzina dengan ibumu?” Pemuda itu menjawab, “Tidak.
Ðemi Allah, semoga Allah menjadikan aku sebagai tebusanmu.” Nabi SAW bersabda, “Tiada manusia yang menyukai itu berlaku kepada ibu-ibu mereka.”

Nabi SAW bersabda, “Adakah kamu mahu itu berlaku kepada anak perempuanmu?” Pemuda itu menjawab, “Tidak.
Ðemi Allah wahai Rasulullah, semoga Allah menjadikan aku sebagai tebusanmu.” Nabi SAW bersabda, “Tiada manusia yang menyukai itu berlaku kepada anak-anak perempuan mereka.”

Nabi SAW bersabda, “Adakah kamu mahu itu berlaku kepada saudara perempuanmu?” Pemuda itu menjawab, “Tidak.
Ðemi Allah wahai Rasulullah, semoga Allah menjadikan aku sebagai tebusanmu.” Nabi SAW bersabda, “Tiada manusia yang menyukai itu berlaku kepada saudara-saudara perempuan mereka.”

Nabi SAW bersabda, “Adakah kamu mahu itu berlaku kepada ibu saudaramu?” Pemuda itu menjawab, “Tidak.
Ðemi Allah wahai Rasulullah, semoga Allah menjadikan aku sebagai tebusanmu.” Nabi SAW bersabda, “Tiada manusia yang menyukai itu berlaku kepada ibu-ibu saudara mereka.”

Kemudian Rasulullah SAW meletakkan tangannya ke atas pemuda itu dan berkata : “Ya Allah, ampunkanlah dosanya, bersihkanlah hatinya dan peliharalah kemaluannya.” Maka selepas itu pemuda itu langsung tidak berpaling kepada sesuatu. (Hadis riwayat Imam Ahmad dan al-Tabaraniy, disahihkan oleh al-Albaniy dan al-Wadi’iy)

Rasulullah SAW tidak bertindak kasar terhadap lelaki itu walaupun permintaannya untuk berzina merupakan satu perbuatan yang biadap dan melampau sehingga para sahabat ingin bertindak terhadapnya. Rasulullah SAW mengambil pendekatan cara lembut dan berhikmah iaitu cara perbandingan sekiranya amalan keji itu berlaku kepada ibu, anak perempuan atau saudara perempuannya yang dizina oleh lelaki lain. Ternyata tiada sesiapa pun menghendaki perkara itu berlaku kepada ahli keluarganya.
Ði akhir hadis Rasulullah SAW berdoa untuknya sehingga lelaki itu bertaubat dan tidak melakukan perkara yang diharamkan berkat doa Nabi SAW dan petunjuk dari Allah SWT.

Ingatlah pesan Rasulullah SAW akan
golongan yang mendapat naungan Allah dalam sabda baginda yang bermaksud, “Tujuh golongan yang akan Allah naungi pada hari di mana tidak ada naungan selain dari naungan-Nya yaitu pemimpin yang adil, pemuda yang tumbuh di atas ketaatan kepada Allah, laki-laki yang hatinya senantiasa terikat dengan masjid, dua orang yang mencintai kerana Allah, bertemu dan berpisah kerana-Nya, seorang lelaki yang diajak berzina oleh seorang wanita yang cantik dan memiliki kedudukan, namun ia berkata: sesungguhnya aku takut kepada Allah, seseorang yang bersedekah dan menyembunyikan sedekahnya tersebut hingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diinfakkan oleh tangan kanannya dan seseorang yang mengingat Allah di waktu sendiri hingga meneteslah air matanya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Salah satu golongan yang mendapat naungan Allah SWT di hari akhirat kelak ialah orang yang dipujuk oleh perempuan yang kaya lagi rupawan untuk bersatu (berzina) dengannya lalu ia menolak dengan berkata: Aku takut kepada Allah! Ini menunjukkan tentang keimanan dan ketaqwaan yang sebenar telah berjaya menangkis segala bentuk godaan yang datang. Hal ini bukanlah mudah kerana tanpa kekuatan iman seseorang itu pasti akan mudah terpengaruh dengan bisikan nafsu dan akhirnya terjebak dalam perbuatan zina tanpa takut tentang dosanya.

Semoga Allah SWT sentiasa membimbing kita dan menjauhkannya dari perbuatan tercela dan perbuatan yang tidak terpuji. Amin.
Capaian entry berkaitan :
* Batasan bersahabat dengan lelaki bagi seorang isteri
* Mata dan bahaya pandang-memandang

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails