“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Isnin, Julai 05, 2010

Ejen nikah boleh didakwa bersubahat

JIKA pasangan yang berkahwin tanpa izin di luar negara didakwa, turut sama diheret ke mahkamah ialah ejen nikah atas kesalahan bersubahat. - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR - Tindakan ejen termasuk pengendali laman web tertentu yang memberi perkhidmatan kepada pasangan untuk bernikah di luar negara tanpa kebenaran boleh dianggap bersubahat dan didakwa.

Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Mohamad Isa Abd. Ralip berkata, ada beberapa kes pasangan yang bernikah di luar negara tanpa kebenaran didakwa bersama pihak lain seperti saksi atas kesalahan bersubahat.

"Jadi perbuatan ejen-ejen ini termasuk yang mengiklankan perkhidmatan mereka di laman web juga bersubahat dan boleh didakwa di bawah Enakmen Keluarga Islam Negeri,'' katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Di bawah Enakmen Keluarga Islam Negeri, mereka boleh didenda RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Sumber : Kosmo 05/07/2010
Capaian entry berkaitan :

0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails