“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Rabu, Mei 26, 2010

Mi segera disahkan selamat dimakan


KUALA LUMPUR: Hasil analisis makmal Kementerian Kesihatan mendapati mi segera selamat untuk dimakan oleh orang ramai.

Analisis oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) mengenai kandungan garam di dalam sepeket mi segera itu mendapati kandungan bahan berkenaan tidak melebihi tahap yang disyorkan pihak kementerian.

Pengarah BKKM, Noraini Mohd Othman, berkata secara purata, kandungan garam dalam satu peket mi segera di negara ini adalah antara 2 gram (g) dan 3 g, manakala pihak kementerian yang merujuk pada Panduan Diet Malaysia mengesyorkan pengambilan 5 g sehari bagi orang dewasa dan 4.75 g sehari bagi kanak-kanak selaras saranan Institut Perubatan.

“Ini bermakna sepeket mi segera tanpa bancuhan air mengandungi lebih kurang 50% garam daripada yang disyorkan dan jumlah berkenaan akan menjadi lebih rendah apabila 400 mililiter (ml) air dicampurkan dalam penyediaannya,” katanya dalam satu kenyataan kepada media, semalam.

Selain itu, beliau berkata, kementerian turut menjalankan analisis makmal ke atas 73 jenis bekas makanan, termasuk bekas mi dalam cawan yang diperbuat daripada plastik jenis polipropilena serta polistirena dan ujian mendapati semua sampel yang digunakan membuat cawan mematuhi piawaian yang ditetapkan.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) sebelum ini meminta kementerian itu menjalankan kajian makmal bagi membuktikan kesahihan dakwaan mi segera tidak mendatangkan mudarat kepada pengguna khasnya terhadap kanak-kanak dan orang dewasa.

Noraini menjelaskan tahap piawai garam dalam mi segera tidak termaktub dalam Peraturan-Peraturan Makanan 1985 kerana penggunaan garam oleh pihak industri bagi produk mereka adalah bergantung kepada formulasi produk dan tahap penerimaan pengguna.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan pengguna supaya bijak memilih makanan bagi memastikan pengambilan garam dalam diet seharian mengikut syor yang disarankan bagi mengurangkan risiko masalah kesihatan selain mengamalkan gaya hidup sihat dengan mengambil makanan yang berkhasiat dan bersenam.

Sumber : BHarian 26/05/2010


0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails