“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Jumaat, April 10, 2009

Bayi songsang?

Salam,

Hari ini email yang saya nanti-nantikan dari team SetBersalin menjenguk kembali. Banyak info yang boleh saya kongsikan bersama pengunjung blog. Terima kasih kepada team SetBersalin atas perkongsian ilmu.

team SetBersalin menulis:

Bertemu kita sekali lagi, pada kali ini saya ingin berkongsikan tentang info bayi songsang. Sewaktu saya masih muda remaja dahulu, apabila terdengar sahaja cerita mengenai bayi songsang, pastinya ianya adalah suatu cerita yang mengerikan buat si ibu. Saya tidak pasti apa yang mengerikan, tetapi dari cerita yang saya dengari, ianya adalah seperti sesuatu yang sangat menakutkan dan menyakitkan.

Benarkah? Jadi, pada kali ini saya ingin berkongsi dengan anda tentang info sebenar berkenaan bayi songsang dan apakah jalan penyelesaiannya.

Kedudukan bayi songsang sebenarnya adalah normal pada peringkat awal kehamilan, 20% ibu yang mengandung, biasanya akan mengandungkan bayi songsang pada peringkat awal. Kedudukan bayi songsang tersebut biasanya akan berubah pada pringkat pertengahan kandungan. Proses peralihan kedududukan kandungan ini akan berlaku secara automatik pada minggke ke-28 hingga minggu ke-32 usia kandungan.

Namun begitu, jika usia kandungan sudah mencapai 36 minggu dan kedudukannya masih songsang (iaitu kedudukan kepada berada di atas) , maka pada waktu itu, barulah dapat diputuskan yang diri anda, kemungkinan besar akan melahirkan bayi songsang.Sebenarnya anda mempunyai 3 pilihan apabila mendapati kandungan anda adalah bayi songsang:-

1. Cuba mengalihkan kedudukan bayi kepada kedudukan normal

Prosedur ini dipanggil ECV (External Cephalic Version) dan ia boleh dilakukan oleh doktor pakar di hospital. Jika berjaya, si ibu boleh melahirkan anaknya secara normal. Tetapi, jika tidak berjaya dan berlaku komplikasi, si ibu perlu melahirkan bayinya pada waktu itu juga. Sebab itulah prosedur ini hanya boleh dilakukan apabila usia kandungan sudah melebihi usia 36 minggu. Jika tidak dilahirkan pada waktu itu juga, ia boleh membahayakan kesihatan ibu dan anak. Antara risiko komplikasi yang akan dihadapi ialah seperti pendarahan bayi dan juga bayi lemas.

2. Cuba melahirkan bayi songsang secara normal

Untuk melakukan perkara ini, beberapa kriteria perlu dipastikan terlebih dahulu, antaranya:

  1. songsang jenis punggung dahulu, bukan kaki
  2. berat bayi dianggarkan kurang daripada 3.5kg
  3. kedudukan kepala bayi menunduk dan bukan mendongak
  4. ruang tulang pelvis ibu tidak sempit
  5. ada doktor pakar bagi kelahiran bayi songsang

3. Melahirkan anak secara pembedahan

Jika pada minggu ke-39 kedudukan bayi masih songsang, prosedur pembedahan sudah boleh dirancang. Ini adalah lebih selamat jika hendak dibandingkan dengan pembedahan kecemasan. Oleh itu, anda perlu berbincang dengan doktor anda untuk melakukan prosedur ini lebih awal, jangan tunggu sampai nak ter"beranak" baru nak berbincang dan buat keputusan..... :)

Jadi sekarang, terpulang kepada anda untuk membuat pilihan. Mungkin anda boleh berbincang dengan doktor anda mengenai pilihan manakah yang terbaik untuk melahirkan bayi anda dengan risiko yang paling rendah dengan keadaan anda.

Nampaknya, tidaklah mengerikan sangat bukan?

Oklah, sampai di sini sahajalah dulu info yang dapat saya kongsikan dengan anda pada masa ini. Insya Allah, saya akan kongsikan lebih banyak lagi info pada masa akan datang. Diharapkan anda tidak jemu membacanya. Baiklah, semoga kita bertemu lagi di lain kali dan semoga anda selamat melahirkan bayi anda.

Wassalam.

Sumber : Team SetBersalin, www.setbersalin.com

1 ulasan:

  1. salam... kak e mempunyai pengalaman melahirkan anak songsang... memang agak panic pada masa itu kerana seminggu sebelum kelahiran, doktor yang merawat mengatakan bayi dalam keadaan normal TETAPI bidan mengatakan bayi masih dalam kedudukan songsang...

    * pengalaman berharga ;)

    BalasPadam

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails