“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”


“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”


Jumaat, Februari 12, 2010

Tambah khasiat mi segera

Chef Nathalie Arbefeuile menyediakan hidangan menggunakan bahan asasnya, mi segera.

SEBUT saja mi segera, pasti ada yang memperlekeh dan menganggap ia makanan picisan. Sebenarnya ia boleh dibuat penambahbaikan dengan menambahkan bahan makanan lain yang lebih menyihatkan.

Pengambilan mi segera seharusnya ditambah dengan hidangan protein, serat dan sayuran bagi menyeimbangkan pengambilan zat makanan dalam diet seharian setiap individu.

Pakar pemakanan, Gaiyal Subramaniam berkata, mi segera sememangnya sesuai diambil sebagai alas perut bagi mereka yang tidak sempat mengambil hidangan sempurna. Tetapi seelok-eloknya ubah cara penyediaan hidangan mi segera tersebut supaya ia lebih berkhasiat dan mengenyangkan.

‘‘Hidangan mi segera biasanya mengandungi banyak kandungan sodium ataupun garam yang boleh menyebabkan masalah kepada tubuh. Oleh itu perlu diberi perhatian dengan menambahkan komponen makanan seperti protein, serat dan sayuran bagi memberi keseimbangan dalam sajian mee segera itu,’’ katanya pada bengkel kulinari bersama media di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Bengkel kulinari bersama media itu diadakan sempena Persidangan Persatuan Mi Segera Dunia (WINA) kali ke-7 yang akan diadakan pada 20 hingga 22 April 2010 di Kuala Lumpur. Tema persidangan ialah Makanan Dunia - Bersama Menjayakannya.

Menurut Gabenor WINA, Izham Mohamed, persidangan berkenaan diadakan bagi memberi penjelasan mengenai mi segera yang boleh dijadikan hidangan menyihatkan dan membetulkan tanggapan bahawa ia adalah makanan yang tidak menyihatkan. Beliau yang juga Pengarah Eksekutif Pemakanan-Malaysia dan Singapura, Nestle Products Sdn. Bhd., memberitahu, persatuan amat komited untuk menjadikan mi segera sebagai ‘makanan dunia’ setaraf dengan makanan asasi lain seperti nasi, pasta dan roti.

‘‘Objektif WINA adalah untuk memajukan industri dan mengukuhkan diet penduduk di seluruh dunia dengan memperbaiki kualiti mee segera serta meningkatkan kadar pengambilan makanan ini. Pada 2009, kira-kira 93.6 bilion hidangan mi segera dinikmati dengan purata lebih 13 hidangan bagi setiap penduduk dunia. Ini menunjukkan penerimaan tinggi terhadap makanan kecemasan tersebut. Ia jelas menunjukkan mi segera adalah ‘makanan dunia’,” katanya.

Sementara itu, bengkel kulinari WINA itu bertujuan untuk menampilkan kreativiti, kecanggihan serta kesedapan mi segera tanpa menjejaskan nilai khasiat bagi setiap hidangan.

Chef Nathalie Arbefeuile dari Nathalie Gourmet Studio telah menyediakan tiga hidangan iaitu mi segera berkuah cendawan bersama udang tempura, dada ayam bertatah tiga lada bangala dan sayuran serta sarbat ros mee segera dengan laici dan buah rasberi.

Hidangan ini telah mengubah tanggapan betapa masakan mi segera boleh dipelbagaikan sama ada sebagai ramuan dalam hidangan barat atau makanan timur, malah boleh juga dijadikan pencuci mulut.

Sumber : Utusan 12/02/2010


0 KOMEN:

Catat Ulasan

Kongsikan komen anda di sini...

Related Posts with Thumbnails